Οικονομία

10 κορυφαία Ασύρτικα δεξαμενής: Οι ετικέτες που μπορούν να κοιτάξουν την Σαντορίνη κατάματα

Το Ασύρτικο δίχως αμφιβολία να είναι η σπουδαιότερη (και γνωστότερη διεθνώς) ελληνική ποικιλία, με την Σαντορίνη να διαθέτει ένα παγκοσμίως μοναδικό terroir για την καλλιέργειά της. Ωστόσο η φήμη του σταφυλιού αλλά και η τρομακτική αύξηση των τιμών των Σαντορινιών αλλά και των υπόλοιπων αιγαιοπελαγίτικων Ασύρτικων έχει οδηγήσει στην καλλιέργειά της σε όλα τα μήκη και πλάτη της ηπειρωτικής Ελλάδας. Αρκετές είναι οι αξιόλογες ετικέτες που έχουν οινοποιηθεί ή και ωριμάσει σε βαρέλι, ωστόσο οι οινοποιήσεις δεξαμενής αναδεικνύουν στον ύψιστο βαθμό τον χαρακτήρα του χαρισματικού σταφυλιού: την γεμάτη ορυκτότητα και λεμόνι μύτη, την ατίθαση οξύτητα και το πληθωρικό γευστικό του μάκρος.

Νέο ή παλαιωμένο, πάντα καταφέρνει να εντυπωσιάσει όσους είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν την pop εξωστρέφεια προς όφελος της γευστικής ουσίας. Και οι παρακάτω προτάσεις όχι μόνο δεν θα απογοητεύσουν ακόμα και τους πλέον hard core οπαδούς του νησιού αλλά θα διεκδικήσουν και πολλούς Best Buy τίτλους μιας και κάποιες από αυτές κοστίζουν τα μισά λεφτά ακόμα και από μια “βασική” Σαντορίνη. Μάλιστα το timing για να την φέρετε στα ποτήρια σας δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο αφού όλα τα παρακάτω διαμάντια από την …ενδοχώρα ταιριάζουν υπέροχα και με τον μπακαλιάρο-σκορδαλιά (ή μη!) της 25ης Μαρτίου αλλά και με τα υπόλοιπα θαλασσινά όλης της Σαρακοστής!

Αλφα Κτήμα – Ασύρτικο “Αγία Κυριακή”

Το ομώνυμο αμπελοτόπι των 25 στρεμμάτων δίνει τον καρπό του για αυτό το εξ Αμυνταίου Ασύρτικο. Το υψόμετρο των 535 μέτρων και ο βόρειος προσανατολισμός συνδράμουν στην αγριάδα, ενώ η ανάδευση με τις οινολάσπες στον όγκο. Τα πρώτα πάντως βγαίνουν νικητές και έτσι το Αγία Κυριακή είναι σχετικά ελαφρύ για Ασύρτικο και πολύ λεμονάτο. Παλαιώνει υπέροχα για σχεδόν μια δεκαετία!

(Ενδεικτική τιμή: 23 €)

Αθανασίου Κτήμα – Ασύρτικο

Το οινοποιείο της οικογένειας Αθανασίου βρίσκεται στην Νεμέα και ως εκ τούτου έχει σαν κορωνίδα το Αγιωργίτικο, αυτό όμως δεν του απαγορεύει να προσφέρει ένα από τα καλύτερα Ασύρτικα της Πελοποννήσου! Αρκετά πλούσιο και νευρικό ως οφείλει να είναι κάθε Ασύρτικο που σέβεται τον εαυτό του, όμως παράλληλα υπέροχα βελούδινο και γεμάτο με χαρακτήρα αχλαδιού και λευκόσαρκου ροδάκινου.
(Ενδεικτική τιμή: 15 €)

Βουρβουκέλη Κτήμα – Ασύρτικο

Η Θράκη ήταν ξακουστή για το κρασί της ήδη από την εποχή του Ομήρου, όμως τις προηγούμενες δεκαετίες είχε βρεθεί στην αφάνεια. Η οικογένεια Βουρβουκέλη αναβίωσε τον αμπελώνα στα Αβδηρα Ξάνθης προσφέροντας μια γκάμα όμορφων κρασιών όπως το ωριμασμένο για 4 μήνες με τις οινολάσπες Ασύρτικο. Δύναμη, πλούτος και μια υφάλμυρη τζούρα από την θαλασσινή γειτνίαση του αμπελώνα.
(Ενδεικτική τιμή: 11 €)

Arkathos Newlands – Ασύρτικο

Αν κάποιος θα τολμούσε να ποντάρει ότι μια ετικέτα αυτής της λίστας δεν είναι Ασύρτικο, σίγουρα θα ήταν αυτή η cuvee από την Χαλκιδική! Οχι, ο καρπός του plot Αγριόπετρα που βρίσκεται στα 550 μέτρα στερείται ορυκτότητας, όγκου ή υπέροχης οξύτητας· αλλά να, είναι αυτά τα αρώματα κίτρου και πράσινου σμέουρου που σε κάνουν να σπρώξεις όλες τις μάρκες στο …Sauvignon Blanc! Ξεμυαλιστικό.

Δημοφιλέστερα

To Top