Οικονομία

ΗΠΑ εναντίον Κίνας: Ο Τρίτος Παγκόσμιος ξεκίνησε από τα τσιπάκια

Την ώρα που ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας συνεχίζει να μαίνεται στο ευρωπαϊκό έδαφος, ένα άλλο μέτωπο ανοίγει: η σύγκρουση ΗΠΑ – Κίνας, η οποία περιορίζεται στο οικονομικό πεδίο -προς το παρόν τουλάχιστον-, αλλά δείχνει να οξύνεται.

Η αμερικανική απαγόρευση εξαγωγής εξελιγμένων ημιαγωγών (chips) στην Κίνα ισοδυναμεί με οικονομικό πόλεμο σε πλήρη κλίμακα, καθώς τα υλικά αυτά χρησιμοποιούνται σχεδόν σε όλο το φάσμα παραγωγής προϊόντων αλλά και παροχής υπηρεσιών διεθνώς. Και όχι μόνο αυτό. Οι ημιαγωγοί είναι το κλειδί για την τεχνολογική υπεροχή, η οποία πλέον είναι και ο ακρογωνιαίος λίθος όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και για την άμυνα, με αποτέλεσμα να θεωρούνται το «νέο πετρέλαιο».

Χωρίς υψηλή τεχνολογία δεν υπάρχει οικονομία, αλλά ούτε και στρατιωτική υπεροχή.

Είναι ενδεικτικό ότι τον περασμένο Αύγουστο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε ειδικό διάταγμα με κίνητρα ενίσχυσης της βιομηχανίας ημιαγωγών καθώς και του επαναπατρισμού της παραγωγής στις ΗΠΑ.

Το χτύπημα γίνεται ακόμα πιο επώδυνο γιατί έρχεται τη στιγμή ακριβώς που το κινεζικό μοντέλο ανάπτυξης δοκιμάζεται. Οι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης της Κίνας, τους οποίους πέτυχε τις προηγούμενες δεκαετίες χάρη στο χαμηλό εργατικό κόστος και την εισροή ξένων επενδύσεων, υποχωρούν.

Και, απ’ ό,τι φαίνεται, η υποχώρηση αυτή δεν αντανακλά μόνο τη συγκυριακή επίπτωση από την πανδημία και τις σκληρές πολιτικές μηδενικού COVID που εφαρμόζει το Πεκίνο. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι την επόμενη δεκαετία ο μέσος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα κινείται γύρω από το 3%, ενώ την προηγούμενη δεκαετία ήταν 7,7%.

ΠΗΓΗ: NEWMONEY

Δημοφιλέστερα

To Top