Οικονομία

Επιθεώρηση Εργασίας: Περνά σε νέα ψηφιακή εποχή – Ο νέος τρόπος ελέγχων

Στην ψηφιακή εποχή περνούν οι επιτόπιοι έλεγχοι που πραγματοποιούν στις επιχειρήσεις οι επιθεωρητές της Ανεξάρτητης Αρχής «Επιθεώρηση Εργασίας».

Εδώ και λίγες ημέρες, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του, οι επιθεωρητές έχουν πρόσβαση σε 500 τάμπλετ διασυνδεδεμένα με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και το αναβαθμισμένο «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ».

Έτσι, δηλώνεται διαδικτυακά ο χρόνος έναρξης και λήξης του ελέγχου, ώστε να μην υπάρχει εκ των υστέρων δυνατότητα δήλωσης αδήλωτων εργαζομένων, ενώ τα αποτελέσματα των ελέγχων αποστέλλονται άμεσα τόσο στην ελεγχόμενη επιχείρηση όσο και στη βάση δεδομένων της Επιθεώρησης Εργασίας.


hatzidakis-epitheorisi


epitheorisi-ergasias-hatzidakis-

Ο νέος αυτός τρόπος ελέγχων συνδυάζεται επίσης με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, αλλά και με τη μέθοδο risk analysis, που εφαρμόζεται από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Συγκεκριμένα, καθώς τα τάμπλετ των επιθεωρητών έχουν άμεση πρόσβαση στα δεδομένα της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, αυτό σημαίνει ότι οι έλεγχοι για την τήρηση του ωραρίου και την καταγραφή των υπερωριών γίνονται με ταχύτητα και διαφάνεια, ενισχύοντας την προστασία των εργαζομένων, αλλά και τον δίκαιο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, βελτιώνεται και η ποιότητα των ελέγχων που αφορούν στην τήρηση της νομοθεσίας για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, όλα αυτά, σε συνδυασμό με την εφαρμογή της μεθόδου risk analysis για στοχευμένους ελέγχους στις περιοχές και στους κλάδους όπου εντοπίζεται μεγαλύτερη παραβατικότητα και στις επιχειρήσεις με περισσότερους εργαζομένους, ιδίως εκείνες που δεν έχουν ελεγχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, προσθέτουν αξιοπιστία στο σύστημα.


epitheorisi-ergasias

Ο τρόπος αξιοποίησης των νέων ψηφιακών μέσων και το πώς αυτά υποστηρίζουν το έργο της Επιθεώρησης Εργασίας ήταν αντικείμενο συνάντησης εργασίας που είχε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης με τον διοικητή της Αρχής, Γιώργο Τζιλιβάκη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι Επιθεωρητές, Ευγενία Παναγιωτακοπούλου και Χρήστος Πανταζής, που παρουσίασαν στον κ. Χατζηδάκη το νέο ψηφιακό μοντέλο διενέργειας των ελέγχων.

Όπως σημείωσαν, το νέο σύστημα έχει «αγκαλιαστεί» από τους υπαλλήλους της Επιθεώρησης Εργασίας, καθώς διευκολύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη δουλειά τους, ενώ αξιολογείται θετικά και από τις επιχειρήσεις.

Δημοφιλέστερα

To Top