Οικονομία

O πληθωρισμός έπεσε, η Wall Street ανέβηκε – Γιατί αισιοδοξούν οι επενδυτές

Ανοδικό momentum χάρισαν στη Wall Street τα άκρως θετικά στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού. Οι επενδυτές ελπίζουν πως η Fed θα κινηθεί ακόμη πιο αργά, μειώνοντας έτσι και την πίεση που δέχεται η οικονομία από τα αυξημένα επιτόκια, απομακρύνοντας οριστικά την απειλή μιας ύφεσης.

Στο ταμπλό, ο Dow Jones κέρδισε 0,25% φτάνοντας τις 34.347 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,74% στις 4.472 μονάδες, ενώ ακόμη καλύτερα κινήθηκε ο τεχνολογικός Nasdaq, ο οποίος έκανε άλμα ύψους 1,15% με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 13.918 μονάδες.

Για τον S&P 500 τα επίπεδα αυτά συνιστούν το υψηλότερο επίπεδο του από τον Απρίλιο του 2022 και νέο υψηλό για τη φετινή χρονιά. Αντιστοίχως και για τον Nasdaq είναι το ανώτερο σημείο του από τον Απρίλιο του 2022.

Το θετικό κλίμα είχε ξεκινήσει από χθες, οπότε οι επενδυτές έδειχναν να «ποντάρουν» σε ευοίωνο σήμα από το μέτωπο του πληθωρισμού. Τελικά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για το μήνα Ιούνιο ήταν ακόμη καλύτερα, ξεπερνώντας και τις προβλέψεις των αναλυτών.

Συγκεκριμένα ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) περιορίστηκε στο 3% σε ετήσια βάση από το 4% το Μάιο, κατεβαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο του από το Μάρτιο του 2021. Μάλιστα, οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση του στο 3,1%.

Πολύ ισχυρότερη και ελπιδοφόρα ήταν δε, η αποκλιμάκωση του δομικού πληθωρισμού, δεδομένου πως πολλά στελέχη της Fed έχουν εκφράσει επανειλημμένως έντονη ανησυχία για την πορεία του δείκτη. Ο δείκτης από τον οποίο εξαιρούνται οι τιμές ενέργειας και τροφίμων διαμορφώθηκε στο 4,8% έναντι 5,3% το Μάρτιο, ενώ οι αναλυτές περίμεναν πολύ μικρότερη κάμψη στο 5%.

Βέβαια ο πληθωρισμός παραμένει ουσιαστικά αρκετά πάνω από το όριο ασφαλείας του 2% που θέτει η Federal Reserve, όμως η αγορά στέκεται στη σταθερή πτωτική πορεία του δείκτη, γνωρίζοντας πως είναι μια τάση που το συμβούλιο δεν θα αγνοήσει. Ειδικά δε, αν τα στοιχεία που δημοσιευτούν αύριο για το δείκτη τιμών παραγωγού (PPI) «κουμπώσουν» στην εικόνα αυτή.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει απαραιτήτως πως η Fed θα διατηρήσει τη στάση αναμονής που υιοθέτησε τον Ιούνιο, αποφεύγοντας κατά την επικείμενη συνεδρίαση της στις 25 και 26 Ιουλίου να προχωρήσει στην αναμενόμενη νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Οι traders εξακολουθούν να «ποντάρουν» σε νέα μετριοπαθή αύξηση στα τέλη του μηνός. Όμως, τα σενάρια μπορούν να αλλάξουν όσον αφορά τις αμέσως επόμενες κινήσεις της Fed, από το Σεπτέμβριο.

Κοινώς αν η πτώση των τιμών συνεχιστεί μέσα στο καλοκαίρι, η αγορά ελπίζει πως το συμβούλιο μπορεί να πειστεί να πατήσει… οριστικό φρένο νωρίτερα και με χαμηλότερο τελικό εύρος των επιτοκίων.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο δείκτης FedWatch tool της CME που καταγράφει τις τάσεις και τις προβλέψεις όσον αφορά την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων, δίνει 95% πιθανότητες σε νέα μετριοπαθή αύξηση των επιτοκίων μέσα στον Ιούλιο, όμως πλέον κατέβασε στο ναδίρ του 13,3% τις πιθανότητες για δεύτερη συνεχόμενη αύξηση στο αμέσως επόμενο συμβούλιο, το Σεπτέμβριο.

Σε επίπεδο μετοχών οι τεχνολογικές εταιρείες επανήλθαν σε ρόλο πρωταγωνιστή. Ανάμεσα τους η μετοχή της Nvidia, καθώς το ανερχόμενο αστέρι του κλάδου της τεχνητής νοημοσύνης ανακοίνωσε νέα συμφωνία επένδυσης με την Recursion Pharmaceuticals, αλλά και η εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων Rivian, μετά και την ανοδική αναθεώρηση της τιμής-στόχου της μετοχής της από την Evercore ISI.

Επίσης, σημαντικά κέρδη αποκόμισαν και οι τραπεζικές μετοχές, τόσο μεγάλα ονόματα του κλάδου όπως η Citigroup και η Goldman Sachs όσο και μικρές περιφερειακές, όπως η Comerica και η Zions Bancorporation.

Πάντως, από τους πλέον κερδισμένους της ημέρας με άνοδο σχεδόν 11% ήταν η μετοχή της Domino’s Pizza, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές μπορούν να παραγγείλουν προϊόντα της και μέσω έτερων πλατφόρμων, όπως η Uber.

Στον αντίποδα στους μεγάλους χαμένους με απώλειες της τάξεως του 12% ήταν η μετοχή της Lucid Group, καθώς η εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων δήλωσε πως δεν «έπιασε» τους στόχους της για τα επίπεδα παραδοσης οχημάτων. Απώλειες και για την Acadia Healthcare, καθώς έχασε μια σημαντική δικαστική αγωγή εναντίον της για αποζημιώσεις ύψους 485 εκατ. δολαρίων.

Δημοφιλέστερα

To Top