Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Λούμπεν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον προκάλεσαν γέλιο

Την δέσμευσή του ότι «δεν έχουμε καμία πρόθεση να ιδιωτικοποιήσουμε το νερό» επανέλαβε το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο δημοτικό ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης με αφορμή την επίσκεψή του στην πόλη.

Παράλληλα κατηγόρησε για «fake news» τον ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά το θέμα του νερού καταλογίζοντας του πρόθεση να παραπλανήσει την κοινή γνώμη.

«Εγώ λοιπόν προσωπικά αναλαμβάνω την ευθύνη των όσων σας λέω, ότι θα μεταφέρω πίσω τα περιουσιακά στοιχεία αυτά, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει προφανώς από τη μία στιγμή στην άλλη με μία τροπολογία της τελευταίας στιγμής, την τελευταία μέρα που είναι ανοιχτή η Βουλή. Είναι απολύτως υποκριτική η συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ και θα σας έλεγα παραπλανά την κοινή γνώμη με fake news. Αυτοί που μετέφεραν τα περιουσιακά στοιχεία στο Υπερταμείο να κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία ότι προτίθεται να ιδιωτικοποιήσει το νερό όταν υπάρχει ρητή δική μου προσωπική δέσμευση ότι αυτό όχι μόνο δεν θα γίνει αλλά και ότι τα περιουσιακά στοιχεία αυτά θα επιστρέψουν στο Ελληνικό Δημόσιο» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ που ανακοινώθηκαν την Κυριακή και στα οποία περιλαμβάνεται και το όνομα του πρώην εκπροσώπου της κυβέρνησης Καραμανλή, Ευάγγελου Αντώναρου.

«Δεν είναι δική μου δουλειά να σχολιάζω τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Επιτρέψτε μου να πω μόνο ότι μάλλον γέλιο προκάλεσαν οι κάποιες επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, παρά εξέπεμψαν σοβαρότητα σχετικά με τη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει οποιαδήποτε ουσιαστική διεύρυνση» είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος υπενθύμισε ότι «τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ θα συμπεριλαμβάνουν τον κ. Παππά, ο οποίος είναι καταδικασμένος αμετάκλητα από το Ανώτατο Δικαστήριο, συμπεριλαμβάνουν τον κ. Πολάκη, ο οποίος είχε τεθεί εκτός ψηφοδελτίων ΣΥΡΙΖΑ μέχρι που επέστρεψε, διότι τελικά προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ τον «Πολακισμό» εκφράζει, και δεν θα μπορούσε να λείπει ο κύριος εκφραστής του».

«Τι να σας πω, περισσότερο σε “λούμπεν” ψηφοδέλτια με παραπέμπουν, παρά σε ψηφοδέλτιο κόμματος το οποίο θέλει πραγματικά να διεκδικήσει τον μεσαίο χώρο και να προβάλει το κόμμα αυτό ως μία αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης» κατέληξε στην αναφορά του στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός.

Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο δημοτικό ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης

*Δημοσιογράφος:* Κύριε Πρωθυπουργέ, στη Θεσσαλονίκη λοιπόν, που, όπως δηλώσατε χθες στην εφημερίδα «Μακεδονία» θα είστε επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ εκλογική περιφέρεια. Ποιοι είναι οι λόγοι, λοιπόν, που σας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση;

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Κύριε Κοντογουλίδη, αναφερθήκατε ότι η επίσκεψή μου η σημερινή έχει προεκλογικά χαρακτηριστικά. Θέλω να σας θυμίσω, όμως, ότι έχω έρθει δεκάδες φορές στη Θεσσαλονίκη -και όχι μόνο στα πλαίσια των υποχρεώσεών μου κατά την παρουσία μου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης- για να καταδείξω με αυτόν τον τρόπο το ιδιαίτερο ενδιαφέρον μου για την πόλη της Θεσσαλονίκης και συνολικά για τη Βόρεια Ελλάδα. Έχουμε δρομολογήσει ένα πρόγραμμα σημαντικών παρεμβάσεων που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, πολλά από τα σημαντικά έργα προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς και η υποψηφιότητά μου στην πρώτη περιφέρεια της Θεσσαλονίκης θέλει ακριβώς να καταδείξει όχι μόνο το προσωπικό μου ενδιαφέρον για την πόλη την οποία τόσο πολύ αγαπώ, αλλά και το ενδιαφέρον το οποίο σκοπεύω να επιδείξω στη συνέχεια -εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός- ώστε να προχωρήσει με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα το πρόγραμμα των έργων για να μη θυμίζει σε τίποτα τη σημερινή πόλη.

