Οικονομία

Οι ευχές για το Dark, η Amazon στο Κορωπί, ο Ρόκας και η Lamda, ο όμιλος Μήτση πιάνει λιμάνι και η ΤΕΡΝΑ… βγάζει μάτια

Αλλά, πάντως, έχουμε φάει γενικώς τόσες κατάρες στη ζωή μας, οπότε όσοι μας τις ρίχνουν να ξέρουν ότι πάνε στράφι. Για τα δίχρονα παιδάκια υπάρχει μια βρετανική έκφραση (terrible twos) που περιγράφει τη ζωηρότητα και την… τρέλα της ηλικίας αυτής, γι’ αυτό λοιπόν συγχωρείστε μας, αν καμιά φορά το παρακάνουμε. Χρόνια μας πολλά λοιπόν και όλα τα καλά σε όλους!

Μικρός που είναι ο κόσμος

-Χθες το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός έφαγε ψάρι πάρα θιν αλός στο Ταλίν με την 45χρονη Εσθονή Κάγια Κάλας, όμορφη, ξανθιά και φρέσκια (σε ιδέες) Πρωθυπουργό της Εσθονίας, με την οποία πιο πολύ μιλήσανε για τα ψηφιακά. Ο πατέρας του πρώην πρόεδρου της χώρας Ιλβες υπήρξε σύμβουλος του Πιερρακάκη και ο γιος του τώρα έχει αντίστοιχη θέση με εκείνη του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής στην Εσθονία.

Η Αmazon έρχεται στο… Κορωπί

-Σας έλεγα χθες για την Google και τα σχέδιά της που προχωράνε για επενδυτική απόβαση στην Ελλάδα. Προχωρεί όμως και η πολυαναμενόμενη επένδυση της Amazon (aka AWS) στη χώρα μας. Πληροφορούμε από ασφαλείς πηγές ότι η “τοπική ζώνη” που θα δημιουργήσει στην Αθήνα η εταιρεία, αναβαθμίζοντας έτσι τη διασύνδεση της Ελλάδας με το διεθνές δίκτυο, θα γίνει σε συνεργασία με τη Lamda Hellix του Απόστολου Κάκκου. Συγκεκριμένα, η AWS έχει κλείσει ήδη το μεγαλύτερο μέρος του νέου Data Center που χτίζει η Lamda Helix στο Κορωπί και το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία το 2023. Σημειωτέον πως η Lamda Helix, που εξαγοράστηκε προ δύο ετών απ’ τον αμερικανικό Όμιλο Digital Realty, ολοκληρώνει την επένδυση του data center Athens 3 ως το τέλος της χρονιάς και είναι εν αναμονή της έκδοσης των οικοδομικών αδειών για το Athens 4, επίσης στο Κορωπί. Παράλληλα, έχει ανακοινώσει την πρώτη επένδυση που θα “τρέξει” στην Κρήτη με την κατασκευή Data Center στο Ηράκλειο, ενώ ο Απόστολος Κάκκος έχει προαναγγείλει και νέα υποδομή στην Αττική και αργότερα στη Β. Ελλάδα.

Περαστικά

-H στήλη εύχεται περαστικά στον Φωκίωνα Καραβία της Εurobank που περνάει COVID (αν δεν κάνω λάθος για δεύτερη φορά) και για αυτό απουσίασε από τη χθεσινή τελετή των βραβείων Growth Awards 2022 που οργανώνει η Eurobank με την Grant Thornton.

To deal Ρόκα – Αθανασίου/Lamda και η… ουρά

-Πριν από έναν χρόνο η R Energy 1 Holding του Γιώργου Ρόκα, γιου του Μελέτη Ρόκα, ενός εκ των δύο ιδρυτών της ιστορικής Χ. Ρόκας ΑΒΕΕ, εγκαινίαζε φωτοβολταϊκή μονάδα 10 MW στην Κορινθία, παρουσία του Πρωθυπουργού. Στο διάστημα που μεσολάβησε ενίσχυσε την παρουσία της στην αγορά των ΑΠΕ και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχει νέο μέτοχο, τη Lamda Energy Investments, 100% θυγατρική της Lamda Development, που προχωρά στην εξαγορά του 20% των μετοχών της R Energy 1 Holding που διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο περίπου 80 φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 44 ΜW αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Η συμφωνία που ανακοινώθηκε, όμως, έχει και… ουρά, καθώς η R Energy 1 Holding προχώρησε στην έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, ύψους 10 εκατ. ευρώ, 3ετούς διάρκειας, που θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τη Lamda και το οποίο επιτρέπει στη Lamda να αποκτήσει έως και το 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου της. Η R Energy 1 ιδρύθηκε το 2011 και από το 2016 είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Κύπρου. Όσο για τη Lamda Energy Investments, που σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ αποτελεί μετεξέλιξη παλαιότερης εταιρείας του ομίλου, πρόσφατα πραγματοποιήθηκε ΑΜΚ, ενώ δημιουργήθηκε και έκτακτο αποθεματικό, ύψους 15,09 εκατ. ευρώ.

Η διαχρονική αξία του Dionysos Zonar’s και ο… οικονόμος Σκρέκας

-Από τα παλιά χρόνια όποιος ξένος ηγέτης ερχόταν στην Αθήνα τον πήγαιναν για επίσημο γεύμα στον περίφημο «Διόνυσο», με την ανεμπόδιστη θέα προς την Ακρόπολη. Τα τελευταία χρόνια το «Διόνυσος» πέρασε στα χέρια της έμπειρης στον χώρο της εστίασης και διασκέδασης, οικογένειας Σταθοκωστόπουλου που εγκαινίασε μια νέα εποχή για το εμβληματικό καφέ-εστιατόριο. Το οποίο, σημειωτέον, ονομάζεται Dionysos Zonar’s καθώς η οικογένεια Σταθοκωστόπουλου, όταν ανέλαβε την εταιρεία, κατοχύρωσε και το όνομα «Διόνυσος-Ζώναρς» δεδομένου ότι ο προηγούμενος ιδιοκτήτης ήταν συνέταιρος με τον Ζωναρά, ιδρυτή του ζαχαροπλαστείου στην Αθήνα. Μάλιστα, προ τριετίας έληξε τελεσίδικα η δικαστική διαμάχη με τους αδελφούς Πανά που έχουν το ιστορικό πρώην Zonar’s της Πανεπιστημίου. Αυτό, τον Απρίλιο του 2019 άλλαξε ταμπέλα (έπειτα από… 80 χρόνια) και μετονομάστηκε σε Athénée.

Δημοφιλέστερα

To Top