Διεθνή

Η Βόρεια Κορέα ανεβάζει κι άλλο τους τόνους μετά τα κοινά αεροπορικά γυμνάσια ΗΠΑ-Νότιας Κορέας

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα πως διεξήχθησαν κοινά αεροπορικά γυμνάσια με τις ΗΠΑ, με τη συμμετοχή στρατηγικών βομβαρδιστικών και μαχητικών αόρατων για τα περισσότερα ραντάρ, προκαλώντας την οργή της Βόρειας Κορέας.

Τα αεροσκάφη πέταξαν πάνω από την Κίτρινη Θάλασσα, ανάμεσα στην κορεατική χερσόνησο και την Κίνα. Επρόκειτο για τις πρώτες ασκήσεις αυτού του είδους φέτος.

Αυτή η επίδειξη δύναμης ακολούθησε τις ανακοινώσεις του αμερικανού υπουργού Άμυνας, του Λόιντ Όστιν, και του νοτιοκορεάτη ομολόγου του, του Λι Τζονγκ-σαπ, πως οι δύο χώρες θα αυξήσουν τη συνεργασία τους ως προς την ασφάλεια μπροστά στις «προκλήσεις άνευ προηγουμένου» της Πιονγκγιάνγκ.

Στα γυμνάσια ενεπλάκησαν βαριά βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας B-1B, αόρατα για τα περισσότερα ραντάρ μαχητικά F-22 της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας και επίσης αόρατα για τα περισσότερα ραντάρ F-35 της νοτιοκορεάτικης Πολεμικής Αεροπορίας, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας στη Σεούλ.

Τα αεροπορικά γυμνάσια που έγιναν χθες είχαν σκοπό να δείξουν «τη βούληση και τις δυνατότητες των ΗΠΑ να εγγυηθούν εκτεταμένη, ισχυρή και αξιόπιστη αποτροπή μπροστά στις απειλές (…) της Βόρειας Κορέας», που συνδέονται με τα πυρηνικά της όπλα και τους πυραύλους της, κατά την ίδια πηγή.

Εκπρόσωπος του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών αντέδρασε τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να προκαλέσουν «απόλυτη σύγκρουση» με τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Τα κοινά γυμνάσια ξεπέρασαν «μια ακραία κόκκινη γραμμή», πρόσθεσε.

Η Σεούλ προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη, που ανησυχεί ολοένα περισσότερο, για το πόσο ισχυρή είναι η δέσμευση της Ουάσιγκτον στην άμυνα της Νότιας Κορέας, έπειτα από μια χρονιά κατά την οποία η Πιονγκγιάνγκ χαρακτήρισε «αμετάκλητο» το καθεστώς πυρηνικής δύναμης που έχει αποκτήσει και προχώρησε σε αριθμό-ρεκόρ πυραυλικών δοκιμών, αψηφώντας τις διεθνείς κυρώσεις.

Δημοφιλέστερα

To Top