Οικονομία

Μίνι ασφαλιστικό: Ποιες είναι οι 12 κατηγορίες πολιτών που βγαίνουν κερδισμένες

Δώδεκα κατηγορίες πολιτών είναι οι κερδισμένοι του μίνι ασφαλιστικού καθώς ενισχύονται οικονομικά η ωφελούνται με άλλους τρόπους από το σχέδιο νόμου με τις 70 διατάξεις που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις» ενσωματώθηκε και η   διάταξη που ορίζει ότι το ποσοστό αύξησης των συντάξεων από 1/1/2023  θα διαμορφωθεί αρχικά με βάση τα οικονομικά μεγέθη ( πληθωρισμός και ΑΕΠ) που αναφέρονται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού και στην συνέχεια θα καταβληθεί η διαφορά της έκθεσης του προϋπολογισμού και των αντίστοιχων στοιχείων που δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ, τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουν γνωστοποιηθεί , η  εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών ( 9.8% πληθωρισμός, 6% ΑΕΠ για το τρέχον έτος) δείχνει  ότι η αύξηση θα ανέλθει στο 8%   καθώς οι αυξήσεις υπολογίζονται με βάση  το άθροισμα του 50% της μεταβολής του ΑΕΠ και του 50% της μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος).

Επομένως η μέση σύνταξη του ΕΦΚΑ που ανέρχεται σε 750 ευρώ, από την 1/1/2023 θα διαμορφωθεί στα 810 ευρώ ( + 60 ευρώ)

Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης  7.5% θα καταβληθεί  στο τέλος Ιανουαρίου με τις συντάξεις του Φεβρουαρίου ενώ η όποια απόκλιση, 0,5% εν προκειμένω θα οριστικοποιηθεί  το φθινόπωρο όταν η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποιήσει τα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ και θα καταβληθεί στο τέλος Ιανουαρίου 2024.

Στο νομοσχέδιο αποσαφηνίζεται ότι το ποσό της βασικής σύνταξης του τ. ΟΓΑ ορίζεται σε 360 ευρώ και από 1.1.2023 αυξάνεται με τον τρόπο που προαναφέρθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες στο νομοσχέδιο αναμένεται να ενσωματωθεί τροπολογία που θα « φρενάρει» τη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ.
  
-Κερδισμένοι είναι:

 
1.       1.7 εκ συνταξιούχοι που θα λάβουν αύξηση έως 7.5%-8%

2.        Οι οφειλέτες -κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες-  που θα κάνουν χρήση της 10ετούς παραγραφής οφειλών προς τον ΕΦΚΑ , εφόσον βέβαια αυτές δεν έχουν βεβαιωθεί από το Ταμείο ή το ΚΕΑΟ. Στην πράξη, μειώνεται σε 10 χρόνια, από 20 που είναι σήμερα στα περισσότερα ταμεία πλην ΙΚΑ , ο χρόνος που έχει ο e-ΕΦΚΑ προκειμένου να βεβαιώσει και να εισπράξει απαιτήσεις. Η χρήση της της δυνατότητας 10ετούς παραγραφής σε γενικές γραμμές συμφέρει όσους μπορούν με τα υπόλοιπα χρόνια να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης καθώς πρέπει να γίνει σαφές ότι οι οφειλέτες που θα κάνουν χρήση της παραγραφής θα χάσουν αντίστοιχο ασφαλιστικό χρόνο και σε αρκετές περιπτώσεις θα δυσκολευτούν να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα χρόνια για να βγουν στη σύνταξη.
 
3. Οι οφειλέτες που θα ενταχθούν στη νέα ρύθμιση χρεών  σε 24 οι μηνιαίες δόσεις  αντί για 12 , με ελάχιστο μηνιαίο ποσό τα 50 ευρώ.   Με την προτεινόμενη διάταξη εξισώνονται οι δόσεις για πάγια ρύθμιση χρεών σε e-ΕΦΚΑ και Εφορία και διευκολύνονται οι οφειλέτες ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών  στην τήρηση της ρύθμισης.
 

Δημοφιλέστερα

To Top