Πολιτική

Ο Ανδρέας Δρυμιώτης στον Δανίκα: Η ΝΔ είναι τώρα στο 30%, υπάρχει και 17% αδιευκρίνιστη ψήφος…

Ο Ανδρέας Δρυμιώτης λοιπόν. Το καμάρι της ΔΕΛΤΑ και της Singular. Ο εγκέφαλος που επεξεργάζεται τους αριθμούς με αστρονομικές ταχύτητες και που γνωρίζει με απόλυτη ακρίβεια το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών. Ολων των εκλογικών αναμετρήσεων. Από το 1981. Οπως λέει ο ίδιος, με διακριτική και «σεμνή» υπερηφάνεια: «Ποτέ δεν έπεσα έξω. Ποτέ!».

Ο Ανδρέας Δρυμιώτης, από τη Λευκωσία, πολιτικός μηχανικός και στη συνέχεια ο απόλυτος γκουρού των εκλογών. Το βλέμμα να σπινθηρίζει. Τα λόγια με ευκρίνεια της καλύτερης φωτογραφικής μηχανής. Λάτρης του Common Sense. Της κοινής λογικής. Και απόλυτος πραγματιστής. Τα γεγονότα. Μόνο τα γεγονότα. Οπως έλεγε και ο αείμνηστος Χαρίλαος Φλωράκης, «σύντροφοι, η ζωή θα δείξει».

Μετά τις εκλογές του 2019 μού είχε πει κάτι που στ’ αυτιά κάποιου της κοινής, της απλοϊκής λογικής μοιάζει με ανέκδοτο, κάτι σαν νούμερο επιθεώρησης από το κάτω ράφι:

«Ασε την κυρία Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου. Εκεί να δεις τι είχε πει η κυρία: “Δεν θα χάσει ο Αλέξης τις εκλογές γιατί είμαι Σαββατογεννημένη και έχω προαισθήματα”. Τέτοια μακακία είπε. Δηλαδή 1.700.000 Ελληνες που έχουν γεννηθεί το Σάββατο διαθέτουν την ικανότητα να μαντεύουν τα εκλογικά αποτελέσματα.

Μετά απορείτε εσείς που ο Βελόπουλος μπήκε στην Ευρωβουλή με 4,18% πουλώντας ιδιόχειρες επιστολές του Ιησού γραμμένες στα ελληνικά. Και είναι αξιοσημείωτο και αποκαλυπτικό ότι δύο μέρες μετά τη συντριβή στις ευρωεκλογές, η σαββατογεννημένη κυρία Θεοδώρα φρόντισε να αποχωρήσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Τσίπρα. Τι μου θυμίζει αυτό; Οτι πρώτα τα ποντίκια εγκαταλείπουν το πλοίο που βυθίζεται».

Σκηνή 1: Ενα συστημικό κόμμα δεν έχει Πολάκηδες

Ηταν συνεπής στην ώρα του. Δέκα συμφωνήσαμε, δέκα εμφανίστηκε. Gentleman με όλη τη σημασία της λέξης. Σοφός και gentleman. Από τους ελάχιστους σοφούς του τόπου. Ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα πιστεύεις. Και ΣΥΡΙΖΑ να ήμουν, θα θεωρούσα σοφό τον Δρυμιώτη. Και τα δεδομένα πάνε κάπως έτσι:

-Το 3%, η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων που βγαίνει αυτή τη στιγμή, είναι στα όρια του στατιστικού λάθους;

«Βεβαίως, είναι στα όρια του στατιστικού λάθους. Ολες οι έρευνες λένε ότι είναι συν πλην 3%, άρα μπορεί κάλλιστα και να αντιστραφεί αυτό το πράγμα».

-Δηλαδή να είναι ο Τσίπρας πρώτος;

«Προς το παρόν δεν φαίνεται, αλλά είναι δυνατόν. Ερμηνεύοντας σωστά τις δημοσκοπήσεις, μπορεί και να αντιστραφεί. Εχουμε φτάσει σε ένα σημείο στο οποίο τα πράγματα είναι πολύ επικίνδυνα και θα εξηγήσω τι εννοώ».

