Διεθνή

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Κλίμα διχασμού μετά τις καταγγελίες Τραμπ για νοθεία στην αναμέτρηση το 2020

Στις κάλπες ετοιμάζονται να προσέλθουν εκατομμύρια Αμερικανοί για τις ενδιάμεσες εκλογές που διεξάγονται σε ένα κλίμα πόλωσης μετά την αναμέτρηση του 2020 οπότε και ο Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε νοθεία που οδήγησε στη νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Αυτές οι αμερικανικές εκλογές διεξάγονται ενώ τουλάχιστον 20 πολιτείες έχουν επιβάλει – μέσω τροπολογιών – πιο αυστηρά μέτρα για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, γεγονός που εγείρει, σύμφωνα με ειδικούς, ανησυχία για παραγκωνισμό του μειονοτικού πληθυσμού.

Την ίδια στιγμή, δεν μπορεί να περάσει στα ψιλά το γεγονός ότι το Twitter τελεί υπό νέα ιδιοκτησία, με αφεντικό τον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ που έχει προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις στις ομάδες που διαχειρίζονται ζητήματα παραπληροφόρησης, στοιχείο που προκάλεσε την παρέμβαση του ΟΗΕ που ζήτησε σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παράλληλα, ο Μασκ δεν έκρυψε την πολιτική του θέση, καλώντας τον κόσμο να ρίξει ψήφο στους Ρεπουμπλικανούς.

«Προς ανεξάρτητους ψηφοφόρους:Η μοιρασμένη δύναμη περιορίζει τις χειρότερες υπερβολές και των δύο κομμάτων, επομένως προτείνω να ψηφίσετε για ένα Ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο, δεδομένου ότι η Προεδρία είναι Δημοκρατική» έγραψε ο δισεκατομμυιούχος στο Twitter με σχόλιό του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Πάντως, πάνω από το 50% του συνολικού αριθμού των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων για τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν υποβάλει ερώτημα σχετικά με το θέμα τήρησης νόμιμων διαδικασιών στις εκλογές του 2020, οπότε και έχασε ο Τραμπ.

Την ίδια στιγμή, ο κίνδυνος για τη σύνθεση μιας κυβέρνησης διχασμού εντείνεται… Διχασμένη κυβέρνηση σημαίνει ότι ο Λευκός Οίκος, για παράδειγμα, είναι υπό τον έλεγχχο ενός κόμματος ενώ ένα ή δύο κομμάτια του Κογκρέσου, η Βουλή Αντιπροσώπων και η Γερουσία, είναι υπό τον έλεγχο άλλου.

Ορισμένοι στηρίζουν αυτού τους ειδους την κυβέρνηση που σημαίνει ότι ένα κόμμα μπορεί να ελέγχει το άλλο όσον αφορά στην έγκριση μέτρων, και ταυτόχρονα μπορεί να μπλοκάρει νομοσχέδια.

Άλλοι, ωστόσο, διατείνονται ότι θα υπάρχει δυσκολία εφαρμογής πολιτικών λόγω αντικρουόμενων θέσεων για κρίσιμης σημασίας ζητήματα.

Οι κυβερνήσεις «δύο χρωμάτων» συνηθίζονται στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1970, με πιο πρόσφατο παράδειγμα να αποτελεί η δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ τότε που οι Δημοκρατικοί ήλεγχαν τη Βουλή.

Δημοφιλέστερα

To Top