Πολιτική

Εκλογές 2023 – Ανδρουλάκης: Υπέρ της μεσαίας τάξης οι προτάσεις μας για την φορολογία

Σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τη Χίο έκανε το βράδυ της Τρίτης ο Νίκος Ανδρουλάκης, επιμένοντας ότι οι προγραμματικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά στην οικονομία και την φορολόγηση είναι υπέρ της μεσαίας τάξης και των ευάλωτων νοικοκυριών και «όχι των πλούσιων και μιας ισχυρής ελίτ».

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι: «Τις τελευταίες ώρες δεχόμαστε μια ασύμμετρη επίθεση από τη ΝΔ και όσους την στηρίζουν. Σήμερα -είπε- “ανακάλυψαν” ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι μια φοροκαταιγίδα ενάντια στον ελληνικό λαό! Η αλήθεια είναι ότι 150 εισηγμένες επιχειρήσεις στο χρηματιστήριο το 2022, όταν κάλπαζαν οι τιμές στο ψωμί και στο γάλα διπλασίαζαν τα κέρδη τους! Και τι κάνατε κύριε Μητσοτάκη; Τίποτα. Τα 2/3 των εσόδων του κράτους είναι οι έμμεσοι φόροι. Πενήντα δις παραπάνω χρέος φόρτωσε στην πλάτη του ελληνικού λαού ο κ. Μητσοτάκης ενώ οι Έλληνες σε αγοραστική δύναμη είναι τρίτοι από το τέλος στην Ευρώπη. Δίνουν λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους».

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη το ΠΑΣΟΚ δέχεται άδικα επιθέσεις για το ότι «κατεβάζει» με την πρότασή του το αφορολόγητο για τη γονική παροχή στις 400 χιλιάδες ανά γονιό. «Μας καταγγέλλουν γιατί τα 4, 8 εκ ευρώ αφορορολόγητο για γονική παροχή τα πάμε στις 400 χιλιάδες ανά γονιό. Ποιος έχει να δώσει στα παιδιά του τόσα πολλά κύριε Μητσοτάκη;», είπε ο κ. Ανδρουλάκης επισημαίνοντας ότι η σοσιαλδημοκρατική πολιτική που είναι πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι δίκαιη, υπέρ των πολλών και όχι των λίγων.

Για τα μερίσματα ειδικότερα αναφέρθηκε στο «πουλέν του κ. Μητσοτάκη», εννοώντας τον κ. Σκέρτσο για να πει ότι είναι δίκαιη πρόταση του ΠΑΣΟΚ γιατί καταλήγει υπέρ των μισθωτών. «Η Νέα Δημοκρατία τι κάνει; Βάζει 5% οριζόντιο φόρο είτε έχεις 100 χιλιάδες είτε δύο εκατομμύρια» συνέχισε και ανέφερε όσα τόνιζαν από το πρωί οι βασικοί συνεργάτες του:

«Ως προς τα διανεμόμενα μερίσματα από τα κέρδη των επιχειρήσεων, το ποσό δηλαδή που εισπράττει ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο ως μέρισμα, που σήμερα φορολογείται οριζόντια με τον χαμηλότερο συντελεστή στην Ευρώπη 5%, προτείνουμε μια κλιμακωτή προοδευτική φορολόγηση ως εξής:

-Για τις πρώτες 50.000 ευρώ του διανεμόμενου μερίσματος παραμένει ο συντελεστής φορολόγησης 5%.

-Το υπερβάλλον τμήμα πάνω από τις 50.000 και έως τις 100.000 ευρώ φορολογείται – και μόνο αυτό- με συντελεστή 10%

-Και αν τα μερίσματα υπερβαίνουν και τις 100.000 ευρώ το επιπλέον και πάλι μέρος τους φορολογείται με 15%.

Είναι παντελώς άδικο να φορολογούνται με τον ίδιο συντελεστή μερίσματα των 30.000, 40.000 και 50.000 ευρώ με τα μερίσματα – μαμούθ των εκατομμυρίων. Αντίστοιχοι συντελεστές ισχύουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

«Τέλος η ταξική φορολογική πολιτική που κερδίζουν οι λίγοι εις βάρος της μεσαίας τάξης», δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης αναφέροντας τη δέσμη φορολογικών κινήτρων που είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για τις νεότερες γενιές, τις οικογένειες με παιδιά, τους αγρότες κα.

Ο κ. Ανδρουλάκης επιτέθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας εκ νέου ότι ως χορηγός (λόγω της αντιπολίτευσης που ασκούσε) έφτασε ο κ. Μητσοτάκης στο 40% και «τώρα του φταίνε όλοι οι άλλοι». Απευθυνόμενος δε σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς πρότεινε να πουν καθαρά το ύψος των δημόσιων δαπανών που προτείνουν για το συνταξιοδοτικό, την Υγεία, την Παιδεία κα.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τις εκλογές στην γειτονική χώρα, έκανε λόγο για τη «βασικό προτεραιότητα που πρέπει να είναι ένα νέο Ελσίνκι», ενώ εξαπολύοντας πυρά προς τον κ. Τσίπρα τόνισε ότι για μας στο ΠΑΣΟΚ «δεν υπάρχουν Πρέσπες του Αιγαίου» ή ότι «η θάλασσα δεν έχει σύνορα». «Κανένα ευρωπαϊκό κράτος να μην πουλάει ούτε μία σφαίρα στην Τουρκία! Αυτό δεν είναι ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», πρόσθεσε, ενώ για το μεταναστευτικό έθεσε το ερώτημα «τι έγιναν τα χρήματα που πήρε η Ελλάδα από την Ευρώπη» και κατέληξε λέγοντας ότι «Η λύση μία: να αλλάξει το «Δουβλίνο» και «όποιος μπαίνει στην Ελλάδα δεν κάνει αίτηση ασύλου στην Ελλάδα αλλά στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών».

Δημοφιλέστερα

To Top