Οικονομία

Credit Suisse: Η επόμενη ημέρα – Έρχονται απολύσεις και λουκέτα σε καταστήματα

Η Credit Suisse, ιδρύθηκε το 1856 και από τότε, αποτελούσε πυλώνα σταθερότητας του ελβετικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Είναι γεγονός πως, η οικονομική κρίση του 2008 δεν άφησε ανεπηρέαστη την Credit Suisse. Παρόλα αυτά, η ελβετική τράπεζα κατάφερε να ανταπεξέλθει χωρίς κρατική διάσωση, σε αντίθεση με τον κύριο ανταγωνιστή της, τη UBS.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, μάλιστα, το πρόσωπο – σύμβολο της Credit Suisse, ήταν ο κορυφαίος Ελβετός τενίστας Ρότζερ Φέντερερ, συνώνυμο της δύναμης, της αριστείας αλλά και της αξιοπιστίας.

Όμως, πίσω από αυτή την καλοστημένη και εντυπωσιακή βιτρίνα που είχε δημιουργήσει η Credit Suisse, κρύβονταν ορισμένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα. Διχαστική διαχείριση, δαπανηρή έκθεση στη χρηματοοικονομική εταιρεία Greensill Capital, η οποία κατέρρευσε το 2021, μια τρομακτική υπόθεση ξεπλύματος χρήματος και μείωση της εμπιστοσύνης των πελατών τους τελευταίους μήνες, ήταν μερικοί μόνο από τους λόγους που οδήγησαν την Credit Suisse κοντά στο χείλος της χρεοκοπίας.

Οι μετοχές της διάσημης ελβετικής τράπεζας κατέγραψαν κατακόρυφη πτώση. Σύμφωνα μάλιστα, με δημοσίευμα του BBC, ακόμη και η δήλωση εμπιστοσύνης από την εθνική τράπεζα της Ελβετίας και μια προσφορά 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για οικονομική στήριξη, δεν κατάφεραν να πείσουν τους επενδυτές και να επαναφέρουν τις ισορροπίες στις αγορές.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Δημοφιλέστερα

To Top