Οικονομία

Wall Street: «Καύσιμο» για ισχυρή άνοδο η ομιλία Πάουελ για τον πληθωρισμό

Με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι δείκτες της Wall Street, μετά την ομιλία του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ στην Ουάσιγκτον, όπου αναφέρθηκε για την πορεία του πληθωρισμού, γεγονός το οποίο λειτούργησε ενισχυτικά για το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Νωρίτερα, ενδοσυνεδριακά, πριν ξεκινήσει η ομιλία Πάουελ, είχαν καταγραφεί αρκετές διακυμάνσεις. Όταν ο επικεφαλής της Fed έλαβε το λόγο, υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να υποχωρεί, προσθέτοντας ότι ο ίδιος αναμένει πως θα χρειαστεί αρκετό χρονικό διάστημα για να περιοριστεί αρκετά.

«Η διαδικασία αποπληθωρισμού, η διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού, έχει ξεκινήσει και έχει ξεκινήσει στον τομέα των αγαθών, που είναι περίπου το ένα τέταρτο της οικονομίας μας», είπε ο Τζερόμ Πάουελ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Ουάσιγκτον. «Αλλά έχει πολύ δρόμο ακόμα. Αυτά είναι τα πολύ πρώιμα στάδια», διευκρίνισε.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 263 μονάδες ή 0,78% και διαμορφώθηκε στις 34.154 μονάδες. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, παράλληλα, αυξήθηκε 1,29% στις 4.163 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq πρόσθεσε 1,9%, ανεβαίνοντας στις 12.113 μονάδες.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση (1/2), η Fed προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά μόλις 25 μονάδες βάσης (4,5% – 4,75%). Αυτή η κίνηση ερμηνεύτηκε από τις αγορές ως ένα σήμα, το οποίο μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση του τρέχοντος κύκλου σύσφιγξης.

Ωστόσο, οι επενδυτές προσδοκούσαν μεγαλύτερη σαφήνεια από τον Πάουελ, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια ορισμένων στελεχών της κεντρικής τράπεζας, τα οποία επιμένουν στην ανάγκη νέων παρεμβάσεων έως ότου αναχαιτιστεί πλήρως ο πληθωριστικός κίνδυνος.

newmoney.gr

Δημοφιλέστερα

To Top