Αθλητισμός

Το μπάσκετ «εγκλωβισμένο» στην κόντρα FIBA και Euroleague – «Ποιος αποφάσισε ότι ο Αντετοκούνμπο μπορεί να μην παίξει στο Παγκόσμιο»;

Γίνεται Παγκόσμιο Πρωτάθλημα χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο; Χωρίς τον Νίκολα Γιόκιτς; Μην βιαστείτε να απαντήσετε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν… αδιανόητο. Η FIBA έχει μάλλον αντίθετη άποψη, υπονομεύοντας στην ουσία το ίδιο της το προϊόν.

Και αυτό, γιατί οι αγωνιστικές υποχρεώσεις για τα «εθνικά παράθυρα» των προκριματικών, που οδηγούν στο Μουντομπάσκετ, δεν γίνεται να συμπίπτουν χρονικά με τους αγώνες των ομάδων για την Ευρωλίγκα. Χαμένες βγαίνουν αμφότερες οι διοργανώσεις, οι παίκτες, οι σύλλογοι, οι εθνικές ομάδες, οι φίλαθλοι, το ίδιο το μπάσκετ.

Τα πράγματα είναι -ή θα έπρεπε να είναι- ξεκάθαρα: «Εθνικά παράθυρα» και αγωνιστική δράση Euroleague μαζί δεν γίνεται. Γιατί η FIBA απειλείται να ξαναζήσει «φιάσκο» όπως εκείνο του 2019, όταν στο Μουντομπάσκετ της Κίνας δεν εμφανίστηκε η πρωταθλήτρια Ευρώπης Σλοβενία και ο σούπερ σταρ Λούκα Ντόντσιτς -αυτή τη φορά, είναι οι Αντετοκούνμπο και Γιόκιτς που κινδυνεύουν να μείνουν εκτός.

Προχθές, στο Ηράκλειο, στα «Δύο Αοράκια», η Εθνική Ελλάδας ηττήθηκε από τη Λετονία με 80-60, αγωνιζόμενη μεν με τον Δημήτρη Ιτούδη στον πάγκο της, αλλά δίχως κανένα από τα μεγάλα της ονόματα. Το αποτέλεσμα αυτό καθιστά επιτακτική τη νίκη για την «επίσημη αγαπημένη» μέσα στο Βέλγιο τη Δευτέρα, ενώ αναμένονται και… ενισχύσεις. Η ΕΟΚ έκανε συντονισμένες προσπάθειες, για να μπορέσει να προσθέσει στο ρόστερ μας παίκτες Euroleague -και, εν μέρει, αυτές απέδωσαν.

Έτσι, η 12άδα για την κρισιμη αναμέτρηση με τους Βέλγους απαρτίζεται από τους Νικ Καλάθη, Γιαννούλη Λαρεντζάκη, Λευτέρη Μποχωρίδη, Νίκο Γκίκα, Μιχάλη Λούντζη, Παναγιώτη Καλαϊτζάκη, Κώστα Παπανικολάου, Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, Μιχάλη Τσαϊρέλη, Γιώργο Τσαλμπούρη, Δημήτρη Κακλαμανάκη και Κωστή Γόντικα.

Ο Δημήτρης Αγραβάνης προσπάθησε να προπονηθεί, αλλά ένιωσε ενοχλήσεις και τελικά αποχώρησε. Στην αποστολή δεν βρίσκεται ούτε ο Γιώργος Παπαγιάννης, ο οποίος, σύμφωνα με την ΕΟΚ, κλήθηκε για τον συγκεκριμένο αγώνα, αλλά, σύμφωνα με τον υπεύθυνο επικοινωνίας της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Δημήτρη Κοντό, δεν θα δώσει το «παρών», γιατί «ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης και εκγύμνασης μετά την ολοκλήρωση του EuroBasket 2022».

Τα σενάρια πρόκρισης

Μετά την ήττα από τη Λετονία, η Ελλάδα πλέον είναι ισόβαθμη με τη Σερβία στο 4-3 και μέσα σε τρεις αγωνιστικές ψάχνει τρόπο για να πλασαριστεί στις θέσεις πίσω από τους Λετονούς, που έχουν ήδη «κλειδώσει» την πρόκριση στο Παγκόσμιο του 2023.

Η βαθμολογία
Λετονία 6-1* **

Σερβία 4-3*
Ελλάδα 4-3*
Τουρκία 3-4

Δημοφιλέστερα

To Top