Αυτοκίνητο

Η Aston Martin Valhalla σε δοκιμές

Η Aston Martin συνεργάζεται με την ομάδα F1 για να προωθήσει την ανάπτυξη της πολυαναμενόμενης Valhalla, επιστρατεύοντας μάλιστα και τον δύο φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή Φερνάντο Αλόνσο.

Παρά την αναμονή και την απουσία εμφάνισης πρωτοτύπων, η βρετανική εταιρεία με έδρα το Gaydon διαβεβαιώνει ότι το πρώτο αυτοκίνητο δοκιμών θα βγει στο δρόμο στα τέλη του 2023, ενώ η παραγωγή έχει προγραμματιστεί για το 2024.

Για να αντιμετωπίσει τις αμφιβολίες και να ενισχύσει την ιδιότητα της Valhalla ως supercar υψηλών επιδόσεων, η Aston Martin έχει στραφεί στην τεχνογνωσία της ομάδας της Formula 1, Aston Martin Performance Technologies. Η συνεργασία αυτή έχει ως στόχο να βελτιώσει τα υλικά, την αεροδυναμική και τα οδηγικά χαρακτηριστικά.

Όπως και στην εξέλιξη των αυτοκινήτων της F1, ένα σημαντικό μέρος του σχεδιασμού και της τελειοποίησης της Valhalla πραγματοποιείται μέσω υπολογιστικών μοντέλων και προσομοιωτών.

Η Aston Martin ισχυρίζεται ότι το 90% των δυναμικών ρυθμίσεων έχει καθοριστεί με τη χρήση προσομοιώσεων. Οι οδηγοί της ομάδας F1, Λανς Στρολ και Φερνάντο Αλόνσο έχουν συμβάλει σε αυτή τη διαδικασία.

Αν και το αρχικό αυτοκίνητο δοκιμών θα βγει στους δρόμους αργότερα φέτος, ο πρωταρχικός του σκοπός θα είναι να επικυρώσει τα δεδομένα της προσομοίωσης. Να επιβεβαιώσει δηλαδή και στην πράξη τα 600 κιλά κάθετης δύναμης στα 240 χλμ/ώρα, ή να διορθώσει τυχόν προβλήματα στο υβριδικό V8 μοτέρ και το κιβώτιο ταχυτήτων.

Αυτό το εντυπωσιακό σύστημα κίνησης αποτελείται από τρεις ηλεκτροκινητήρες και έναν V8 twin-turbo, που αποδίδει συνδυαστικά 1.012 ίππους.

Mε τη συμβολή της AMF, η Aston Martin έχει επανασχεδιάσει ακόμη και τη θέση οδήγησης. Τα πόδια του οδηγού είναι υπερυψωμένα από ένα ψευδοδάπεδο και το μπάκετ κάθισμα από ανθρακονήματα μπορεί να ανασηκωθεί για να προσομοιάσει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε ένα μονοθέσιο.

Όσο για την τιμή της, όταν πλέον είναι έτοιμη για να βγει στην παραγωγή, υπολογίζεται πάνω από 750.000 ευρώ.

Δημοφιλέστερα

To Top