Διεθνή

Τα παιχνίδια πρακτόρων στο αεροδρόμιο της Τρίπολης για να παγιδεύσουν την Ελλάδα

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Λιβύη την Πέμπτη που μας πέρασε ήταν μια προφανής απόπειρα να στηθούν γέφυρες με το κατεστημένο στην Τρίπολη και να επαναβεβαιωθεί η σύμπλευση με τις λιβυκές αρχές στη Βεγγάζη που απορρίπτουν -όπως και η Αθήνα- το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είχε σχεδιάσει να επισκεφθεί τη Βεγγάζη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, για να συναντηθεί με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και στη συνέχεια το Τομπρούκ, όπου θα συνομιλούσε με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ και θα συναντούσε Λίβυους βουλευτές που είχαν πρόσφατα μεταβεί στην Τουρκία. Με πρόσκληση του επικεφαλής του προσωρινού προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ Μένφι, τελευταία στιγμή ο Νίκος Δένδιας αποφάσισε να ξεκινήσει την επίσκεψή του από την Τρίπολη.


dendias_menfi_xr

Ο κ. Μένφι είχε διατελέσει πρεσβευτής της Λιβύης στην Αθήνα, έχει ειλικρινείς σχέσεις με κορυφαίους Ελληνες διπλωμάτες και είναι ένας από τους παράγοντες με τους οποίους απαιτείται η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είχε προγραμματίσει να παρακάμψει την πρωτεύουσα Τρίπολη από την ημερήσια επίσκεψή του στη Λιβύη θέλοντας να αποφύγει επαφές με μέλη της υποτιθέμενης μεταβατικής κυβέρνησης. Παρά τις προβλεπόμενες διακηρύξεις, η λεγόμενη προσωρινή κυβέρνηση αρνείται να προκηρύξει ή να οργανώσει γενικές εκλογές και επικαλούμενη διάφορους προσχηματικούς λόγους επιχειρεί να μονιμοποιήσει την παρουσία της και να επισημοποιήσει την εξουσία της συνάπτοντας συμφωνίες χωρίς να έχει σχετική εξουσιοδότηση.

Ανεπιθύμητο πρόσωπο

Πριν από λίγες μόλις εβδομάδες, η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης με πρωθυπουργό τον φιλότουρκο Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά και η υπουργός Εξωτερικών Νάιλα αλ Μανγκούς υπέγραψαν νέο μνημόνιο με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες, στη βάση του παράνομου μνημονίου μεταξύ της Αγκυρας και της Τρίπολης για τον διαμοιρασμό των θαλασσίων ζωνών από την Κρήτη μέχρι τις λιβυκές ακτές.

Οπως είναι προφανές, η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Νάιλα αλ Μανγκούς είναι ένα πρόσωπο ανεπιθύμητο για την Ελλάδα. Παρά τις καταγγελίες της διεθνούς κοινότητας, των μεγάλων δυνάμεων και του ΟΗΕ, η κυρία Μανγκούς είναι το πρόσωπο που επισημοποιεί τις τουρκικές ορέξεις για τις θαλάσσιες ζώνες νότια της Κρήτης, δίνοντας υπόσταση στις μαξιμαλιστικές επιδιώξεις του Ταγίπ Ερντογάν για την περίφημη «γαλάζια πατρίδα».

Ελλάδα και Λιβύη είναι δύο χώρες αιχμάλωτες της γεωγραφίας, με συνορεύουσες θαλάσσιες ζώνες. Κι όμως, κάποιοι πολιτικοί στην Τρίπολη σαν τον κ. Ντμπέιμπα και την κυρία αλ Μανγκούς που μοιάζουν σαν πολιτικοί χαμαιλέοντες και λειτουργούν σαν ενεργούμενα του Ταγίπ Ερντογάν έχουν σχεδόν μετατρέψει τη Λιβύη σε δορυφόρο της Τουρκίας.

Πέραν της Αγκυρας όμως, η προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης δεν έχει διεθνή νομιμοποίηση. Κι αυτό μάλλον επεδίωξε η κυρία αλ Μανγκούς που το πρωί της Πέμπτης είχε στήσει… καρτέρι στον Νίκο Δένδια στο αεροδρόμιο της Τρίπολης περιμένοντας να τον υποδεχθεί. Τα τηλεοπτικά συνεργεία και οι φωτογράφοι που ήταν παρόντες ήταν έτοιμοι να αποτύπωσουν τη χειραψία και το photo opportunity Δένδια – αλ Μανγκούς.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης θα αναλάμβαναν στη συνέχεια να μοιράσουν τις φωτογραφίες και τα βίντεο σε όλο τον κόσμο και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα εμφανιζόταν να αναγνωρίζει την υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης την οποία η Αθήνα καταγγέλλει για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο! Η καλοστημένη παγίδα θύμιζε τουρκικό σχέδιο…

Δημοφιλέστερα

To Top