Οικονομία

Περιόρισε τις απώλειες η Wall Street: Νευρικότητα προκάλεσαν στους επενδυτές οι αποδόσεις των ομολόγων

Πιέσεις δέχτηκαν οι δείκτες της Wall Street την Τρίτη, με τους επενδυτές να αποτιμούν τις τελευταίες τραπεζικές εξελίξεις, στρέφοντας το βλέμμα και στη νέα αύξηση των ομολογιακών αποδόσεων.

Σε αυτό το κλίμα ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε 37 μονάδες ή 0,12% και διαμορφώθηκε στις 32.394 μονάδες. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,16% στις 3.971 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq περιορίστηκε 0,45% στις 11.716 μονάδες.

Οι σημερινές διακυμάνσεις σημειώθηκαν εν μέσω της ενίσχυσης των αποδόσεων στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, με το κόστος δανεισμού στη 2ετία να επιστρέφει άνω του 4% και να προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές. Αντίστοιχα, η απόδοση του 10ετούς τίτλου επανέρχεται άνω του 3,5%.

Η άνοδος στις αμερικανικές αποδόσεις σχετίζεται με τις πιθανές επιπτώσεις των υψηλών επιτοκίων στην πορεία της οικονομίας, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι η σφιχτή νομισματική πολιτική (σήμερα τα επιτόκια βρίσκονται στο 4,75% – 5%) δύναται να προκαλέσει συρρίκνωση του ΑΕΠ.

Μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η παρέμβαση της BlackRock, η οποία επισημαίνει ότι η Federal Reserve, δηλαδή η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, θα συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων και τους επόμενους μήνες. Κι αυτό, παρά την πρόσφατη κρίση στις περιφερειακές τράπεζες της χώρας.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της Δευτέρας, το κλίμα στο αμερικανικό χρηματιστήριο ήταν ελαφρώς βελτιωμένο, μετά την απόφαση της First Citizens Bank να αποκτήσει τα περιουσιακά στοιχεία της Silicon Valley Bank, η οποία κατέρρευσε πριν λίγες εβδομάδες.

Αυτή η εξέλιξη αποκωδικοποιήθηκε ως μια θετική είδηση για τον εγχώριο χρηματοπιστωτικό κλάδο, συμβάλλοντας στην άμβλυνση των ανησυχιών για την σταθερότητα του συστήματος.

Την ίδια στιγμή, η δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων συνεχίζεται από τις αμερικανικές εισηγμένες, με τις Micron Technology, Lululemon και Dace & Buster’s να ανακοινώνουν εντός της ημέρας τα μεγέθη του δ’ τριμήνου του 2022.

Πηγή: Newmoney.gr

Δημοφιλέστερα

To Top