Οικονομία

«Πτήση» των εσόδων και τον Μάιο – «Αλλαγή φρουράς» το μεσημέρι και στο ΥΠΟΙΚ

«Αποστολή εξετελέσθη» στο υπουργείο Οικονομικών καθώς, μετά από 4 χρόνια με απανωτές διεθνείς κρίσεις, ο Χρήστος Σταϊκούρας παραδίδει σήμερα το μεσημέρι στον υπηρεσιακό υπουργό Θεόδωρο Πελαγίδη, τα «κλειδιά» ενός πολύ «γεμάτου» κρατικού ταμείου. Όχι μόνο αφήνει “άθικτα” τα ρευστά ταμειακά ταμειακά διαθέσιμα (πάνω από 35 δισ. ) για «τρέχοντα» έξοδα.

Αλλά κυρίως αφήνει:

· πρωτογενές πλεόνασμα 2,5 δισ. ευρώ, αντί για έλλειμμα 869 εκατ. ευρώ που προέβλεπε για το α΄ τετράμηνο ο Κρατικός Προϋπολογισμός, δηλαδή περίπου 3,3 δισεκατομμύρια παραπάνω από την πρόβλεψη

· δημοσιονομικό χώρο ( και με τη “βούλα” της Κομισιόν) για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ αντί 0,7% που προέβλεπε ο Προϋπολογισμός –και με πιο υψηλό ΑΕΠ μάλιστα από όσο αρχικά αναμενόταν φέτος.

Η υπερείσπραξη έμμεσων φόρων και ΦΠΑ συνεχίστηκε τον μήνα Απρίλιο (+3% πάνω από το στόχο) και συνδέεται κατά κύριο λόγω με την Ανάπτυξη, καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται ταχύτερα από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr όμως, η ίδια τάση καταγράφεται και τον Μάιο, όπου αναμένεται να φανούν και αυξημένες κρατικές εισπράξεις από φόρους, λόγω της αναθέρμανσης της αγοράς κατά την πασχαλινή αγορά.

Το μεγάλο «στοίχημα» πάντως, κατά το μεταβατικό στάδιο προς τη νέα κυβέρνηση, είναι να μην υπάρξει «χαλάρωση» του φοροελεγκτικού μηχανισμού λόγω εκλογών τον Ιούνιο. Από τη «μάχη της απόδειξης», θα κριθεί αν τα φορολογικά έσοδα θα συνεχίσουν την καλή πορεία τους.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Δημοφιλέστερα

To Top