Διεθνή

Φινλανδία: Συνεκπαίδευση 6.500 στρατιωτικών στην άσκηση «Northern Forest» με τη Σουηδία και χώρες του ΝΑΤΟ

Περίπου 1.000 στρατιωτικοί από χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και τη Σουηδία πλαισιώνουν τους 6.500 Φινλανδούς συναδέλφους στη φετινή άσκηση Northern Forest που διεξάγεται από τις 27 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου στο πεδίο βολής του Ροβαγιάρβι στη βόρεια Φινλανδία.

Η προσχώρηση της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ διπλασίασε το μήκος των συνόρων που μοιράζονται οι χώρες της Συμμαχίας με τη Ρωσία. Μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, η Φινλανδία αποφάσισε να βάλει τέλος στην ουδετερότητα και την αδέσμευτη στρατιωτική στάση δεκαετιών, και τον προηγούμενο μήνα έγινε το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ.

Από το πεδίο βολής του Ροβαγιάρβι – το οποίο απέχει οδικώς περίπου δύο ώρες από τα ρωσικά σύνορα, και είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε όλη την Ευρώπη – ο αμερικανός υποστράτηγος Γκρέγκορι Άντερσον τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υπερασπιστούν τη Φινλανδία. «Αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται εδώ για συνεκπαίδευση με τους νεότερους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ… Θα συμβάλουμε στην υπεράσπιση της Φινλανδίας εάν συμβεί κάτι», είπε μεταξύ άλλων.

Οι Αμερικανοί στρατιώτες χρησιμοποίησαν πυραυλικά συστήματα MLRS, οι Φινλανδοί επιδόθηκαν κυρίως σε βολές αρμάτων μάχης Leopard 2A6, Σουηδοί και Νορβηγοί ανέπτυξαν οχήματα μάχης CV90 και οι Βρετανοί έκαναν ελιγμούς με άρματα Warrior.

Η Σουηδία ευελπιστεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μέχρι τη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη Λιθουανία στα μέσα Ιουλίου. Ο διοικητής της σουηδικής δύναμης στην άσκηση Northern Forest τόνισε πως η χώρα του είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τη γειτονική Φινλανδία. «Έχουμε καταρτίσει σχέδια για τις ενέργειές μας σε περίπτωση που χρειαστεί να υπερασπιστούμε τη Φινλανδία», είπε ο υποστράτηγος Καρλ Ενγκελμπρέκτσον.

Ο Φινλανδός συνταγματάρχης Γιάνε Μακίταλο υποβάθμισε την αξία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) σε συνθήκες πολέμου και, επικαλούμενος τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε ότι «η Ρωσία μπορεί να καταστρέφει περίπου 10.000 ουκρανικά UAV σε μηνιαία βάση». Μπορεί να φαίνονται εντυπωσιακά στο YouTube, αλλά στο πεδίο της μάχης μπορούν να ανιχνευτούν εύκολα, υποστήριξε.

Ο Ίλμαρι Λάουκανεν, ένας 20χρονος έφεδρος από τη Φινλανδία που συμμετείχε στην άσκηση αλλά η καθημερινότητά του είναι σε μια οικογενειακή φάρμα κοντά στα ρωσικά σύνορα, είπε ότι δεν θα δίσταζε να πολεμήσει στο πλευρό των συμμάχων της πατρίδας του, εφόσον χρειαζόταν. «Φυσικά θα το έκανα. Όταν μας προσφέρουν κάτι, οφείλουμε να δώσουμε κάτι ως αντάλλαγμα», είπε στο πρακτορείο Reuters.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, η 21χρονη Τία Ρίμεραϊντ από τη Νορβηγία είπε ότι θα έκανε «το καλύτερο δυνατόν», επισημαίνοντας ότι έχει στρατιωτική εμπειρία μόλις 13 μηνών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλέστερα

To Top