Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Χρησμός» Πούτιν για χρήση πυρηνικών ως «απάντηση» στα Leopard – Ονειρεύεται νίκη αλά Στάλινγκραντ

Αποφασισμένος να προχωρήσει στην επόμενη φάση της ρωσικής «στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία δείχνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, παρά την ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας με άρματα Leopard 2 και Abrams από τους δυτικούς της συμμάχους. 

Επιχειρώντας, μάλιστα, να προσδώσει… ιστορικές διαστάσεις στην εισβολή στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος δεν απέφυγε να συγκρίνει τη «μάχη» κατά της Ουκρανίας και των δυτικών συμμάχων της με τη νίκη της Ρωσίας κατά της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο -και έκανε τον παραλληλισμό, κατά τη διάρκεια συμβολικής ομιλίας του την επέτειο των 80 χρόνων από την καθοριστική μάχη του Στάλινγκραντ (σ.σ. κράτησε σχεδόν 200 μερόνυχτα, από τις 23 Αυγούστου 1942 έως τις 2 Φεβρουαρίου 1943 και ήταν αυτή που σηματοδότησε την οριστική αλλαγή του συσχετισμού σε βάρος των δυνάμεων του φασιστικού Άξονα, χάρη στη νίκη του Κόκκινου Στρατού).

Ο Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία είναι σίγουρη ότι θα νικήσει στην Ουκρανία, όπως έγινε και πριν από 80 χρόνια. Είπε επίσης ότι για μια ακόμη φορά η Ρωσία είναι αντιμέτωπη με τη Γερμανία, καθώς επιτέθηκε στο Βερολίνο για την απόφασή του να στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στο Κίεβο, ώστε να υποστηρίξει την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης.

Η Ρωσία δεν στέλνει άρματα μάχης στα σύνορα δυτικών χωρών, αλλά έχει περισσότερα από τεθωρακισμένα οχήματα για να ανταποκριθεί στις απειλές, τόνισε ο Πούτιν και συνέχισε: «Εκείνοι που παρασύρουν τις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, σε έναν άλλο πόλεμο κατά της Ρωσίας, κάνοντας ιδιαίτερα ανεύθυνες δηλώσεις και επιδιώκοντας να νικήσουν τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης, προφανώς, δεν καταλαβαίνουν ότι ένας σύγχρονος πόλεμος εναντίον της Ρωσίας θα είναι εντελώς διαφορετικός γι΄αυτούς. Δεν στέλνουμε τανκς στα σύνορά τους, αλλά έχουμε κάτι να απαντήσουμε και δεν θα είναι μόνο η χρήση τεθωρακισμένων οχημάτων». Στρατιωτικοί αναλυτές, σχολιάζοντας τα λεγόμενα του Ρώσου προέδρου, δεν απέκλειαν, για μια ακόμη φορά, το ενδεχόμενο της χρήσης πυρηνικών από το Κρεμλίνο στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Ο Πούτιν συνέχισε, λέγοντας ότι «αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι». «Όσοι μας απειλούν, φαίνεται να αδυνατούν να κατανοήσουν την απλή αλήθεια ότι ολόκληρο το έθνος μας, όλοι μας, μεγαλώσαμε και απορροφήσαμε τις παραδόσεις του λαού μας. Υπήρξε η γενιά των νικητών που έδωσε το αίμα, τον ιδρώτα και τα δάκρυά τους. Να δημιουργήσουμε τη χώρα που τους κληρονομήσαμε» σημείωσε.

«Γνωρίζουμε ότι, παρά τις προσπάθειες της επίσημης προπαγάνδας των δυτικών ελίτ που δεν είναι φιλικές προς εμάς, έχουμε πολλούς φίλους σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής ηπείρου, στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος. Σημείωσε ότι «όσοι παρασύρουν ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, σε έναν νέο πόλεμο με τη Ρωσία, και ακόμη πιο ανεύθυνα το διακηρύσσουν ως τετελεσμένο γεγονός, όσοι περιμένουν να νικήσουν τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης, προφανώς δεν καταλαβαίνουν ότι ένας σύγχρονος πόλεμος με τη Ρωσία θα είναι πολύ διαφορετικός γι’ αυτούς».

Πώς θ’ αντιμετωπίσει η Ρωσία τα Leopard

Εκτός πάντως από την επαπειλούμενη χρήση πυρηνικών, η Ρωσία εμφανίζεται να αναπτύσσει νέα «ρομποτικά άρματα μάχης» στην ανατολική Ουκρανία. Στην αποκάλυψη της συγκεκριμένης πληροφορίας προχώρησε η βρετανική Daily Mail, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα έχει στραφεί στα μη επανδρωμένα «ρομποτικά συστήματα μάχης» Marker, που είναι οπλισμένα με πολυβόλα 7,62 χιλιοστών και αντιαρματικούς πυραύλους (σ.σ. ως απάντηση στα Leopard).

Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά και τον έλεγχο στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, λένε οι κατασκευαστές τους.

Δημοφιλέστερα

To Top