Οικονομία

Στην κορυφή των αποδόσεων παγκοσμίως το Χρηματιστήριο Αθηνών – Πλησιάζει η επενδυτική βαθμίδα

Το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στην κορυφή των αποδόσεων παγκοσμίως κινούμενο κοντά σε υψηλά εννέα ετών, κάτι που δείχνει ότι σημαντικά κεφάλαια κατευθύνονται σταδιακά στην Ελλάδα.

Με βάση το κλείσιμο της Πέμπτης (1.202,43 μονάδες), ο Γενικός Δείκτης Τιμών κατέγραφε τα υψηλότερα κέρδη (+29,32%) μεταξύ των μεγαλύτερων παγκοσμίων δεικτών, ενώ ακολουθούν ο ρωσικός δείκτης (+23,02%), ο Nasdaq (+21,32%). Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά καταγράφει διπλάσια και πλέον κέρδη σε σχέση με τα μεγάλα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (DAX +13,43%, CAC +11,67%).

Ως το καλύτερο δυνατό σενάριο “διάβασε” το εκλογικό αποτέλεσμα η αγορά, αποτέλεσμα καθώς μειώνει το πολιτικό ρίσκο ανοίγοντας το δρόμο και για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τους επόμενους μήνες.

H Morgan Stanley βλέπει την επενδυτική βαθμίδα να έρχεται και εξηγεί ότι οι αγορές μετοχών υπεραποδίδουν περίπου οκτώ μήνες πριν από την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα κατά 22% σε σύγκριση με τον δείκτη των αναδυόμενων αγορών.

Δεν ήταν μόνο η εκρηκτική άνοδος 6,09% την επομένη των εκλογών όσο η έκρηξη των συναλλαγών κάτι που δείχνει ότι σημαντικά κεφάλαια κατευθύνονται στην Ελλάδα. Κάτι βεβαίως που έχει γίνει σταδιακά τους προηγούμενους μήνες, καθώς νέοι “παίκτες” έρχονται στη Χ.Α ενόψει της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Η Eurobank Equities σημειώνει ότι με το εμπόδιο του εκλογικού κύκλου να έχει ξεπεραστεί αναμένεται μία σημαντική ανατιμολόγηση των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων , καθώς οι επενδυτές θα τοποθετηθούν για το εντυπωσιακό story της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, και τα ισχυρά όπλα της ελληνικής οικονομίας, όπως η αύξηση του ΑΕΠ κατά 2-3%, τα ελκυστικά χαρακτηριστικά του δημόσιου χρέους και άρα των ομολόγων, και τις φθηνές αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών. Η Eurobank Equities συστήνει στους επενδυτές να στραφούν προς μια στάση υπέρ του ρίσκου μετατοπίζοντας το χαρτοφυλάκιό τους σε τράπεζες, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Mitilineos.

Η Axia τονίζει ότι το πολιτικό ρίσκο βγαίνει εκτός πλαισίου για την Ελλάδα. Τα παραπάνω θα πρέπει να οδηγήσουν στην πολύ θετική αντίδραση της ελληνικής αγοράς μετοχών με βάση τις προσδοκίες για συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και πολιτικών από μια φιλική προς την αγορά κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τις ισχυρές οικονομικές προοπτικές και τις σχετικά μη απαιτητικές αποτιμήσεις. Σύμφωνα με την Axia ο πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλός (χαμηλότερος από τις περισσότερες χώρες παγκοσμίως).

Η Axia θεωρεί ότι η ΔΕΗ, η HelleniQ Energy και η Εθνική θα επωφεληθούν από την πολιτική σαφήνεια, οι εταιρείες κατασκευών/υποδομών και η ΕΥΔΑΠ θα επωφεληθούν από την αδιάλειπτη διαγωνιστική δραστηριότητα και τις ρυθμιστικές διαδικασίες και οι τράπεζες, οι μετοχές με μεγάλη ρευστότητα (ΟΤΕ, Mytilineos, Jumbo και Motor Oil) να αντιδράσουν πολύ θετικά στην προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδα καθώς και η ΕΧΑΕ .

Η Optima Bank σημειώνει ότι υπό το φως των εκλογών και της ηχηρής νίκης του κυβερνώντος κόμματος, που ανοίγει τον δρόμο για σχηματισμό κυβέρνησης στις επαναληπτικές εκλογές αναμένεται επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς στη δεύτερη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με στόχο να διασφαλιστεί: α) η θετική τροχιά ανάπτυξης του ΑΕΠ , β) την περαιτέρω αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους σε σχετικούς όρους και γ) την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, πιθανόν το β’ εξάμηνο του 2023. Σύμφωνα με την Optima Bank οι μετοχές που θα “τρέξουν” περισσότερο έπειτα από το αποτέλεσμα της κάλπης είναι οι τράπεζες, η ΔΕΗ, η Mytilineos, η Motor Oil, των ΕΛΠΕ, η Τέρνα Ενεργειακή, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Intrakat, η Ελλάκτωρ.

Οι οίκοι αξιολόγησης

Πολιτική συνέχεια και μεταρρυθμίσεις έβγαλαν οι κάλπες σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης S&P Global Ratings, η οποία θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία στις 20 Οκτωβρίου. Η ισχυρή πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας, μπορεί να οδηγήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδα, εκτιμά η DBRS, στον απόηχο των εκλογών. Η χώρα βρίσκεται μία σκάλα πίσω από την επενδυτική βαθμίδα, σύμφωνα με τους τρεις οίκους S&P, DBRS και Fitch. Εξαίρεση είναι η Moody’s, η οποία ακόμα κρατά την Ελλάδα πίσω κατά 3 βαθμίδες.

Η Ελληνική Οικονομία έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, μετά τα αποτελέσματα τον εκλογών της 21ης Μαΐου.

Οι επενδυτές προεξοφλούν ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα νωρίτερα από ότι αναμενόταν, με την επόμενη αξιολόγηση να έρχεται από τον Οίκο Fitch στις 9 Ιουνίου.

Δημοφιλέστερα

To Top