Διεθνή

Χερσώνα: Γιατί η οπισθοχώρηση του Πούτιν δεν αποτελεί το τέλος του πολέμου

Την περασμένη Παρασκευή ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των Ρώσων στρατιωτών από την περιοχή της Χερσώνας, δυτικά του ποταμού Δνείπερου. Κατά την υποχώρησή τους, οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν σε δολιοφθορές, καταστρέφοντας γέφυρες στον Δνείπερο.

Τη στιγμή που βίντεο, όπως αυτό με την συγκινητική επανένωση ενός Ουκρανού στρατιώτη με την υπέργηρη γιαγιά του γίνεται Viral στο Διαδίκτυο, ο Ουκρανός πρόεδρος πανηγυρίζει. «Η Χερσώνα είναι δική μας», διεκήρυξε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι λίγες ώρες μετά την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την πόλη. «Ο λαός μας. Δική μας. Η Χερσώνα», έγραψε στην εφαρμογή Telegram. Σύσσωμοι οι πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για μια ταπεινωτική οπισθοχώρηση για τον πρόεδρο Πούτιν, και την πιο σημαντική στρατιωτική στιγμή στον πόλεμο. Επιχειρούν, όμως, ακόμα να αποκρυπτογραφήσουν τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη για τη συνέχεια του πολέμου.

Η εφημερίδα Guardian γράφει ότι η απόφαση της Μόσχας να αποσυρθεί από τη Χερσώνα και να στρατοπεδεύσει στην ανατολική όχθη του Δνείπερου υπαγορεύτηκε από μια καθ’ όλα σωστή στρατιωτική λογική. «Ο ρωσικός έλεγχος στην πόλη θα μπορούσε να διατηρηθεί μόνο με υψηλό τίμημα σε στρατεύματα και στρατιωτικό υλικό. Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η υποχώρηση από τη Χερσώνα θα βοηθούσε τους Ρώσους να σταθεροποιήσουν τις αμυντικές τους θέσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα». Όλοι συμφωνούν ότι η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί το τέλος του πολέμου. Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας ξεκαθάρισε ότι «η Μόσχα βρίσκεται μακριά από το να εγκαταλείψει».

Μετά το εορταστικό κλίμα που επικράτησε, οι ουκρανικές αρχές λαμβάνουν αυστηρά μέτρα ασφάλειας για τον φόβο επιθέσεων. Μεταξύ άλλων θα πραγματοποιούνται καθημερινές πολύωρες απαγορεύσεις κυκλοφορίας, ενώ περιορίστηκαν και οι μετακινήσεις εντός και εκτός της πόλης.

Επιπλέον, μετά τον ενθουσιασμό δήλωσε ότι ερευνητές έχουν εντοπίσει περισσότερα από 400 περιστατικά εγκλημάτων πολέμου των ρωσικών δυνάμεων. Βρήκαν σορούς στρατιωτικών και αμάχων σε περιοχές της επαρχίας της Χερσώνας. Συμπλήρωσε ότι 226 οικισμοί, με περισσότερους από 100.000 κατοίκους, βρίσκονται υπό πλήρη ουκρανικό έλεγχο και ο νόμος σε αυτές τις περιοχές έχει αποκατασταθεί. Βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν Ουκρανούς στρατιώτες και απλούς πολίτες να γιορτάζουν στους δρόμους με επευφημίες, σηκώνοντας ψηλά καρπούζια. Τα τελευταία αποτέλεσαν σύμβολο νίκης για τους Ουκρανούς, καθώς η Χερσωνα είναι γνωστή για την ποιότητα των καρπουζιών της.

Δημοφιλέστερα

To Top