Οικονομία

Πετρέλαιο: Εβδομαδιαίες απώλειες 5% – Χαμηλά οι προβλέψεις για ζήτηση, ψηλά τα αποθέματα

Προς απώλειες για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα οδεύει το πετρέλαιο, καθώς ξεθωριάζει η αισιοδοξία για μια πιθανή ανάκαμψη της ζήτησης από την Κίνα, ενώ παράλληλα συνεχίζουν να αυξάνονται τα αμερικανικά αποθέματα.

Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate υποχώρησε προς τα 75 δολ/βαρέλι και αναμένεται να σημειώσει εβδομαδιαίες απώλειες 5%. Η επανέναρξη του εμπορίου των commodities της Κίνας πραγματοποιείται εν μέσω ερωτημάτων σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και το μέγεθος της ανάκαμψης της χώρας. Στις ΗΠΑ, τα στοιχεία έδειξαν ότι τα αποθέματα σε εθνικό επίπεδο αυξήθηκαν για έκτη εβδομάδα.

Το αργό πετρέλαιο κινήθηκε εντός του εύρους των 10 δολαρίων φέτος, με τις τιμές να επηρεάζονται από τη μια πλευρά από τις ανησυχίες για παγκόσμια επιβράδυνση και από την άλλη από τις προσδοκίες για ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου στην Κίνα, αφού το Πεκίνο εγκατέλειψε την άκαμπτη πολιτική για μηδενικά κρούσματα Covid. Οι κεντρικές τράπεζες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη αύξησαν τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα και προειδοποίησαν ότι δεν έχουν τελειώσει με τη νομισματική σύσφιξη για την καταπολέμηση του υπερβολικά αυξημένου πληθωρισμού.

Οι έμποροι προσβλέπουν επίσης στην επόμενη παρτίδα κυρώσεων στις ρωσικές ενεργειακές ροές, η οποία θα ξεκινήσει μέσα το Σαββατοκύριακο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να επιβάλει απαγόρευση στις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικών πετρελαιοειδών, ενώ, παράλληλα, θα ξεκινήσει την εφαρμογή ενός μηχανισμού ανώτατου ορίου τιμών παρόμοιο με αυτόν που ισχύει για το αργό. Τα μέτρα έχουν στόχο να στερήσουν από τη τη Μόσχα την εισροή κεφαλαίων, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, το συμβόλαιο WTI παράδοσης Μαρτίου μειώθηκε κατά 0,3% στα 75,66 δολ/βαρέλι. Τα προθεσμιακά συμβόλαια μειώθηκαν κατά 5,1% σε επίπεδο εβδομάδας, ενώ το προθεσμιακό για το μπρεντ παράδοσης Απριλίου υποχώρησε κατά 0,3% στα 81,96 δολάρια το βαρέλι.

Δημοφιλέστερα

To Top