Οικονομία

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Πώς θα λάβετε επιδότηση έως 905 ευρώ – Δικαιούχοι και προϋποθέσεις (vid)

Τη δυνατότητα να επωφεληθούν συνολικά περίπου 120.000 ελληνικά νοικοκυριά, για τα οποία θα υπάρξει εξοικονόμηση ενεργειακού κόστους και μείωση τουλάχιστον 210 εκατ. τόνων CO2 ανά έτος, δίνει το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα» συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι θα μειωθεί η κατανάλωση ρεύματος για τη χρήση ζεστού νερού, κατά περίπου 65%.

Η αντικατάσταση των ενεργοβόρων ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με νέους σύγχρονης τεχνολογίας, ηλιακούς θερμοσίφωνες, θα επιδοτηθεί με ποσοστό που κυμαίνεται από 50% έως 60% και μέγιστο ποσό τα 904,84 ευρώ.

Η υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα, για τη διεκδίκηση επιδότησης, αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Απρίλιο. Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα οι ενδιαφερόμενοι να αξιοποιήσουν την επιδότηση ως ευκαιρία, να επιλέξουν ηλιακό θερμοσίφωνο με ποιοτικά χαρακτηριστικά και επομένως υψηλότερη απόδοση και μεγαλύτερη διάρκεια «ζωής».

Όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος «ζωής» ενός ηλιακού, τόσο μεγαλύτερη είναι και η οικονομία που προσφέρει από την εξοικονόμηση ρεύματος.

Με την επιδότηση, η τιμή ενός ποιοτικού ηλιακού για 4μελή οικογένεια (με boiler 160 λίτρων και συλλέκτες 2,6 τετ. μέτρων) μειώνεται τουλάχιστον κατά 50%. Με την επιδότηση, η απόσβεση γίνεται σε μόλις 3 χρόνια και για τα υπόλοιπα 17 έτη του κύκλου ζωής του, θα εξοικονομήσει από τους λογαριασμούς ηλεκτρισμού ένα ποσό περί τα 8.000 ευρώ.

Προϋποθέσεις
Για να μπορούν να επιδοτηθούν οι προς αντικατάσταση θερμοσίφωνες θα πρέπει να είναι χωρητικότητας πάνω από 40 λίτρα.

Υποχρεωτική είναι η απόσυρση προς ανακύκλωση των θερμοσιφώνων που αντικαθίστανται αλλά θα πρέπει να είναι λειτουργικοί πριν από την απόσυρσή τους, κάτι που θα επιβεβαιώνεται ύστερα από γενικό οπτικό έλεγχο, και τοποθετημένοι στην κατοικία που δηλώνεται στην αίτηση επιδότησης.

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν
Θα επωφεληθούν 120.000 νοικοκυριά. Δυνητικοί ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οικιακοί καταναλωτές που έχουν τοποθετημένο στην κατοικία τους (και όχι σε επαγγελματικό χώρο) ηλεκτρικό θερμοσίφωνα. Αιτήσεις υποβάλλονται από μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2006 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλει μία μόνο αίτηση. Εκτός προγράμματος μένουν νοικοκυριά που έχουν υποβάλει αίτηση ή έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης («Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ή το «Εξοικονομώ 2021»).

Κάθε ωφελούμενος θα λάβει επιταγή (voucher), την οποία μπορεί να εξαργυρώσει σε προμηθευτή της επιλογής του.

Τα εισοδηματικά κριτήρια και το ύψος της ενίσχυσης

Δημοφιλέστερα

To Top