Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Υπάρχουν κόμματα στη «δεξιά πολυκατοικία» για να συνεργαστεί η ΝΔ αν δεν πετύχει αυτοδυναμία

Τη δήλωση ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία- στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδύναμο αποτέλεσμα- επαναλαμβάνουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη.

Το διακύβευμα των εκλογών στις 25 Ιούνη είναι για τη Χαριλάου Τρικούπη να αποκτήσει ο τόπος μια γνήσια, προοδευτική και ισχυρή αντιπολίτευση που θα είναι απέναντι στη ΝΔ και που δεν θα παρέχει στέγη στα ορφανά του Καμμένου. Την «περίληψη» των στόχων του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε να κάνει πριν από λίγο ο εκπρόσωπος Τύπου, Δημήτρης Μάντζος, ο οποίος στη σύντομη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών περιέγραψε τις πολιτικές και προγραμματικές προτεραιότητες του κόμματος. Ο κ. Μάντζος επιτέθηκε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κατηγορώντας τον ότι «καλλιεργεί και πάλι το φόβο, ότι εάν η ΝΔ δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην επόμενη βουλή, θα πάει τη χώρα σε τρίτες εκλογές». Μάλιστα – συνέχισε ο κ. Μάντζος- όλα αυτά για τρίτες εκλογές τα έλεγαν ευθέως τα στελέχη της ΝΔ προς τις εκλογές της 21ης Μαΐου. ‘Θυμίζω δε ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης , εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα, έχει πει ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ και το Ν. Ανδρουλάκη.

Σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ αν η ΝΔ δεν πετύχει αυτοδυναμία θα πρόκειται για δική της αποτυχία. «Σε κάθε περίπτωση έχει και άλλες επιλογές: υπάρχουν και τα ομογάλακτα της ΝΔ κόμματα στο υπόγειο της δεξιάς πολυκατοικίας. Τόσα δεξιά κόμματα- δορυφόρους έχει άλλωστε η ΝΔ. Στη βιτρίνα των πρωτοκλασάτων στελεχών έχει ήδη τους κ.κ. Βορίδη, Γεωργιάδη, Πλεύρη, επιστρατεύει επικοινωνιακά τον κ. Καρατζαφέρη και αρέσκεται να ακούει τη δημόσια στήριξη του κ. Φαήλου Κρανιδιώτη» υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου, ο οποίος απάντησε αρνητικά στο ερώτημα για το αν θα ήθελαν ένα ντιμπέϊτ μεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Αλέξη Τσίπρα.

Για τον κ. Μάντζο η ορθή απάντηση στη δήλωση Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι φωτοβολίδα, είναι ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένας φάρος ελπίδας. Αξίζει να σημειωθεί δε ότι μετά τις επιθέσεις στον πρόεδρο της ΝΔ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ ισχυρίστηκε επίσης για το σενάριο μετεκλογικών συνεργασιών ότι «η συνταγματική μηχανική υπαγορεύεται από το Σύνταγμα και τη βούληση του ελληνικού λαού». Κατά τ’ άλλα έριξε εκ νέου πυρά στη ΝΔ ότι με τις προεκλογικές δεσμεύσεις που ανέλαβε θα δημιουργηθούν συνθήκες ασφυξίας στα δημόσια οικονομικά, ενώ χαρακτήρισε ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ ως «μεγάλο χορηγό της ΝΔ, που απέτυχε».

Η Χαριλάου Τρικούπη επιμένει ότι υπάρχει δρόμος διαπραγμάτευσης του πλάνου για την εκταμίευση και την κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ζητεί από τη ΝΔ να παρουσιάσει την έκθεση του ΙΟΒΕ και επιχειρεί να πείσει με τους «τίτλους» του προγράμματος που έχει ήδη παρουσιάσει. Ψέγει επίσης τη ΝΔ ότι άλλα λέει στο μεσοπρόθεσμο και άλλα στις προεκλογικές δεσμεύσεις της γύρω από τις αυξήσεις των μισθών.

Η σφοδρή επίθεση στη «γαλάζια παράταξη» αφορά επίσης την κατάσταση στους τομείς της υγείας και της παιδείας- σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης επισκέφτηκε το ΕΚΑΒ. Περιέγραψε μια άθλια κατάσταση, με μεγάλη έλλειψη προσωπικού και μέσων. Έκανε λόγο για συνειδητή απαξίωση του ΕΣΥ από την κυβέρνηση της ΝΔ και για «λίστες ντροπής στα χειρουργεία».

Για το ζήτημα στη Ροδόπη ο κ. Μάντζος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι: «Προφανώς  δεν μπορεί να γίνεται παρέμβαση από άλλη χώρα στη δημοκρατία. Πρέπει όμως να γίνονται με προσοχή και φειδώ οι δηλώσεις απ όλους μας. Το ζήτημα εκεί είναι βαθύτατα πολιτικό και αναπτυξιακό. Εκπροσωπώ ένα κόμμα με σαφές αποτύπωμα στην περιοχή υπέρ της προόδου των πολιτών της , χωρίς διακρίσεις όσον αφορά το θρησκευτικό κα».

Δημοφιλέστερα

To Top