Οικονομία

Goldman Sachs: Πιθανή μια ελληνική αναβάθμιση στις 21 Απριλίου

Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 21 Μαΐου και η απόφαση αυτή έρχεται μετά από εβδομάδες πολιτικής αναταραχής, με αφορμή το μεγάλο σιδηροδρομικό δυστύχημα το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, εξηγεί η Goldman Sachs.

Οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του πρωθυπουργού (Νέα Δημοκρατία) έχει μειωμένο προβάδισμα έναντι του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της χώρας (ΣΥΡΙΖΑ, το αριστερό πολιτικό κόμμα), γεγονός που θα μπορούσε να καταστήσει πιο πιθανό έναν δεύτερο γύρο ψηφοφορίας στις αρχές Ιουλίου.

Ενώ οι εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο έχουν οριστεί να γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, το σύστημα για τις δεύτερες εκλογές του Ιουλίου θα επαναφέρει το μπόνους της πλειοψηφίας (έως και 10% των συνολικών εδρών του Κοινοβουλίου) για τα κόμματα που υπερβαίνουν το όριο του 25% των ψηφοφόρων. Με βάση τα πρόσφατα δημοσκοπικά δεδομένα, ο πρώτος γύρος των εκλογών δεν φαίνεται να δίνει ένα πειστικό αποτέλεσμα, αυξάνοντας την πιθανότητα ενός δεύτερου γύρου και μιας κυβέρνησης συνασπισμού, υπό την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και με τη στήριξη του σοσιαλιστικού κόμματος (ΠΑΣΟΚ).

Εν τω μεταξύ, η ελληνική οικονομία φαίνεται καλά τοποθετημένη για βελτίωση των προοπτικών και, ενδεχομένως, για αναβάθμιση στην επόμενη αξιολόγηση του χρέους, η οποία αναμένεται στις 21 Απριλίου, αναφέρει. Εκτός εάν οι τελευταίες ευρωπαϊκές οικονομικές εντάσεις επιδεινωθούν πέρα από τις προσδοκίες, η Ελλάδα παραμένει σχετικά ανθεκτική, χάρη στη θετική αύξηση των ιδιωτικών πιστώσεων, την επίμονη ανάκαμψη του σχηματισμού κεφαλαίου και το χρέος προς το ΑΕΠ σε φθίνουσα πορεία, ακόμη και εν μέσω της αύξησης του κόστους του χρέους.

Περισσότερα στο newmoney

Δημοφιλέστερα

To Top