Διεθνή

Ολλανδία: Θέλει να αγοράσει Leopard 1 από εταιρεία της Ελβετίας και να τα διαθέσει στο Κίεβο

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας θα ζητήσει από αυτή της Ελβετίας άδεια να αγοράσει βαριά άρματα μάχης Leopard 1 από ελβετική εταιρεία προκειμένου να τα διαθέσει στον στρατό της Ουκρανίας, μετέδωσε χθες Πέμπτη το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP, επικαλούμενο πηγές που δεν κατονόμασε.

Τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε ανήγγειλε πως θα παραδώσει τουλάχιστον εκατό βαριά άρματα μάχης Λέοπαρντ 1, παλαιότερης τεχνολογίας, στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σε συνεργασία με τη Γερμανία και τη Δανία.

Το υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως η αγορά στην οποία αναφέρθηκε το ANP αποτελεί μέρος του αρχικού σχεδίου, αλλά απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Οι υπηρεσίες του κ. Ρούτε δεν απάντησαν αμέσως όταν τους ζήτησε σχόλιο το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Τον περασμένο μήνα, η ελβετική κυβέρνηση ενέκρινε την απόσυρση από την υπηρεσία 25 πιο προηγμένων Λέοπαρντ 2, προκειμένου να επαναπωληθούν στη Γερμανία.

Το ζήτημα της πώλησης αρμάτων μάχης χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα λεπτό στην Ελβετία, όπου η νομοθεσία για την ουδετερότητα της χώρας και η απαγόρευση της πώλησης όπλων σε εμπόλεμες χώρες αποκλείουν το ενδεχόμενο απευθείας παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία, μολονότι η ελβετική κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως τάσσεται υπέρ της και παρά τα επανειλημμένα αιτήματα από πλευράς του Κιέβου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλέστερα

To Top