Οικονομία

EFSF: Πιο δυναμική και ανθεκτική η οικονομία της Ελλάδας

Με επαίνους αναφέρθηκε στην ελληνική οικονομία ο διευθύνων σύμβουλος του ESM και του EFSF, Πιερ Γκραμένια. Λίγο νωρίτερα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αποφάσισε να μειώσει στο μηδέν το αυξημένο περιθώριο κέρδους από την Ελλάδα.

Ο επικεφαλής του EFSF τόνισε ότι «χάρη στις ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις που έχει εφαρμόσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, η οικονομία της έχει γίνει πολύ πιο δυναμική και ανθεκτική. Η χώρα βγήκε από το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας και η οικονομική ανάπτυξη ήταν από τις υψηλότερες στην ΕΕ το 2022. Η υπεύθυνη και βιώσιμη δημοσιονομική πολιτική πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα και πρέπει να συνεχιστούν περαιτέρω προσπάθειες, ιδίως όσον αφορά τη μείωση και την εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και της εργατικής νομοθεσίας».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει συνεχή πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ενώ αντιμετωπίζει «ικανά τις προκλήσεις από τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία». Μετά τη θετική αξιολόγηση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων για τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της Ελλάδας έως το φθινόπωρο του 2022, άνοιξε ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συνδέεται με δεσμεύσεις. «Η συνολική αξία όλων των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους ανέρχεται σε 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ», διευκρίνισε.

Μείωση του αυξημένου περιθωρίου κέρδους στο μηδέν

Νωρίτερα, το ΔΣ του EFSF αποφάσισε να μειώσει στο μηδέν το αυξημένο περιθώριο κέρδους που έχει συγκεντρώσει από την Ελλάδα την περίοδο μεταξύ 17 Ιουνίου 2022 και 31 Δεκεμβρίου 2022, ως μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν για τη χώρα το 2018.

Η αξία της μείωσης, που είναι η όγδοη στη σειρά, ανέρχεται στα 122,5 εκατ. ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης να μειώσει το περιθώριο ενίσχυσης στο μηδέν από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά. Αυτό ολοκληρώνει τη μείωση του περιθωρίου ενίσχυσης στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ενεργώντας ως αντιπρόσωπος των κρατών-μελών της ευρωζώνης και μετά την έγκρισή τους, θα εκταμιεύσει περίπου 603 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα. Αυτό το ποσό αντιστοιχεί στα έσοδα από συμμετοχές σχετικά με το Πρόγραμμα για τις Αγορές Τίτλων (SMP) και τη Συμφωνία για τα Καθαρά Χρηματοοικονομικά Περιουσιακά Στοιχεία (ANFA).

Δημοφιλέστερα

To Top