Διεθνή

Η ακρίβεια πλήττει τις ΗΠΑ: «Πουλάω ακόμη και το αίμα μου για να ζήσω» δηλώνει 31χρονη

Από το πρωί μέχρι το βράδυ αναγκάζονται να εργάζονται εκατομμύρια Αμερικανών για να τα βγάλουν πέρα από οικονομική πλευράς.

Το ασφυκτικό κόστος ζωής και ο υψηλός πληθωρισμός (τον Σεπτέμβριο ξεπέρασε το 8,2%) έχουν κάνει αφόρητη τη ζωή πολλών Αμερικανών που κάνουν δύο και τρεις δουλειές για να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους ανάγκες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Guardian», εκατομμύρια πολίτες – και μάλιστα κυρίως γυναίκες – δουλεύουν νυχθημερόν σηκώνοντας το μεγαλύτερο φορτίο. Η τάση αυτή, όπως επισημαίνει το βρετανικό δημοσίευμα, καταγράφεται τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με στοιχεία από την απογραφή στις ΗΠΑ.

Ο υψηλός πληθωρισμός και οι εταιρείες έχουν εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές των τροφίμων, του φυσικού αερίου, της στέγασης, της ασφάλισης υγείας και άλλων αναγκών καθιστώντας δύσκολη ως αφόρητη την καθημερινότητα πολλών Αμερικανών.

Ψάχνει να βρει και τρίτη δουλειά

Η 31χρονη Κας Λιούις από το Ντένβερ του Κολοράντο κάνει δύο δουλειές, προσπαθεί όμως να βρει και μία τρίτη εργασία για να καλύψει την πρόσφατη μηνιαία αύξηση του ενοικίου της κατά 200 δολάρια που της ανακοίνωσε ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματός της.

Το πρωί εργάζεται στα Starbucks και το βράδυ σε ένα ψιλικατζίδικο με αποτέλεσμα να απασχολείται έξι ημέρες την εβδομάδα, συχνά επί 16 ώρες την ημέρα. «Είμαι κουρασμένη όλη την ώρα», όπως υποστηρίζει η 31χρονη Αμερικανίδα.

«Τη μία και μοναδική ημέρα που έχω άδεια την εβδομάδα, δίνω αίμα για ένα έξτρα εισόδημα. Ουσιαστικά πουλάω το αίμα μου για να φάω γιατί δεν έχω άλλη επιλογή», επισημαίνει.

Ο σύντροφός της πάσχει από επιληψία και δεν μπορεί να εργαστεί υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Αν κι έχει ασφάλιση, τα φάρμακά του κοστίζουν ακριβά με την ίδια να ξοδεύει περίπου το μισό μισθό δύο εβδομάδων στα Starbucks για να καλύψει τα υγειονομικές δαπάνες. Υγείας.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Λιούις είχε απολυθεί από τη δουλειά της και αναγκαζόταν να κοιμάται στο αυτοκίνητό της, «Όλοι οι φίλοι και η οικογένειά μου κάνουν πολλές δουλειές επίσης, προσπαθώντας να κρατήσουμε το κεφάλι μας ψηλά. Δεν ζούμε, μετά βίας επιβιώνουμε και δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε να το κάνουμε», προσθέτει.

Κάνει δύο δουλειές για να καλύψει τα ιατρικά έξοδα

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Λόρα Ρίτσγουαιν από την Ομάχα της Νεμπράσκα. Τώρα κάνει δύο δουλειές, πριν από λίγες ημέρες έκανε τρεις για να μπορέσει να καλύψει τους υπέρογκους ιατρικούς λογαριασμούς ύστερα από ένα ατύχημα που είχε με το αυτοκίνητό της, το 2014.

«Έχω πτυχίο και εργάζομαι τουλάχιστον 10 χρόνια, αλλά μέχρι φέτος δεν είχα ποτέ μία δουλειά που να με πληρώνει περισσότερα από 15 δολάρια την ώρα. Σε πολλές περιοχές στη Νεμπράσκα, ο κατώτατος μισθός είναι μόλις 9 δολάρια την ώρα. Δύσκολα μπορείς να αγοράσεις φαγητό με αυτά τα χρήματα», υποστηρίζει η Ρίτσγουαιν.

Πάνω από 400.000 Αμερικανοί κάνουν δύο δουλειές

Δημοφιλέστερα

To Top