Πολιτική

Εκλογές 2023 – «Μητσοτάκης ή ακυβερνησία»: Το σχέδιο της ΝΔ για να μην χαθεί το 41%

Η επιστροφή της… όλης Ν.Δ. στα γραφεία της οδού Πειραιώς εκτιμάται ότι θα είναι προσωρινή, με δεδομένο το χαώδες εκλογικό προβάδισμα του κόμματος έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι τις δεύτερες εκλογές, όμως, το γαλάζιο στρατηγείο στο Μοσχάτο έχει πάρει ξανά ζωή, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο γραφείο του στον τρίτο όροφο με θέα τη βιομηχανική περιοχή πέριξ του κομματικού κτιρίου, ενώ οι συσκέψεις δίνουν και παίρνουν σε όλους τους ορόφους, καθώς μια σειρά κυβερνητικών στελεχών μετακόμισαν στα νότια προάστια.

Την επομένη της νίκης και αφού απόλαυσαν τη μεγάλη διαφορά για λίγες ώρες, τα στελέχη που «τρέχουν» τον εκλογικό αγώνα της Ν.Δ., ένα κράμα έμπειρων κομματικών και νέων προσώπων, ρίχτηκαν και πάλι στη μάχη. «Πρέπει να σκεφτόμαστε λες και είναι Παρασκευή 19 Μαΐου», φέρεται να είπε προ ημερών σε μια σύσκεψη ο κ. Θανάσης Νέζης, ο πολύπειρος σύμβουλος του κ. Μητσοτάκης περί τα κομματικά που είναι στο πλευρό του από το 2004, όταν το γραφείο του πρωθυπουργού στεγαζόταν στην οδό Χαλκοκονδύλη. Το συμπέρασμα της φράσης είναι απλό: για τη Ν.Δ. η κάλπη της 25ης Ιουνίου είναι άδεια και πρέπει να γεμίσει και πάλι στα πρότυπα της περασμένης Κυριακής, αν ο κ. Μητσοτάκης θέλει να ελπίζει σε μια δεύτερη τετραετία με κοινοβουλευτική άνεση και ισχυρή αυτοδυναμία.

Μάλιστα στις συσκέψεις που γίνονται επισημαίνεται μια σειρά κινδύνων. Ανασχετικός παράγοντας θα είναι η αύξηση του αριθμού των κομμάτων που μπορεί να μπουν στη Βουλή, ενώ τυχόν αίσθηση εφησυχασμού με παράλληλη ισχυροποίηση του ΠΑΣΟΚ μπορεί να ωθήσει κεντρογενείς πολίτες που ψήφισαν Ν.Δ. στις πρώτες εκλογές να στηρίξουν το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη, σε μια προσπάθεια να το ισχυροποιήσουν έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, αρκετοί νομοί της Βόρειας Ελλάδας παραμένουν σημείο προβληματισμού ως προς τα ποσοστά κομμάτων στα δεξιότερα της Ν.Δ. (Ελληνική Λύση, Νίκη κ.ά.).


Screenshot_3

Αναλυτικές οδηγίες

Για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν προσδιοριστεί, πάντως, απαιτείται η ενεργοποίηση όλων των υποψηφίων και των κομματικών στελεχών. Εξ ου και όλοι πέρασαν από τα κομματικά γραφεία αυτές τις μέρες, είτε διά ζώσης είτε ψηφιακά, προκειμένου να πάρουν… οδηγίες προς ναυτιλλομένους. Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας έγινε ευρεία σύσκεψη με τα στελέχη που έχουν αναλάβει επικεφαλής του εκλογικού αγώνα στις περιφέρειες της χώρας. Την Πέμπτη εκλήθησαν οι βουλευτές και οι υποψήφιοι των περιφερειών της Αττικής και πήραν «γραμμή» από τον γραμματέα Παύλο Μαρινάκη, τον γενικό διευθυντή Γιάννη Σμυρλή, τον κ. Νίκο Χαρδαλιά και τον γραμματέα Οργανωτικού Στέλιο Κονταδάκη. Ολοι οι παραπάνω είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον επικεφαλής του εκλογικού αγώνα της Ν.Δ. Γιάννη Μπρατάκο.

Πιο συγκεκριμένα, πέρα από τις περιοδείες που προβλέπονται για αρκετούς εξ αυτών, τους ζητήθηκε να κάνουν κανονικά εκδηλώσεις, καφέδες και περιοδείες στις εκλογικές τους περιφέρειες. Πέρα από τους υποψηφίους βουλευτές, αντίστοιχο briefing έγινε στα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, στους τομεάρχες του κόμματος, αλλά και στους προέδρους των Νομαρχιακών Επιτροπών της Ν.Δ. Την Παρασκευή, σειρά πήραν τα στελέχη από την περιφέρεια, ενώ οι υποψήφιοι της Αττικής ενημερώθηκαν και για το κυβερνητικό αφήγημα από τον εκπρόσωπο του κόμματος Ακη Σκέρτσο, με το βασικότερο δίλημμα να είναι το «Μητσοτάκης ή ακυβερνησία». Το μήνυμα είναι απλό: Κανείς δεν περισσεύει.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παράλληλα, ετοιμάζεται για έναν μαραθώνιο περιοδειών. Σήμερα, ο δεύτερος γύρος του προεκλογικού αγώνα ξεκίνησε από το Περιστέρι, όπου η Ν.Δ. επικράτησε στις εκλογές, με ομιλία στην πλατεία Αγίου Αντωνίου.

Την Τρίτη ακολουθεί επίσκεψη στην Κρήτη, η οποία επίσης βάφτηκε γαλάζια για πρώτη φορά, ξεκινώντας από το Ηράκλειο και τη Σητεία, ενώ την Τετάρτη θα ακολουθήσουν Ρέθυμνο και Χανιά. Την Πέμπτη, σειρά θα πάρουν το Παγκράτι και οι Αμπελόκηποι, δύο γειτονιές της Αττικής, ενώ την Παρασκευή ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να βρεθεί στην Καρδίτσα. Από εκεί θα πάρει τον δρόμο για τη Χαλκιδική και ενδεχομένως και για τη Β’ Θεσσαλονίκης, με τη λογική του «γαλάζιου» Οργανωτικού να είναι μια εναλλαγή επισκέψεων εντός και εκτός Αττικής.

Στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού έχουν μπει επίσης μια σειρά περιοχές. Μεταξύ αυτών, η Λακωνία, η Δράμα, τα Ιωάννινα, η Πιερία, η Ημαθία, η Κοζάνη, τα Γρεβενά, η Ροδόπη, η Καβάλα, ο Εβρος, η Εύβοια, η Φθιώτιδα, η Αχαΐα, η Λακωνία, τα Δωδεκάνησα, όπου η Ν.Δ. πήρε το υψηλότερο εθνικό ποσοστό της και, βεβαίως, η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα. Σημειωτέον, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να προγραμματίζει επίσκεψη στο Αγιον Ορος το επόμενο Σαββατοκύριακο, μονές του οποίου έχουν χρεωθεί δεσμούς με το κόμμα Νίκη.


Screenshot_2

ΠΗΓΗ: Singular logic

Οι υπουργοί στον δρόμο

Δημοφιλέστερα

To Top