-Επικίνδυνα, γιατί; Δεν πρέπει να έχει μια δημοκρατία δύο κόμματα, να υπάρχει μια αξιωματική αντιπολίτευση; Το σύστημα πώς θα λειτουργήσει; Αφού το ΠΑΣΟΚ έχει βυθιστεί. Αρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κερδίσει. Μας αρέσει δεν μας αρέσει, αυτή είναι η αλήθεια.

«Αρκεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αποδειχθεί ότι έχει γίνει συστημικό κόμμα και όχι αντισυστημικό».

-Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός συστημικού κόμματος;

«Να μην έχει Πολάκηδες. Ας ξεκινήσουμε από εκεί λοιπόν».

-Μα και οι άλλοι έχουν κάποιους περίεργους μέσα.

«Δεν έχουν τέτοιους όμως. Ακου τώρα, για να βάζουμε και τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση: εγινε αυτό το μεγάλο δυστύχημα, το τραγικό. Μετά το τριήμερο πένθος έχουμε κάθε μέρα διαδηλώσεις. Συμφωνούμε;».

-Συμφωνούμε. «Ωραία. Στο Μάτι γιατί δεν είχαμε διαδηλώσεις;».
-Γιατί ήταν καλοκαίρι, είχαν πάει για μπάνια. «Οχι, δεν είναι αυτός ο λόγος. Ο λόγος ήταν ότι οι αντίθετοι, η Νέα Δημοκρατία, δεν καλούσαν τον κόσμο να διαμαρτυρηθεί».

Σκηνή 2: Το ρουσφέτι πρέπει να καταργηθεί

Η επαγωγική λογική του Ανδρέα Δρυμιώτη, το καλύτερο όπλο του. Μπορεί να διαφωνείς, αλλά θα είσαι βλάκας αν υποτιμήσεις τα «πυρομαχικά» του.

-Δηλαδή πιστεύετε πραγματικά εσείς ότι όσοι κατεβαίνουν στο Σύνταγμα αυτή τη στιγμή στη διαδήλωση είναι του ΣΥΡΙΖΑ;

«Οχι, αλλά σήμερα που μιλάμε (σ.σ.: η κουβέντα έγινε την περασμένη Πέμπτη πρωί), που είναι η γενική απεργία, κατεβαίνει η ΑΔΕΔΥ, η οποία είναι εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων. Τι δουλειά έχουν οι ιδιωτικοποιήσεις;».

-Εχουν. «Καμία δουλειά δεν έχουν. Λοιπόν, για να καταλαβαίνει και ο κόσμος: αν πέσει ένα αεροπλάνο, φταίει η αεροπορική εταιρεία, συμφωνούμε;».

-Συμφωνούμε. «Εάν όμως το αεροπλάνο πέσει κατά την προσγείωση, τρακάρει με άλλο αεροπλάνο, φταίει ο πύργος ελέγχου, συμφωνούμε;».

-Συμφωνούμε. «Ωραία. Λοιπόν, τα τρένα τα έχει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία είναι ιδιωτική. Τη διαχείριση των τρένων την έχει ο ΟΣΕ, ο οποίος είναι κρατικός. Γιατί λοιπόν είμαστε εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων;».

-Θα σας πω γιατί. Δεν μπορείς να έχεις τα τρένα, τα βαγόνια, τα εισιτήρια και να μην ελέγχεις εάν υπάρχουν μέτρα ασφαλείας. Δηλαδή αφήνεις το κοινό σου να σκοτωθεί; Δεν σε ενδιαφέρει αυτό εσένα; «Οχι, γι’ αυτό και αποζημιώνει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Οπως σου είπα, μια αεροπορική εταιρεία κοιτάζει τα αεροπλάνα της, τα εισιτήρια, δεν μπορεί να επέμβει στο αν κάνει καλά τη δουλειά του ο πύργος ελέγχου ενός αεροδρομίου. Αν δεν βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, δεν θα καταλάβουμε ποτέ τι φταίει. Αν θες το τι φταίει, η δική μου, εντελώς προσωπική άποψη, είναι ότι το τραγικότατο αυτό δυστύχημα είναι η επιτομή του Ελληνικού Δημοσίου».

-Συμφωνούμε σε αυτό, όλοι το λένε.

Δημοφιλέστερα

To Top