Οικονομία

Το χθεσινό γκάλοπ του Μαξίμου, το Predator, η Ραφήνα και το efood, το κρυφό deal της Εθνικής και η αγορά ΕΛΛΑΚΤΩΡ-Vinci της γέφυρας του Ρίου

Η έρευνα που ξεκίνησε τη Δευτέρα που μας πέρασε (ίδια ακριβώς με εκείνες που γίνονται για λογαριασμό του Μ.Μ. κάθε δυο ή τρεις εβδομάδες) δεν δείχνει… κάτι τρομερό μετά τη νέα ανακίνηση του θέματος των παρακολουθήσεων που ήρθε αμέσως μετά την υπόθεση Πάτση. Η ΝΔ έχασε περίπου μισή μονάδα και είναι στο 33,5 %, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ακούνητος στο 24, ίσως κάτι λίγο παραπάνω και επίσης ανεπαίσθητα πιο πάνω το ΠΑΣΟΚ. Ο ένας στους δέκα ερωτώμενος είναι αναποφάσιστος «και η εικόνα στα ποιοτικά δείχνει όπως και τον Αύγουστο, μια μικρή γκρίνια των Κεντρώων» για το θέμα των παρακολουθήσεων, το οποίο όμως είναι σε εξέλιξη, να σημειώσω εγώ. -Η είδηση της χθεσινής ημέρας είναι μάλλον η νέα δήλωση-τοποθέτηση βόμβα της Κατερίνας Καινούργιου, «δεν τα φτιάχνω με παντρεμένους ή υπερήλικες». Μας… τελείωσες, κυρία μου, πρωινιάτικο, γιατί οι… μισοί αναγνώστες μας είναι υπερήλικοι και οι άλλοι μισοί παντρεμένοι. Βεβαίως, η νεαρή, όμορφη και «γλωσσού» παρουσιάστρια είπε «δεν τα φτιάχνω» και δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες. Η άλλη ιέρεια της επικαιρότητος, η κυρία Κωνσταντίνα Σπυροπούλου επίσης απογοήτευσε χθες, διότι της ζητήθηκαν δηλώσεις και συνέντευξη (από εμάς) αλλά… μας γείωσε διότι «αυτή την εποχή δεν μιλάει γιατί είναι έτοιμη να γεννήσει». Πού να… μη γένναγε τι θα ‘λεγε «ο στόμας της», που λέει και ο λαός. Πάντως, ευχόμεθα «μ’ έναν πόνο», που λέγανε και οι γιαγιάδες μας.

Άκουγαν Ραφήνα μέσω… e-food

-Αντιθέτως με την Κωνσταντίνα όμως… έρχεται κρίση, μου λένε, με τον Κωνσταντίνο τον Β’ της Ραφήνας, γιατί (μου λένε πάλι) ότι θα εμπεριέχεται στη λίστα Β’ του Documento. Πληροφορίες ότι το Predator τον άκουγε μέσω e-food διαψεύδονται.

Η Εθνική Τράπεζα αγοράζει ποσοστό σε εισηγμένη εταιρία πληροφορικής

-Και αφήνω πίσω τις κρίσεις και τις ξανθιές για να περάσω αμέσως στα νέα της αγοράς, καθώς έχουμε ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις στην επιχειρηματική σκηνή. Πάμε, λοιπόν, με το νέο deal που η στήλη αναμένει να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες και θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις: Η Εθνική Τράπεζα εξαγοράζει ποσοστό σε κορυφαίο πάροχο υπηρεσιών πληροφορικής, ο οποίος μάλιστα είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Οι πληροφορίες είναι 100% διασταυρωμένες και οι συζητήσεις είναι αρκετά προχωρημένες. Το ποσοστό που αγοράζει στην εισηγμένη εταιρία πληροφορικής η Εθνική είναι μειοψηφικό και η εξαγορά έχει στρατηγική σημασία για την Εθνική Τράπεζα, καθώς συνδέεται με τους σχεδιασμούς της διοίκησής της για την επόμενη ημέρα της τράπεζας.

