Διεθνή

Σαουδική Αραβία: Τετ α τετ Μπλίνκεν με υπουργούς Εξωτερικών των χωρών του Κόλπου στο Ριάντ

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν συνάντησε σήμερα στο Ριάντ υπουργούς Εξωτερικών των χωρών του Κόλπου και τους διαβεβαίωσε για την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, με φόντο τις μεταβαλλόμενες συμμαχίες στην περιοχή μετά την προσέγγιση Ιράν -Σαουδικής Αραβίας.

Στη σαουδαραβική πρωτεύουσα, τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στο υπερσυντηρητικό βασίλειο, ο Μπλίνκεν συμμετείχε σε συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (CCG), του οποίου η γενική γραμματεία είναι στο Ριάντ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν «πλήρως προσηλωμένες στη συνεργασία» με τις χώρες του Κόλπου, δήλωσε. Λίγο νωρίτερα, είχε συναντήσει τον Σαουδάραβα ομόλογό του Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν.

Στο τέλος της συζήτησή τους, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι Ουάσινγκτον και Ριάντ αποφάσισαν «να συνεχίσουν τις από κοινού προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την υποστήριξη των προσπαθειών για την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης στην Υεμένη και την προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή».

Αλλά και να «συνεχίσουν τη σταθερή συνεργασία τους και να θέσουν τέλος στις μάχες στο Σουδάν», όπου η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο στρατηγών που είναι σε πόλεμο, και οι οποίες βρίσκονται σε νεκρό σημείο μετά την αποτυχία – για πολλοστή φορά – της συμφωνηθείσας εκεχειρίας.

Ο Μπλίνκεν συνάντησε κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον πρίγκιπα διάδοχο και ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, στο βασιλικό ανάκτορο στην Τζέντα, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η πολυαναμενόμενη συνάντηση κατέστησε δυνατή μια «ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση» πάνω σε διμερή και περιφερειακά θέματα, αλλά και για τα ανθρώπινα δικαιώματα «γενικά και για συγκεκριμένα προβλήματα», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία διαφωνίας μεταξύ της Ουάσινγκτον και του σαουδαραβικού βασιλείου. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ωστόσο ότι πρέπει να συνεχίσουν να δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς με τον σύμμαχό τους, του οποίου ο ρόλος στη διεθνή σκηνή γίνεται όλο και πιο σημαντικός.

Δημοφιλέστερα

To Top