Διεθνή

Ενδιάμεσες εκλογές: Ανοίγουν οι κάλπες στις ΗΠΑ με τη «αναβίωση του τραμπισμού» να πλανάται στην ατμόσφαιρα

Σε κλίμα έντονης πόλωσης, οι Αμερικανοί ψηφοφόροι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να αναδείξουν βουλευτές και γερουσιαστές που θα στελεχώσουν τα δύο σώματα του Κογκρέσου: τη Γερουσία και την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι «κόλαφος» για το κυβερνών κόμμα καθώς όπως όλα δείχνουν, υπάρχει μία πιθανότητα και τα δύο σώματα του Κογκρέσου να περάσουν στα χέρια των Ρεπουμπλικανών.

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τρίβει τα… χέρια του και περιμένει στη γωνία για να ανακοινώσει και επισήμως την υποψηφιότητά του – πιθανότατα στις 15 Νοεμβρίου.

Για τον Μπάιντεν, οι ενδιάμεσες εκλογές είναι από τις πιο κρίσιμες ημέρες της προεδρίας του. Οι Δημοκρατικοί θέλουν μόνο τη νίκη, διαφορετικά το υπόλοιπο της θητείας του Αμερικανού προέδρου στον Λευκό Οίκο αναμένεται να εξελιχθεί σε «κόλαση».

Από την άλλη πλευρά, οι Ρεπουμπλικάνοι βλέπουν τα ποσοστά τους να ενισχύονται σημαντικά.

Εάν οι Δημοκρατικοί απωλέσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, τότε θα είναι υποχρεωμένοι να βάλουν πολλά θέματα της ατζέντας τους στον «πάγο», ενώ πολλά νομοσχέδια θα πρέπει να τα διαπραγματεύονται με τους Ρεπουμπλικάνους έως το 2024.

Στην περίπτωση όμως που το κυβερνών κόμμα καταφέρει να περάσει και αυτόν τον «σκόπελο», τότε ο Μπάιντεν θα κάνει… περίπατο στο υπόλοιπο της θητείας του, ολοκληρώνοντας με άνεση το κυβερνητικό του έργο, ενώ θα βυθίσει περισσότερο στο χάος τους Ρεπουμπλικανούς, κυρίως όμως τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός τέως πρόεδρος των ΗΠΑ επιδιώκει να είναι ξανά υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την έκβαση της σημερινής εκλογικής μάχης.

Κατά την διάρκεια της τελευταίας του ομιλίας του στο Οχάιο, αν και υπήρξε όργιο φημών ότι θα ανακοίνωνε επίσημα την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και της προεδρίας των ΗΠΑ, μετέφερε την ημερομηνία εστιάζοντας κυρίως στα καυτά θέματα της οικονομίας και της μετανάστευσης.

Ωστόσο, ο Τραμπ δήλωσε ότι, στις 15 Νοεμβρίου θα υπάρξει μία «μεγάλη ανακοίνωση». Εν συνεχεία, έστειλε μήνυμα νίκης και δεν δίστασε να αποκαλέσει τους Δημοκρατικούς «τρελούς».

Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν, ολοκλήρωσε την προεκλογική του εκστρατεία στο Μέριλαντ, μία πολιτεία η οποία είναι παραδοσιακά διάκειται φιλικά στους Δημοκρατικούς.

Δημοφιλέστερα

To Top