*Δημοσιογράφος:* Κύριε Πρόεδρε, αναφερθήκατε κι εσείς τώρα στην απάντησή σας στις υποδομές της Θεσσαλονίκης. Φεύγοντας από το ΕΚΕΤΑ, που είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας σας και πηγαίνοντας προς τα δυτικά προφανώς θα περάσετε από τον περιφερειακό, εκεί όπου πριν από λίγες μέρες ξεκίνησαν και οι πρόδρομες εργασίες για το «Flyover». Ωστόσο, στο κεφάλαιο υποδομές Θεσσαλονίκης θα ήθελα να σας ρωτήσω για ένα θέμα που σχετίζεται με τα δυτικά, στα οποία δίνετε έτσι μια έμφαση όπως βλέπω από την πολιτική κίνηση της Νέας Δημοκρατίας. Θέλω να σας ρωτήσω αν έχετε κάτι να μας πείτε για ένα άλλο έργο, που αφορά τις επεκτάσεις του Μετρό στα δυτικά.

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Κατ’ αρχάς, κ. Πλάκα, χαίρομαι που αναγνωρίζετε, ότι οι πρόδρομες εργασίες στο «Flyover» έχουν ήδη ξεκινήσει. Γνωρίζετε ότι είναι ένα έργο πολύ σημαντικό το οποίο ωρίμασε και δημοπρατήθηκε από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς ήμασταν και οι πρώτοι που το οραματιστήκαμε,. Θα έλεγα, ένα έργο το οποίο θα προσφέρει μία σημαντική κυκλοφοριακή ανακούφιση σ’ ένα δρόμο ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια είναι απολύτως κορεσμένος.  Επίσης, μιας και μιλάμε για Μετρό, να επαναλάβω ότι η δέσμευσή μου για ένα υπερσύγχρονο Μετρό της Θεσσαλονίκης, το οποίο ταυτόχρονα θα διαφυλάξει και τον μοναδικό πολιτιστικό θησαυρό της πόλης, γίνεται πραγματικότητα. Τις προηγούμενες μέρες,, για πρώτη φορά, είχαμε δοκιμαστική διαδρομή του Μετρό καθ’ όλο το μήκος της βασικής γραμμής. Εκτιμούμε ότι τα βασικά έργα θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν και οι ουσιαστικές δοκιμαστικές λειτουργίες, ώστε εντός των πρώτων μηνών του 2024 το έργο, επιτέλους, να παραδοθεί στους Θεσσαλονικείς. Θέλω να θυμίσω ότι αυτό δεν ήταν καθόλου δεδομένο όταν ήρθαμε στα πράγματα, το 2019, και ένας από τους λόγους που καθυστερήσαμε, έστω και λίγο στην υλοποίηση του έργου, είχε να κάνει με το γεγονός ότι βρεθήκαμε μπροστά σε μία σειρά από δικαστικές εκκρεμότητες που αφορούσαν το σταθμό της Βενιζέλου. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι οι Θεσσαλονικείς, όταν δουν το σταθμό της Βενιζέλου σε πλήρη λειτουργία, θα διαπιστώσουν ότι είχαμε δίκιο όταν λέγαμε ότι μπορούμε να έχουμε και Μετρό και αρχαία. Το Μετρό της Θεσσαλονίκης θα είναι το πιο σύγχρονο Μετρό σε όλη την Ευρώπη και θα είναι, επίσης, ένα μοναδικό Μετρό, διότι ταυτόχρονα θα είναι ουσιαστικά και ένα ζωντανό μουσείο το οποίο θα το χαίρονται εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της πόλης αλλά και οι επισκέπτες που θα το χρησιμοποιούν.

Δυτική Θεσσαλονίκη, τώρα, για να έρθω στο ερώτημα το οποίο μού θέσατε. Θα έχουμε την ευκαιρία σήμερα να παρουσιάσουμε ένα συνολικό πλαίσιο σημαντικών παρεμβάσεων που αφορούν τη Δυτική, μάλλον θα έλεγα καλύτερα τη Βορειοδυτική Θεσσαλονίκη. Τους έξι Δήμους, οι οποίοι είναι από τους πιο γρήγορα αναπτυσσόμενους πληθυσμιακά σε ολόκληρη την επικράτεια. Μια περιοχή της πόλης η οποία ήταν εδώ και πολλές δεκαετίες παραμελημένη. Το όραμά μας για τη Δυτική Θεσσαλονίκη είναι να της αποδώσουμε επιτέλους το σεβασμό, την προσοχή και την αξιοπρέπεια που της αρμόζει.

Δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού όσοι ζουν στα δυτικά της πόλης. Και φυσικά εντός του σχεδιασμού μας, είναι ένα έργο το οποίο το μελετούμε -δεν είναι απλό έργο και χρειάζεται πολύ δουλειά προετοιμασίας- είναι και η επέκταση του Μετρό προς τα βορειοδυτικά. Πιστεύουμε ότι θα χρειαστούμε περί τα δύο χρόνια για να μπορέσουμε να ωριμάσουμε όλες τις μελέτες. Αποτελεί όμως αδιαπραγμάτευτη δέσμευσή μου ότι το Μετρό θα φτάσει και στα δυτικά. Δεν θα γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη, αυτό το καταλαβαίνουν όλοι. Αλλά όλα τα μεγάλα έργα υποδομής, κ. Πλάκα, από κάποιους ξεκινούν. Μερικές φορές τα φέρνει έτσι η ζωή που τα ολοκληρώνουν άλλοι, εμείς όμως θα είμαστε αυτοί που θα ξεκινήσουμε την επέκταση του Μετρό προς τα δυτικά.

*Δημοσιογράφος:* Θέλω, κ. Πρόεδρε, να μείνουμε στη Θεσσαλονίκη και από τα δυτικά να πάμε στο κέντρο της πόλης, εκεί όπου πριν από λίγες ημέρες έγινε μία μεγάλη συγκέντρωση κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού. Υπάρχει, βεβαίως, και η δεδομένη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και βάσει αυτής αναφερθήκατε και εσείς στην έξοδο ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ από το Υπερταμείο. Θέλω να σας ρωτήσω, κ. Πρόεδρε, επειδή κατηγορείτε το ΣΥΡΙΖΑ για ψέματα επί του θέματος, αν πιστεύετε ότι προέκυψε το θέμα ξανά ως πολιτικά υποκινούμενο και γιατί δεν περνάτε αυτήν την τροπολογία να περάσει από το Υπερταμείο στο δημόσιο έλεγχο η ΕΥΑΘ και η ΕΥΔΑΠ από τη Βουλή πριν τις εκλογές και το αφήνετε για μετά τις εκλογές.

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Πάμε να κάνουμε, κ. Πλάκα, μία σύντομη ανασκόπηση του θέματος αυτού για να ενημερωθούν πλήρως και οι ακροατές σας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το 2016, όταν δημιούργησε ουσιαστικά το Υπερταμείο μετέφερε τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο. Δηλαδή ουσιαστικά δρομολόγησε την ιδιωτικοποίηση του νερού καθώς το Υπερταμείο έχει ως βασικό σκοπό την εκποίηση αυτών των περιουσιακών στοιχείων. Άρα αυτή ήταν μια απόφαση την οποία πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ τότε, όταν έφτιαξε το Υπερταμείο και εκχώρησε σημαντικά περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Δημοσίου στους δανειστές μας για 99 χρόνια. Υπέγραψε φυσικά και τις σχετικές νομικές δεσμεύσεις οι οποίες, εξακολουθούν και ισχύουν μέχρι σήμερα. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πόσο υποκριτικό είναι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ουσιαστικά δρομολόγησε αυτή την διαδικασία, να κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ότι προτίθεται να ιδιωτικοποιήσει το νερό.

Δεν το έχουμε κάνει τέσσερα χρόνια για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση να ιδιωτικοποιήσουμε το νερό. Και μάλιστα έχω δεσμευτεί και δημόσια ότι η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ θα επιστρέψουν στον άμεσο έλεγχο του κράτους, θα βγουν δηλαδή από το Υπερταμείο, και θα επιστρέψουν υπό άμεσο κρατικό έλεγχο. Γιατί αυτό το πράγμα πρέπει να γίνει μετά τις εκλογές και δεν μπορεί να γίνει με την τροπολογία; Διότι αν μπορούσε να γίνει φαντάζομαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα το είχε κάνει τόσο καιρό. Για τον απλούστατο λόγο ότι έχουν αναληφθεί βαριές νομικές δεσμεύσεις από το ΣΥΡΙΖΑ που αφορούν τα περιουσιακά στοιχεία αυτά και αυτή η μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων πρέπει να γίνει και σε συνεννόηση με τους δανειστές. Διότι αυτά δεσμεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει.

Δημοφιλέστερα

To Top