Πολιτική

Εκλογές 2023: Επιμένουν από το ΠΑΣΟΚ για φόρους στα μερίσματα – Κόντρα Κωνσταντινόπουλου-Άδωνι

Μετά τις δηλώσεις του βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Δουδωνή για αύξηση της φορολογίας στα μερίσματα αλλά και όσα είπε ο εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Μάντζος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Τρίτης, τη σκυτάλη πήρε ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Με μια ανάρτησή του στο Twitter, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος κάνει αναφορά σε δημοσίευμα στην «Καθημερινή» από τον Ιανουάριο του 2023, επικαλούμενος φορολογικές συστάσεις του ΟΟΣΑ. Στο δημοσίευμα που αφορά στην έκθεση του οργανισμού, αναγράφεται «στα μερίσματα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβενία και Ελλάδα έχουν τον ίδιο συντελεστή (5%), ενώ πολλές χώρες όπως για παράδειγμα η Γαλλία, η Σλοβακία και η Κύπρος δεν επιβάλλουν φόρο κατά τη διανομή. Από την άλλη πλευρά η Ισπανία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία φορολογούν τα μερίσματα με συντελεστή 15%, ενώ Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο και Ιταλία με συντελεστές που κυμαίνονται μεταξύ 25%-30%».

Αναφέροντας το όνομα του Νίκου Ρωμανού, ο κ. Κωνσταντινόπουλος σχολιάζει στο Twitter: «Σας αφήνω εδώ το δημοσίευμα για την φορολογία στην Ευρώπη, σε συνέχεια της συζήτησης μας. Σκεφθείτε το πχ της Coca Cola με 645 εκ κέρδη που εσείς φορολογείτε με 5%».

Σε αυτή την ανάρτηση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, απάντηση έδωσε ο βουλευτής της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης δίνοντας διευκρινίσεις για τα στοιχεία. Όπως εξηγεί, αυτός είναι φόρος στο μέρισμα, δηλαδή στη διανομή των κερδών, και όχι φόρος επί των κερδών.

Χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης γράφει: «Α) αυτός είναι φόρος στο μέρισμα δηλ στην διανομή των κερδών, δεν είναι ο φόρος επί των κερδών, β) αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε τον ίδιο ή και μεγαλύτερο συντελεστή από γειτονικές και άρα ανταγωνιστικές σε μας Οικονομίες; Και πώς θα ισοφαρίσετε το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που θα δημιουργούσε η αύξηση του πχ στο 15% και που θα οδηγούσε πολλούς να επιλέγουν ως έδρα τους τις άλλες χώρες;».

Το σχόλιο του Άδωνι Γεωργιάδη:


adonis-odisseas

Υπενθυμίζεται ότι κύμα νέων φόρων και αύξηση των συντελεστών σε κέρδη και μερίσματα προανήγγειλαν με δηλώσεις τους στελέχη του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, αναζωπυρώνοντας την αγωνία χιλιάδων επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών, μετά τις απανωτές δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με χαρακτηριστικότερη αυτή του Γιώργου Κατρούγκαλου, για την επαναφορά της σύνδεσης της ασφάλισης τους με τα εισοδήματα.

Τον χορό των αυξήσεων με φόντο τη φορολογία των επιχειρήσεων άνοιξε η υποψήφια Βουλευτής Επικρατείας, Ελένη Χρονοπούλου, η οποία δήλωσε πως «θα αυξήσουμε τους φόρους που βλέπουμε ότι ουσιαστικά πλήττουν τη μεσαία τάξη», για να υποστηρίξει στη συνέχεια ότι επρόκειτο για «σαρδάμ». Τη σκυτάλη έλαβε στη συνέχεια σήμερα ο βουλευτής Επικρατείας, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Παναγιώτης Δουδωνής επιβεβαιώνοντας πως έπεται αύξηση του φόρου στα μερίσματα των επιχειρήσεων. 

Όμως ένα ακόμη «χτύπημα» για το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά στη φορολογία, προήλθε από το στέλεχος του κόμματος του Νίκου Ανδρουλάκη, τον υποψήφιο στο Επικρατείας, Παναγιώτη Δουδωνή, ο οποίος αποκάλυψε πως στο πρόγραμμα του κόμματος είναι η φορολόγηση 15% των μερισμάτων των επιχειρήσεων από 100.000 ευρώ και πάνω. Ο κ. Δουδωνής ρωτήθηκε για τη φορολόγηση των μερισμάτων στον ΣΚΑΪ και είπε ότι θα κυμανθεί από 5% έως 15% αποκαλύπτοντας σε επόμενη ερώτηση για τις κλίμακες ότι «από 100.000 ευρώ και πάνω θα είναι 15% η φορολόγηση».

Δείτε το βίντεο

Δημοφιλέστερα

To Top