Οικονομία

Προσπάθεια ανάκαμψης στη Wall Street – Με απώλειες άνοιξαν οι τράπεζες λόγω Deutsche Bank

Σε προσπάθεια ανάκαμψης βρίσκονται, στο μέσον σχεδόν της συνεδρίασης της Παρασκευής, οι τρεις βασικοί δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή στον τραπεζικό τομέα, ο οποίος βρίσκεται εκ νέου στο στόχαστρο, εξαιτίας των μεγάλων πιέσεων στη μετοχή της Deutsche Bank.

Ο βιομηχανικός Dow Jones, λίγο μετά τις 19:00 (ώρα Ελλάδος), ενισχύεται οριακά κατά 14 μονάδες ή 0,04% και διαμορφώνεται στις 32.119 μονάδες. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, παράλληλα, προσθέτει 0,03% ανεβαίνοντας στις 3.949 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq συρρικνώνεται στο 0,33% και τις 11.748 μονάδες.

Οι σημερινές απώλειες επέρχονται εν μέσω της βουτιάς στις μετοχές της Deutsche Bank στην Ευρώπη, μια εξέλιξη που εντείνει εκ νέου τις ανησυχίες των επενδυτών για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Κι όλα αυτά, ενώ πριν λίγες ημέρες η UBS αναγκάστηκε να εξαγοράσει την Credit Suisse, προκειμένου να αποτραπεί μια άτακτη χρεοκοπία της δεύτερης, η οποία θα μπορούσε να παρασύρει στον… όλεθρο όλο τον τομέα.

Η μετοχή της γερμανικής τράπεζας στη Wall Street, όπως είναι εύλογο, ακολουθεί την πτώση στα ευρωπαϊκά ταμπλό, καθώς διολισθαίνει κατά 4,4%. Στη Φρανκφούρτη η κάμψη της Deutsche Bank, νωρίτερα την Παρασκευή, έφτασε να υπερβαίνει το 14%.

Στον απόηχο αυτών των εξελίξεων, οι μετοχές των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών τελούν υπό αυξημένη πίεση. Η Citigroup, η JP Morgan και η Wells Fargo υποχωρούν κατά τουλάχιστον 2%, ενώ η Bank of America χάνει αυτήν την ώρα 0,6%. Οι περιφερειακές τράπεζες περιορίζονται κατά 1,5%.

«Το πρόβλημα της Silicon Valley Bank έστρεψε την προσοχή στις τράπεζες» σημειώνει ο Λάρυ ΜακΝτόναλντ, ιδρυτής της Bear Traps Report, μιλώντας στο CNBC. «Τράπεζες, όπως οι Credit Suisse και Deutsche Bank, οι οποίες είχαν κακή διαχείριση για δεκαετίες, τίθενται στο επίκεντρο των επενδυτών».

Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές εξακολουθούν να αποτιμούν τις τελευταίες αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών, με τη Federal Reserve να προχωράει σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, αλλά και να υιοθετεί έναν σαφώς ηπιότερο τόνο σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Αυτή η εξέλιξη ενισχύει τις προσδοκίες για σταδιακή ολοκλήρωση του τρέχοντος κύκλου σύσφιγξης στις ΗΠΑ, παρέχοντας ώθηση στην αγορά των κρατικών ομολόγων, όπου οι αποδόσεις βρίσκονται σε καθοδική τροχιά.

newmoney.gr

Δημοφιλέστερα

To Top