Αθλητισμός

Γκιγιέρμο Οτσόα: Ο… εξαδάχτυλος τερματοφύλακας-θρύλος των Μουντιάλ – Δείτε βίντεο

Μένουν λιγότερες από δέκα ημέρες για να ξεκινήσει το Μουντιάλ του Κατάρ και η προσοχή των φιλάθλων εκτός από κάποια από τα φαβορί (όπως η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Γαλλία) στρέφεται και στους ποδοσφαιριστές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά με τις ικανότητές τους.

Ο νικητής της Χρυσής Μπάλας, Καρίμ Μπενζεμά, ο… ξεχασμένος Κριστιάνο Ρονάλντο που θα ψάξει παρηγοριά με το εθνόσημο, ο ορεξάτος τόσο αγωνιστικά όσο και για τη διάκριση που θα τελειώσει μια για πάντα την κόντρα με τον CR7, Λιονέλ Μέσι, ο Σαντιό Μανέ που τελικά μπήκε στην αποστολή της Σενεγάλης παρά τους αρχικούς φόβους για σοβαρό τραυματισμό, και ο τρομερά φορμαρισμένος Κέβιν Ντε Μπρόινε είναι κυρίως αυτοί που περιμένουν όλοι να θαυμάσουν στα γήπεδα του Κατάρ.

Ωστόσο υπάρχουν και άλλοι λιγότερο δημοφιλείς παίκτες, που κάποιοι σίγουρα ανυπομονούν να δουν σε τι επίπεδο θα εμφανιστούν. Ένας από αυτούς είναι και ο Γκιγιέρμο Οτσόα, ο οποίος ετοιμάζεται για το πέμπτο Μουντιάλ της πολύχρονης καριέρας του κάτω από τα γκολπόστ του Μεξικό.

Από συμπληρωματικός, βασικός και αναντικατάστατος

Ήταν το αρκετά μακρινό 2005 όταν ο Οτσόα θα περνούσε για πρώτη φορά το κατώφλι της εθνικής του, με τον Ρικάρντο Αντόνιο Λα Βόλπε να δίνει το βάπτισμα του πυρός στον τότε πιτσιρικά δίνοντάς του φανέλα βασικού σε ένα φιλικό κόντρα στην Ουγγαρία. Εκείνο το παιχνίδι λίγο πριν το τέλος του έτους θα έμενε για πάντα αξέχαστο στον Οτσόα, ωστόσο παρά την όρεξη για περισσότερα θα έπρεπε να περιμένει κι άλλο μέχρι να να ντεμπουτάρει σε επίσημο, όπερ και έγινε στις 8 Ιουνίου του 2007 απέναντι στην Κούβα για το Gold Cup.

(Το Gold Cup, για τους λιγότερο μυημένους, διεξάγεται κάθε δύο χρόνια για να κρίνει τον υπερπρωταθλητή της CONCACAF, με τις ομάδες ωστόσο να κατεβάζουν ως επί το πλείστον μικρότερους σε ηλικία και πιο άπειρους ποδοσφαιριστές)


ochoa_mesa

Νωρίτερα είχε μεσολαβήσει η πρώτη του αποστολή σε Μουντιάλ με το Μεξικό, αποτελώντας την τρίτη αλλαγή στα γήπεδα της Γερμανίας (2006) με αποτέλεσμα να μην πάρει λεπτό συμμετοχής, ενώ δευτερεύοντα ρόλο είχε και στο επόμενο τουρνουά, αυτό της Νοτίου Αφρικής (2010). Η στιγμή του να λάμψει ήρθε στη διοργάνωση της Βραζιλίας το 2014. Έχοντας παίξει για τρία χρόνια στην Αζαξιό, σε ένα πρωτάθλημα όπως η Ligue 1 που με το στυλ του δίνει την ευκαιρία στους πολύ αθλητικούς τερματοφύλακές του να «γράψουν» πολλές αποκρούσεις, ο Οτσόα είχε ζεστάνει μηχανές και έκανε τον κόσμο να παραμιλάει, ειδικά μετά το παιχνίδι κόντρα στην οικοδέσποινα το οποίο τελείωσε 0-0 χάρη σ’ εκείνον και τις 12 αποκρούσεις του. Η μία πιο εντυπωσιακή από την άλλη.

Το χαρακτηριστικό του στυλ με τα σγουρά μακριά μαλλιά και την κορδέλα, η ομοιότητά του με έναν από τους πιο δημοφιλείς τηλεοπτικούς χαρακτήρες της περιόδου, τον Τεντ Μόζμπι από το «How I Met Your Mother», και οι επιδόσεις του στο χορτάρι τον έκαναν αμέσως μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες της διοργάνωσης, κι από «Οτσόα» έγινε ο αγαπημένος «Μέμο» των Μεξικανών.


Guillermo Ochoa - World Cup 2014 all saves!

Τα… ίδια έκανε και μια τετραετία αργότερα, κρατώντας ανέπαφη την εστία του με την κάτοχο του τροπαίου, Γερμανία, στη φάση των ομίλων, δεχόμενος… μόνο τρία γκολ σε ένα πολύ παραγωγικό τέταρτο για τους Σουηδούς, και τρομάζοντας ξανά τους Βραζιλιάνους στη φάση των «16», με τη «Σελεσάο» να επικρατεί εν τέλει χάρη σε δύο γκολ στο δεύτερο ημίχρονο -το ένα δύο λεπτά πριν το φινάλε.

Δημοφιλέστερα

To Top