Διεθνή

Πολωνία: Διπλωματικό θρίλερ για να αποφευχθεί «ατύχημα» μετά τον πύραυλο που σκότωσε δύο

Σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο προκειμένου να αποφευθχεί το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης της κρίσης με τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία έχει επιδοθεί η υφήλιος η οποία για λίγες ώρες «κράτησε την ανάσα» της περιμένοντας να υπάρξει όσο το δυνατόν πιο ασφαλής εκτίμηση για το τι είδους ήταν ο πύραυλος που έπεσε το βράδυ της Τρίτης στο έδαφος της Πολωνίας – κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ.

Σε αυτό που κατατείνουν οι αναλύσεις διεθνών μέσων ενημέρωσης είναι ότι αν και γίνεται προσπάθεια να «περιοριστεί» το περιστατικό, εντούτοις αυτό που δείχνει είναι ότι ο κίνδυνος μιας σύγκρουσης ΝΑΤΟ-Ρωσίας λόγω κάποιου εσφαλμένου υπολογισμού είναι πραγματικοί.

Κι αυτό γιατί από τη μια το Κίεβο και ο Ζελένσκι προσπαθούν να δεσμεύσουν το ΝΑΤΟ όσο το δυνατόν περισσότερο στον αγώνα που δίνει η Ουκρανία για την αποκατάσταση της εδαφικής της κυριαρχίας ενώ από την άλλη η ήττα του ρωσικού στρατού στη Χερσώνα έχει μεγαλώσει την απελπισία, όπως αναφέρει ο Guardian, του Βλαντιμίρ Πούτιν την ώρα που τα «γεράκια» στα ρωσικά ΜΜΕ πιέζουν για μια σύγκρουση που θα «ξεπλύνει την ντροπή» μιας ενδεχόμενης ήττας της Ρωσίας στην Ουκρανία.


Claims of Russian missile strike on Poland trigger NATO emergency talks - BBC News

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι η πρώτη κίνηση σε επίπεδο ΝΑΤΟ ήταν η συνεδρίαση, κατόπιν αιτήματος της Πολωνίας, για συνεδρίαση βάσει του Άρθρου 4 της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για διαβούλευση των κρατών-μελών σε περίπτωση απειλής της εδαφικής ακεραιότητας, της πολιτικής ανεξαρτησίας ή της ασφάλειας ενός κράτους-μέλους. Αντίθετα δεν ζητήθηκε συνεδρίαση βάσει του άρθρου 5 που προβλέπει αμυντική συνδρομή, αν ένα μέλος δεχτεί επίθεση.

Η Βαρσωβία, μάλιστα, έκανε και άλλο ένα βήμα πίσω το πρωί της Τετάρτης, λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση σε επίπεδο πρεσβευτών του ΝΑΤΟ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν θα επικαλεστεί τελικά ούτε το άρθρο 4.

Το πρώτο σήμα από τον Μπάιντεν

Τον πρώτο ρόλο στην επιχείρηση αποκλιμάκωσης ανέλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος λίγο μετά την ανακοίνωση του πολωνικού ΥΠΕΞ ότι επρόκειτο για έναν πύραυλο «ρωσικής κατασκευής», δήλωσε ότι «μοιάζει απίθανο» ο πύραυλος να έχει εκτοξευθεί από τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επικαλέστηκε τα στοιχεία που υπήρχαν για την τροχιά του πυραύλου, καθώς αεροσκάφος του ΝΑΤΟ φέρεται, σύμφωνα με το CNN, να την έχει καταγράψει.

Λίγο αργότερα, μάλιστα, από την αμερικανική πλευρά διοχετεύτηκε η πληροφορία ότι ο πύραλος που έπεσε στην ανατολική Πολωνία σε χωριό κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ήταν ουκρανικός και ήταν από αυτούς που είχαν εκτοξευθεί για να αναχαιτίσουν ρωσικό πύραυλο.


Biden speaks after emergency roundtable on missile hit in Poland

Δημοφιλέστερα

To Top