Οικονομία

ΕΛΣΤΑΤ: Ανάπτυξη 2,1% για την Ελλάδα στο α’ τρίμηνο

Με ρυθμό ανάπτυξης άνω του 2% κινήθηκε η ελληνική οικονομία στο α’ τρίμηνο του 2023, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή δυναμική του ΑΕΠ και συνεχίζοντας την υπερ-απόδοση σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), σε ετήσιο επίπεδο, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,1%.

Σε τριμηνιαίο επίπεδο, δηλαδή σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2022, η ελληνική οικονομία υποχώρησε κατά 0,1%.

Ισχυρή ανάπτυξη για το σύνολο του 2023

Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν τους επενδυτικούς οίκους και τους διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι -μέσω εκθέσεων και reports- έχουν εκφράσει την εκτίμηση για ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο σύνολο του 2023.

Ενδεικτικά, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) τοποθετεί τον πήχη της ελληνικής ανάπτυξης στο 2,2%, ενώ η UBS θέτει τον στόχο στο εντυπωσιακό 4,1%. Από την πλευρά της, η Morgan Stanley προσβλέπει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% και η Deutsche Bank κατά 2,4%.

Στον προϋπολογισμό του 2023, δε, το υπουργείο Οικονομικών έχει ενσωματώσει την πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,4%. Ωστόσο, στελέχη της κυβέρνησης δεν αποκλείουν ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ να ξεπεράσει το 3%.

Υπενθυμίζεται ότι το 2022 «έφυγε» με ανάπτυξη 5,9%, με το ΑΕΠ (σε όρους όγκου) να διαμορφώνεται στα 192,1 δισ. ευρώ έναντι 181,3 δισ. ευρώ το 2021.

Δημοφιλέστερα

To Top