Οικονομία

Νίκη Γουλιμή: Η Ελληνίδα της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ – Πώς μπήκε στο πιο ελίτ κλαμπ του κόσμου

Λένε πως τα παιδιά πολύ πετυχημένων ανθρώπων, ή πολύ ισχυρών προσωπικοτήτων, συνήθως είναι καταδικασμένα να ζουν στη σκιά των γονέων τους. Εάν υποθέσουμε πως κάτι τέτοιο ισχύει, τότε η Νίκη Γουλιμή αποτελεί την εξαίρεση. Σε… ζηλευτά νεαρή ηλικία, δεν έχει καταφέρει “μόνο” να δημιουργήσει μια από τις πιο πετυχημένες startup του πλανήτη, να έχει τραβήξει επάνω της το ενδιαφέρον των επενδυτών, να έχει κάνει μια επιτυχημένη καριέρα. Σήμερα, αποτελεί τη (μοναδική) Ελληνίδα που συμμετέχει στο πιο κλειστό, το πιο πριβέ, το πιο ελίτ κλαμπ του πλανήτη: Στην 69η Σύνοδο της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ…

Ανάμεσα στους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη ισχύ και τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Πρώην και νυν αρχηγοί κρατών, επικεφαλής οργανισμών, στελέχη των μεγαλύτερων επιχειρήσεων της γης. Εκεί βρίσκεται η Νίκη Γουλιμή, μαζί με δύο ακόμα Έλληνες, τον πρόεδρο του Ομίλου Τιτάν και του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο και τον CEO της Aegean, Ευτύχη Βασιλάκη.

Διόλου άσχημα, ακόμα και αν πρόκειται για μια γυναίκα που είχε πολύ υψηλά στάνταρ να ξεπεράσει. Λογικό, όταν πρόκειται για την κόρη της διακεκριμένης επιστήμονα υπολογιστών και καθηγήτρια του Imperial College, Σοφίας Χλόης Δροσοπούλου και την εγγονή μίας από τις σπουδαιότερες δημιουργούς ιστορικών μυθιστορημάτων και πρωτοπόρους συγγραφείς αστυνομικών διηγημάτων. Της Αθηνάς Κακούρη, η οποία, παρεμπιπτόντως, την επόμενη εβδομάδα αναγορεύεται σε επίτιμη διδάκτορα του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η «χρυσή» ιδέα

Η Νίκη Γουλιμή γεννήθηκε στην Αγγλία. Όταν ήταν μικρή, ονειρευόταν να γίνει ηθοποιός επειδή της αρέσει να έχει την προσοχή στραμμένη επάνω της. Η ζωή ωστόσο, την οδήγησε στο Κέμπριτζ, όπου σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Αγγλική Φιλολογία. Τότε έπιασε και την πρώτη της δουλειά, στον χώρο της λιανικής τραπεζικής, ως σύμβουλος στη Bain & Company. Μεταπήδησε στο Υπουργείο Γεωργίας της Αιθιοπίας, στον τομέα της πρόσβασης των μικροκτηματιών σε πιστοληπτικές υπηρεσίες, καθώς και σε μια ΜΚΟ στην Ουγκάντα.
Αυτό που θα άλλαζε τη ζωή της, ωστόσο, ήταν όταν έφυγε για μεταπτυχιακό, στο φημισμένο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ των Ηνωμένων Πολιτειών. Ήταν από τις ελάχιστες φοιτήτριες που δεν είχε κανένα απολύτως ενδιαφέρον για startup. Την ενδιέφερε η γεωργία, ένας κλάδος με τον οποίο το έχει… απωθημένο να ασχοληθεί στο μέλλον, στην Ελλάδα.

Εκεί, λοιπόν, στο Στάνφορντ, ήταν όταν, το 2015, είχαν την ιδέα, με δύο συμφοιτητές της, να ιδρύσουν μια fintech startup. Το όνομα που της έδωσαν, ήταν Nova Credit. Ήταν το πρώτο διασυνοριακό γραφείο πίστωσης στην ανθρώπινη ιστορία.

Η ιδέα που είχαν συλλάβει, ήταν αληθινά καινοτόμα: Και ήρθε όταν η Νίκη Γουλίμη έφτασε στις ΗΠΑ και επιχείρησε να νοικιάσει ένα διαμέρισμα. Ο ιδιοκτήτης της ζήτησε προκαταβολή έξι ενοικίων, επειδή δεν είχε ιστορικό πίστωσης στη χώρα. Και, αμέσως μετά, όταν επιχείρησε να πάρει ένα δάνειο για τις σπουδές της, διαπίστωσε ότι, για τον ίδιο λόγο, μπορούσε να πάρει, αλλά με… διαστημικά επιτόκια.

Η Νίκη Γουλιμή κατάλαβε ότι το πρόβλημα αυτό, δεν αφορούσε μόνο τους φοιτητές στις ΗΠΑ. Ήταν ένα παγκόσμιο πρόβλημα, που αφορούσε εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι μεταναστεύουν. Όταν φτάνουν στη νέα τους πατρίδα, οι μετανάστες, μιας και δεν μπορεί να βρεθεί εύκολα το πιστωτικό ιστορικό τους, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στα βασικότερα: Την ενοικίαση ενός διαμερίσματος, του ανοίγματος ενός τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο θα μπαίνει ο μισθός τους, στην αγορά ενός αριθμού κινητού τηλεφώνου, την αγορά ενός αυτοκινήτου.

Η Nova Credit ανέλαβε να λύσει λοιπόν αυτό ακριβώς το πρόβλημα. Να δημιουργήσει ένα “πιστωτικό διαβατήριο”, που θα ενημερώνει κάθε ενδιαφερόμενο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για τη φερεγγυότητα και την πιστοληπτική ικανότητα όσων μεταβαίνουν στις ΗΠΑ, απ’ όπου και αν προέρχονται. Και θα διευκολύνει την πρόσβαση μεταναστών σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Η εξέλιξη, από εκεί και πέρα, ήρθε ραγδαία. Εξασφάλισε τη συνεργασία με την American Express και άρχισε να μπαίνει στο “ραντάρ” των επενδυτών. Συγκέντρωσε με μεγάλη ευκολία περίπου 70 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές όπως η General Catalyst, η Kleiner Perkins, η Index Ventures, η Y Combinator και πολλοί άλλοι.

Στο παλμαρέ των συνεργασιών της Nova Credit , προστέθηκαν και άλλοι κολοσσοί, πλην της American Express, όπως η HSBC και η Verizon που έδειξαν ενδιαφέρον να εξυπηρετήσουν μετανάστες. Το 2019, όταν η Nova Credit εντάχθηκε στο δίκτυο Endeavor, η Νίκη Γουλιμή ονομάστηκε ως μία από τις «100 γυναίκες που χτίζουν τις πιο καινοτόμες και φιλόδοξες επιχειρήσεις της Αμερικής». Έναν χρόνο αργότερα, αναδείχθηκε «Top Woman in Fintech 2020» LendIt. Έχοντας βοηθήσει χιλιάδες μετανάστες στις ΗΠΑ, η φήμη της είχε ήδη ταξιδέψει έξω από τα σύνορα της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Δημοφιλέστερα

To Top