Διεθνή

ΗΠΑ: Από την Άιοβα ο ΝτεΣάντις εμφανίστηκε ως η εναλλακτική των Ρεπουμπλικάνων στον Τραμπ

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις αύξησε τις επιθέσεις του εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, αντιπάλου του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του 2024, κατά την έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας από την Άιοβα.

Αν και ο ΝτεΣάντις σπάνια ανέφερε το όνομα του Τραμπ στη διάρκεια της ομιλίας του, εμφανίστηκε λιγότερο συγκρατημένος αργότερα, όταν δεχόταν ερωτήσεις από δημοσιογράφους.

Η προεκλογική συγκέντρωση του ΝτεΣάντις πραγματοποιήθηκε σε μια ευαγγελική εκκλησία στην πόλη Ντε Μόιν, μια όχι και τόσο κεκαλυμμένη κίνηση να προσεγγίσει τους χριστιανούς ψηφοφόρους, τους οποίους είχε κερδίσει το 2016 ο Τραμπ.

Το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί αποτελούνταν κυρίως από πρώην υποστηρικτές του Τραμπ, οι οποίοι αναζητούν εναλλακτική, καθώς εναντίον του πρώην προέδρου έχουν απαγγελθεί σειρά κατηγοριών. «Δεν ξέρουμε τι θα γίνει με όλες αυτές τις υποθέσεις, οπότε θέλουμε να έχουμε ανοικτές τις επιλογές μας», δήλωσε η Μάρθα Μπερτς, η οποία θεωρεί ότι ο ΝτεΣάντις «αγαπά την Αμερική» και «έχει τη στόφα προέδρου».

Ο σύζυγός της εξάλλου «δεν θεωρεί αξιόπιστες» τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον Τραμπ να προηγείται κατά πολύ του ΝτεΣάντις. «Η προεκλογική εκστρατεία έχει ακόμη πολύ δρόμο», εκτίμησε.

«Δύο θητείες»

Πιθανόν σε μια προσπάθεια να μειώσει αυτή τη δημοσκοπική διαφορά, ο κυβερνήτης της Φλόριντα επιτέθηκε στον πρώην πρόεδρο για μια σειρά θεμάτων, όπως η μετανάστευση, οι πολιτικές του στη διάρκεια της πανδημίας covid και οι ομοσπονδιακές δαπάνες, εκτιμώντας ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του απομακρύνθηκε από τις συντηρητικές αρχές. «Δυστυχώς, στράφηκε πιο αριστερά σε κάποια από αυτά τα ζητήματα», σημείωσε.

Χωρίς να αναφέρει το όνομα του εκατομμυριούχου Ρεπουμπλικάνου – προκειμένου να μην αποξενώσει τη μεγάλη εκλογική βάση του Τραμπ– ο ΝτεΣάντις εκτίμησε ότι τη χώρα πρέπει να κυβερνήσει κάποιος «ενεργητικός» που θα μπορέσει να κυβερνήσει για «δύο θητείες». Αυτό δεν μπορεί να το κάνει ο Τραμπ, βάσει του αμερικανικού Συντάγματος, καθώς έχει ήδη διατελέσει πρόεδρος μία φορά.

Ο Τραμπ, ο οποίος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι προς το παρόν το φαβορί για να κερδίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, είχε πρόσφατα επιτεθεί στον 44χρονο ΝτεΣάντις για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την πανδημία στη Φλόριντα, επειδή είχε αντισταθεί στις εντολές του ομοσπονδιακού κράτους για τη χρήση μάσκας και τον εμβολιασμό. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα χαρακτήρισε τις επικρίσεις του αντιπάλου του «εκτός πραγματικότητας» και εκτίμησε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα τον στηρίξουν.

Δημοφιλέστερα

To Top