Το deal επιβλέπει ο Π. Μυλωνάς

-Σημειώστε πως η Εθνική προβαίνει σε σημαντική και απαιτητική επένδυση υψηλής τεχνολογίας στην τράπεζα, που απαιτεί όμως ακόμη χρόνο για να ολοκληρωθεί. Όταν όμως περατωθεί, θα διευκολύνει τα συστήματα της τράπεζας, καθώς θα υπάρχει ένα κεντρικό και ενιαίο περιβάλλον για όλες τις συναλλαγές των πελατών, είτε είναι στο εξωτερικό, είτε στην Ελλάδα. Η επένδυση της ΕΤΕ στην εισηγμένη εταιρία πληροφορικής αποτελεί μέρος αυτού του σχεδίου και το deal επιβλέπει προσωπικά ο Π. Μυλωνάς και λογικά δεν θα καθυστερήσει, καθώς αφορά εισηγμένη εταιρία.

Η ΑΒΑΞ πουλάει σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ – VINCI το 20,5% της Γέφυρας Ρίου Αντιρρίου

-Το δεύτερο – επίσης ενδιαφέρον – deal που παίζει στην αγορά θα το ακούσουμε να ανακοινώνεται πριν από το τέλος του χρόνου και προφανώς πριν από τις γιορτές. Οι πληροφορίες λοιπόν – επίσης καλά διασταυρωμένες – είναι ότι ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Vinci αγοράζουν το ποσοστό της ΑΒΑΞ στη Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου. Οι σχετικές διαδικασίες / διαπραγματεύσεις κυοφορούνταν εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, είναι πλέον ώριμες και μπήκαν στην τελική ευθεία. ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Vinci είναι με την ΑΒΑΞ στην κοινοπραξία που έχει την εκμετάλλευση της παραχώρησης, με τα ποσοστά τους να είναι 22,02% για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ και 57,45% για τη Vinci. Οι δύο μέτοχοι είχαν δικαίωμα πρώτης άρνησης και αποκτούν το 20,53% της ΑΒΑΞ κατανεμημένο αναλογικά στα ποσοστά τους. Σημειώστε πως η πώληση της συμμετοχής της ΑΒΑΞ στην εταιρία ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ εντάσσεται στη στρατηγική της ΑΒΑΞ να πουλάει ώριμες παραχωρήσεις, προκειμένου να έχει ρευστότητα να διεκδικεί νέα έργα. Ταυτόχρονα, η ΑΒΑΞ εφαρμόζει πρόγραμμα μείωσης του δανεισμού της και για αυτόν τον σκοπό θα χρησιμοποιηθούν τα μερίσματα από την Αττική Οδό της φετινής χρήσης όπως και του 2023.

Βαράνε τα σήμαντρα στη Frigoglass

-Ασύλληπτη η κατρακύλα της μετοχής της Frigoglass που χθες βρέθηκε σε χαμηλό 18 μηνών, στα 0,085 ευρώ ενδοσυνεδριακά, με τον όμιλο να αποτιμάται στο ταμπλό μόλις στα 30 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της εταιρείας έχει ενημερώσει πως επεξεργάζεται μαζί με συμβούλους διάφορες «οικονομικές και στρατηγικές επιλογές» με σκοπό να ενισχύσει τα κεφάλαια, τη ρευστότητα και συνολικά την οικονομική θέση της εταιρείας, εξετάζοντας και το ενδεχόμενο μίας ΑΜΚ, χωρίς όμως ακόμη να έχει ληφθεί απόφαση. Προ ημερών, από την εταιρεία παραιτήθηκε ένα πολύ έμπειρο στέλεχος, ο Ιορδάνης Αϊβάζης (με θητεία σε ΟΤΕ, ΕΛΠΕ κ.ά.), ο οποίος κατείχε θέση στο ΔΣ και ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνου Δυναμικού, Αμοιβών και Υποψηφιοτήτων. Ο κ. Αΐβάζης σημειώστε πως είναι και πρόεδρος του δ.σ. της SFS, θυγατρικής της Bain Capital Credit.

Δημοφιλέστερα

To Top