Πολιτική

Χατζηδάκης: Ένας στους δύο συνταξιούχους θα δει αύξηση ισοδύναμη με 13η σύνταξη

Πάνω από το 95% θα πάρουν αύξηση στις συντάξεις τους, ενώ ένας στους δυο θα δουν μια αύξηση που θα ισοδυναμεί περίπου με μια 13η σύνταξη, επισήμανε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Η γενική αύξηση των συντάξεων 7,5% θα πληρωθεί με τη σύνταξη Φεβρουαρίου, δηλαδή στο τέλος Ιανουάριου μαζί με τα αναδρομικά του Ιανουαρίου. Το 88% όσων έχουν προσωπική διαφορά θα έχουν μια μικρή έστω αύξηση του εισοδήματος τους σημείωσε ο υπουργός στην τελεόραση του ΣΚΑΪ.

Τα διεκδικούμενα μέσω δικαστικών αποφάσεων αναδρομικά θα καταβληθούν χωριστά ανά δικαστική απόφαση αποσαφήνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Σε ό,τι αφορά τα 250 ευρώ της επιταγής ακρίβειας θα δοθούν πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ η τετάρτη δόση επανυπολογισμού του νόμου Βρούτση και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα γίνουν αντιληπτά με τις συντάξεις του Ιανουαρίου σημείωσε.

Ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε για τις συντάξεις/ επιδόματα ότι «προσπαθούμε να διορθώσουμε αδικίες με βάση τις αντοχές που υπάρχουν στο σύστημα και την οικονομία».

Για τις κύριες συντάξεις δεν υπάρχουν πια τηλεφωνήματα, υπάρχουν τηλεφωνήματα για τις επικουρικές. Αφού εκκαθαρίσαμε το θέμα των κυρίων συντάξεων μέσα σε 22 μήνες, θα ασχοληθούμε με τις επικουρικές. Έχουν μείνει 90.000 περίπου επικουρικές διευκρίνισε.

«To ασφαλιστικό μας σύστημα είναι κουρελού, υπάρχουν 1.040 διαφορετικοί τρόποι ασφάλισης μόνο στον ιδιωτικό τομέα. Βρεθήκαμε σε 1.500 διαφορετικές διαδικασίες όταν προσπαθούσαμε να επιταχύνουμε την έκδοση των συντάξεων» τόνισε μάλιστα ο υπουργός Εργασίας.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός επεσήμανε ότι η διαδικασία έκδοσης των εκκρεμών κύριων συντάξεων εξελίσσεται χωρίς καθυστερήσεις και την τρέχουσα χρονιά, καθώς, όπως αναφέρει, έχει ήδη εκκαθαριστεί το 85% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν το 2022.

Μειώθηκε ο μέσος χρόνος έκδοσης των νέων συντάξεων

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας τονίζει ότι το πιο σημαντικό είναι ότι ο μέσος χρόνος έκδοσης μίας σύνταξης το 2022 μειώθηκε σε λιγότερο από δύο μήνες (60 ημέρες) σε σχέση με τους 18 μήνες που απαιτούνταν το 2019 και, πλέον, η χώρα μας εναρμονίζεται ως προς τους χρόνους απονομής με άλλες σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες.

Με βάση μερικά παραδείγματα, που παρουσίασε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο μέσος χρόνος απονομής σύνταξης στη Γαλλία είναι περίπου 84 ημέρες, στη Γερμανία περίπου 74 ημέρες, στην Αυστραλία περίπου 57 ημέρες, στη Σουηδία περίπου 56 ημέρες, στη Φιλανδία περίπου 42 ημέρες, στον Καναδά περίπου 30 ημέρες, στη Νορβηγία και στην Ισλανδία περίπου 28 ημέρες.

Πώς επιτεύχθηκε ο στόχος

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο ΕΦΚΑ ήταν πολλαπλές, όπως ήταν, για παράδειγμα, οι οργανωτικές προκλήσεις. Ορισμένα από τα εμπόδια, που έπρεπε να υπερκεραστούν, όπως υπογραμμίζει το υπουργείο, ήταν «η απώλεια τεχνογνωσίας, λόγω συνταξιοδοτήσεων, οι καθυστερήσεις στην παράδοση έργων αυτοματοποίησης και η έλλειψη ψηφιακών υπηρεσιών στους πολίτες, οι ελλείψεις στις υποδομές πληροφορικής και στον απαραίτητο εξοπλισμό, οι περιορισμένες δυνατότητες εξαγωγής στατιστικών αναλύσεων και παρακολούθησης απόδοσης, αλλά και µια άκρως περίπλοκη διαδικασία απονοµής συντάξεων, με κύρια χαρακτηριστικά την απουσία ενιαίου κανονισμού ασφάλισης για το σύνολο των τ. φορέων κοινωνικής ασφάλισης που έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ και το πλήθος ειδικών διατάξεων».

Δημοφιλέστερα

To Top