Διεθνή

Βρετανία – Οι ΛΟΑΤΚΙ τα βάζουν με τον Μπέκαμ: «Δεν έπρεπε να δεχτεί ρόλο πρεσβευτή για το Μουντιάλ του Κατάρ»

Άνω-κάτω είναι οι υποστηρικτές της διεμφυλικής κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ στη Βρετανία, ασκώντας δριμύτατη κριτική στον Βρετανό πρώην σταρ του ποδοσφαίρου, Ντέιβιντ Μπέκαμ, για τον ρόλο του στο Μουντιάλ, που ξεκινάει σε λίγες ημέρες στο Κατάρ.

Ο Μπέκαμ, ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές της γενιάς του, είναι ο επίσημος πρεσβευτής του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος -μόνο που, για να αναλάβει τα καθήκοντά του, δεν το έκανε αφιλοκερδώς, όπως εξηγεί η βρετανική εφημερίδα «The Guardian». Οι υποστηρικτές της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ της Βρετανίας είναι έξαλλοι με τον πρώην άσο της «στρογγυλής θεάς».

«Είμαι τόσο απογοητευμένος, τον είχαμε πολύ ψηλά» γράφει ένας χρήστης στα social media.

Από την πλευρά της, η μεγαλύτερη ομάδα υποστηρικτών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ της Εθνικής Αγγλίας υποστήριξε ότι ο Μπέκαμ δεν θα πρέπει πλέον να θεωρείται ισχυρός σύμμαχος των γκέι, αφού βάζει αρκετά χρήματα στην τσέπη του, για να είναι ο επίσημος πρεσβευτής για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Η Ντι Κάνινγκχαμ, συνιδρύτρια της ένωσης «Three Lions Pride» που στηρίζει τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ, εξέφρασε την απογοήτευσή της από την απόφαση του Μπέκαμ να αποδεχθεί μια συμφωνία, ύψους 150 εκατ. λιρών.

Η χώρα του Κόλπου, την οποία αποφάσισε να εκπροσωπήσει ο Μπέκαμ, ποινικοποιεί τις σχέσεις μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών. Το 2018, η Κάνινγκχαμ είχε ταξιδέψει στη Ρωσία για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, γράφει το βρετανικό δημοσίευμα και προσθέτει: «Ωστόσο, η ένωση «Three Lions Pride» δεν θα μεταβεί φέτος στο Κατάρ, καθώς δεν υπάρχει κανένα σημάδι -όπως υπήρχε στη Ρωσία- ότι θα χαλαρώσει ή να αναθεωρήσει το υπάρχον τοξικό περιβάλλον για τα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ και άλλες μειονοτικές ομάδες».

Μιλώντας χθες σε συνέντευξη Τύπου της «Sport & Rights Alliance» , η συνιδρύτρια της ένωσης «Three Lions Pride» έσπευσε επίσης να πλέξει το εγκώμιο στους παίκτες που τάσσονται υπέρ των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στο Κατάρ, προτού στρέψει την προσοχή της στον Μπέκαμ.

«Για εμάς είναι δύσκολο να αποδεχτούμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που αμείβονται για να προωθήσουν το Κατάρ και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου» τόνισε.

«Είμαι πολύ απογοητευμένη, γιατί εμείς -η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ της ποδοσφαιρικής οικογένειας- έχουμε βάλει πολύ ψηλά τον Ντέιβιντ Μπέκαμ, ως έναν ισχυρό σύμμαχο. Και μετά αποδεικνύεται ότι παίρνει πολλά χρήματα για να γίνει πρεσβευτής στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου… αυτό είναι απίστευτα απογοητευτικό. Ελπίζω πραγματικά να περάσαμε το μήνυμα ότι όσοι αμείβονται για να προωθήσουν το αθλητικό γεγονός στη χώρα αυτή, θα δεχτούν εντονότατη κριτική».

Από την πλευρά του, ο Μίνκι Γουόρντεν από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προέτρεψε τη FIFA να μην διοργανώσει ποτέ ξανά ένα αθλητικό γεγονός σε μια χώρα που δεν υποστηρίζει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

«Οι αθλητές είναι ουσιαστικά όμηροι σε αυτές τις χώρες» προειδοποίησε ο Γουόρντεν και προσθέτει: «Νομίζω ότι, για πολλούς οπαδούς, αθλητές και άλλους παρευρισκόμενους, η τελευταία δεκαετία ήταν ένα πολύ πικρό μάθημα».

Ο αξιωματούχος από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε επίσης να τεθεί σε εφαρμογή ένα πλαίσιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα: «Δεν μπορεί ποτέ ξανά να διεξαχθεί Παγκόσμιο Κύπελλο που να μην προασπίζει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και να βάζει τους αθλητές, η δουλειά των οποίων είναι ο τόπος εργασίας τους, στην άθλια θέση να φοβούνται για την ταυτότητά τους».

«Δεν πρέπει ποτέ ξανά να έχουμε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που δεν σέβεται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα» επισημαίνει.

Υπενθυμίζεται ότι το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου ξεκινάει στις 20 Νοεμβρίου στη χώρα του Κόλπου. Είναι το πρώτο Μουντιάλ στη Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο, όπως και το πρώτο στην 92χρονη ιστορία της διοργάνωσης που θα διεξαχθεί χειμώνα και όχι καλοκαίρι.

Δημοφιλέστερα

To Top