Οικονομία

Εγκατέλειψε τη δικηγορία για να ανοίξει εστιατόριο – Τελικά έκανε μια επιτυχημένη αλυσίδα street food (pics)

Η Νίσα Κατόνα αποφάσισε να ξεκινήσει ένα ινδικό εστιατόριο, το οποίο στη συνέχεια έγινε μια επιτυχημένη αλυσίδα, το Mowgli Street Food. Το Mowgli Street Food έχει σχεδόν είκοσι υποκαταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η Κατόνα έχει εκδώσει βιβλία μαγειρικής και εμφανίζεται τακτικά στην τηλεόραση.

Λέει ότι οι γυναίκες έχουν όλες τις σωστές δεξιότητες για να γίνουν επιχειρηματίες, αλλά δεν έχουν συνηθίσει να βλέπουν τους εαυτούς τους ως επιχειρηματίες.

Η Νίσα Κατόνα δεν ήθελε πραγματικά να εγκαταλείψει τη νομική. Οι δεκαετίες που εργαζόταν ως δικηγόρος σε δικαστήρια δεν της φαίνονταν σαν δουλειά, δήλωσε στο CNBC, ούτε και η τρέχουσα δουλειά της ως διευθύνουσα σύμβουλος της δημοφιλούς αλυσίδας εστιατορίων «Mowgli Street Food».

«Δεν ήταν ότι έχασα την αγάπη για τη νομική επιστήμη. Απλώς ερωτεύτηκα παράφορα, απέκτησα εμμονή με αυτή την άλλη ιδέα», δήλωσε η Κατόνα. «Με αυτό το φαγητό των προγόνων μου σκέφτηκα τί κι αν υπάρχει μια επιχειρηματική ευκαιρία εδώ;» Αποδείχθηκε ότι υπήρχε. Το Mowgli, με επίκεντρο την ινδική σπιτική κουζίνα, έχει τώρα σχεδόν είκοσι υποκαταστήματα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Κατόνα έχει επίσης κυκλοφορήσει τέσσερα βιβλία μαγειρικής, έχει ιδρύσει ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα και εμφανίζεται συχνά στην τηλεόραση ως ειδική σε θέματα φαγητού.

Η μετάβαση από τον έναν κλάδο στον άλλο

Πριν ακόμα η Κατόνα αρχίσει να σχεδιάζει το πρώτο εστιατόριο Mowgli, δίδασκε ήδη μαθήματα ινδικής μαγειρικής και έγραφε βιβλία μαγειρικής – παράλληλα με την πλήρη απασχόληση ως δικηγόρος (ή «barrister», όπως είναι γνωστό στο Ηνωμένο Βασίλειο). Ήθελε να διατηρήσει τις συνταγές και τη διατροφική κουλτούρα με την οποία μεγάλωσε ως Ινδή μετανάστρια δεύτερης γενιάς στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Συνειδητοποίησα ότι στις τάξεις μου οι άνθρωποι αγαπούσαν αυτό το φαγητό. Αυτό δεν το έβρισκες στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους» εξηγεί η Κατόνα. «Τότε ήταν που με συνεπήρε αυτή η επιχειρηματική σκέψη». Όμως, το να συνεχίσει να εργάζεται στο Mowgli με πλήρη απασχόληση δεν ήταν εύκολη απόφαση. Η ανησυχία για τη φροντίδα των παιδιών της, την υποθήκη του σπιτιού της και το πώς θα επενδύσει τις οικονομίες της ζωής της, της προκαλούσαν άγχος.

«Η στέγη πάνω από το κεφάλι της οικογένειάς μου κινδύνευε», λέει. «Στο πίσω μέρος του μυαλού μου ήξερα πως έπρεπε να πετύχω σε αυτό».

Και έτσι φρόντισε να μην έχει απλώς ένα σχέδιο Α. «Προχώρησα σε ενοικίαση χώρου, που σήμαινε ότι αν ήθελα, θα μπορούσα να φύγω σε δύο χρόνια», λέει. «Σχεδίασα το Mowgli με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να μετατραπεί σε καφετέρια την επόμενη μέρα».

Επίσης, δεν εγκατέλειψε αμέσως την εργασία της πλήρους απασχόλησης. Έμαθε να αντέχει τα ξενύχτια και τον λίγο ύπνο, καθώς περνούσε τις μέρες της ως δικηγόρος και τις νύχτες της εκπαιδεύοντας τους πρώτους σεφ του Mowgli και χτίζοντας το πρώτο εστιατόριο από το μηδέν.

«Αυτή είναι η συμβουλή που θα έδινα πάντα: Μην αιωρείστε στο δεύτερο σχοινί μέχρι να ξέρετε ότι αυτό το δεύτερο σχοινί είναι ασφαλές. Θα πρέπει να κάνεις και τις δύο δουλειές για λίγο καιρό».

Η εξέλιξη της γυναίκας- επιχειρηματία
Η παραπάνω δεν είναι η μόνη συμβουλή της Κατόνα – ειδικά για τις γυναίκες επιχειρηματίες, οι οποίες πιστεύει ότι συχνά διαθέτουν όλες τις απαραίτητες δεξιότητες, αλλά δεν έχουν μάθει να βλέπουν τους εαυτούς τους ως επιχειρηματίες.

Δημοφιλέστερα

To Top