Οικονομία

Σε επίτευξη συμφωνίας για το χρέος «πόνταρε» η Wall Street – Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Nasdaq

Μετά το πολυήμερο αρνητικό σερί η Wall Street πήρε… ανάσες με φόντο την πιθανή επίτευξη συμφωνίας για το αμερικανικό χρέος. Πάντως, αν και οι συνομιλίες «ξεκόλλησαν», εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες σε σειρά ζητημάτων που καθιστά αβέβαιο το πότε μπορεί να «κλείσει» τελικά το πολυπόθητο deal.

Σε κάθε περίπτωση όλοι οι δείκτες αποκόμισαν κέρδη, με οδηγό και πάλι τον Nasdaq χάρη στη δυναμική που έχουν αποκτήσει οι τεχνολογικές μετοχές.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones σημείωσε άνοδο κατά 1% στις 33.093 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,30% στις 4.205 μονάδες και ο Nasdaq κατέγραψε άλμα ύψους 2,19% στις 12.975 μονάδες.

Για το σύνολο της εβδομάδας, ο τεχνολογικός δείκτης κρατά τα σκήπτρα με συνολικά κέρδη ύψους άνω του 2%, ενώ ο S&P 500 με δυσκολία έχει θετικό πρόσημο γύρω στο 0,4% και ο Dow παρουσιάζει απώλειες της τάξεως του 0,9%.

Πρόοδος, αλλά…

Τζο Μπαίντεν και Κέβιν ΜακΚάρθι είχαν συνεχόμενες επικοινωνίες, είτε τηλεφωνικά είτε διαδικτυακά προσπαθώντας να βρουν λύσεις σε θέματα που εξακολουθούν να προκαλούν εμπλοκή στο τελικό κείμενο. Όμως, από αμφότερες τις πλευρές επισημαίνεται πως ακόμη δεν είναι βέβαιο το πότε θα επιτευχθεί συμφωνία ή ακόμη το αν θα επιτευχθεί συμφωνία, καθώς στα ζητήματα που απομένουν αμφότερες οι πλευρές δυσκολεύονται να κάνουν βήματα πίσω.

«Κάθε φορά που υπάρχει μεγαλύτερη πρόοδος σε κάποια θέματα, αυτά που απομένουν γίνονται πιο δύσκολα» εξήγησε στους «FT» ο επικεφαλής της επιτροπής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, Πάτρικ ΜακΧένρι που είναι στην ομάδα διαπραγματευτών των Ρεπουμπλικάνων.

Για παράδειγμα ένα από τα ακανθώδη θέματα, όπου οι δύο πλευρές παραμένουν μακριά έχει να κάνει με τα εργασιακά, με τους Ρεπουμπλικάνους να απαιτούν σκληρότερες εργασιακές προϋποθέσεις για την υπαγωγή σε ομοσπονδιακά προγράμματα βοήθειας και τον Λευκό Οίκο να αρνείται κατηγορηματικά θεωρώντας πως θα επηρεάσει την ανεργία και τα επίπεδα φτώχειας.

Κομβικής σημασίας για το Λευκό Οίκο είναι και η επίτευξη συμφωνίας διετούς διάρκειας, ώστε η συζήτηση για τις δαπάνες να ανοίξει και πάλι μετά τις προεδρικές εκλογές του 2024. Όμως, πολλά στελέχη των Ρεπουμπλικανών δεν είναι δεκτικά, θέλοντας να χρησιμοποιήσουν την προεκλογική εκστρατεία της επόμενης χρονιάς για την προώθηση της συντηρητικής δημοσιονομικής ατζέντας.

Επίσης, δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση στο συνολικό νέο ανώτατο επίπεδο του χρέους!

Πάντως, το γεγονός πως μέχρι αυτή την ώρα, πρώτον δεν έχουν προγραμματιστεί κατ’ ιδίαν επαφές σε ανώτατο επίπεδο με τον ίδιο τον Μπάιντεν και δεύτερον δεν υπάρχουν πληροφορίες πως οι νομοθέτες θα κληθούν να επιστρέψουν στην Ουάσιγκτον, ώστε να επικυρώσουν μια συμφωνία σημαίνει πως για την ώρα δεν διαφαίνεται άμεσα «λευκός καπνός».

Θυμίζουμε πως το Κογκρέσο έχει σταματήσει τις εργασίες του για την τριήμερη αργία του Memorial Day Weekend και πρόκειται να επανέλθει κανονικά από την Τρίτη. Όμως, ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τους νομοθέτες να παραμείνουν σε εγρήγορση σε περίπτωση που χρειαστεί να κληθούν να επιστρέψουν για έκτακτη συνεδρίαση, ώστε να συζητήσουν και να επικυρώσουν ταχύτατα μια συμφωνία. Το νομοσχέδιο απαιτεί επικύρωση από τη Βουλή και τη Γερουσία και διακομματική στήριξη από αμφότερα τα κόμματα για να καλυφθούν τυχόν διαρροές (από τις ακραίες πτέρυγες).

Με δεδομένο ότι η νομοθετική διαδικασία θα χρειαστεί επίσης κάποιες μέρες, είναι προφανές ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει υπερβολικά. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ορίσει την 1η Ιουνίου ως την ημέρα «Χ», όπου το ομοσπονδιακό κράτος μπορεί να κηρύξει στάση πληρωμών.

Δημοφιλέστερα

To Top