Διεθνή

Ρον ΝτεΣάντις: Το νέο αστέρι των Ρεπουμπλικάνων είναι ένας… Τραμπ χωρίς πορτοκαλί μαλλιά

Καμία έκπληξη. Είχαν προηγηθεί επί μακρύ χρονικό διάστημα υπονοούμενα, εικασίες, έμμεσες διακηρύξεις, καλυμμένες εξαγγελίες, απροκάλυπτες δηλώσεις και συμπαραδηλώσεις. Απλώς είχε φτάσει η ώρα της επίσημης ανακοίνωσης. Στις 9 το βράδυ της περασμένης Τρίτης ο Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε περήφανος την επιστροφή του για τη διεκδίκηση της προηγούμενης δουλειάς του. Αυτή που του στέρησαν στις κάλπες οι Αμερικανοί ψηφοφόροι πριν από δύο χρόνια. Σε μια αίθουσα χορού του ιδιωτικού του χλιδάτου θέρετρου στο Μαρ-α-Λάγκο του Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, κατάμεστη από ενθουσιώδεις υποστηρικτές του, ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωνε την υποψηφιότητά του για την επάνοδό του το 2024 στον Λευκό Οίκο.

Οι πολυέλαιοι της οροφής φώτιζαν κάποιες νέες ρυτίδες στο πρόσωπό του που γυάλιζε από κόμπους ιδρώτα στο μέτωπο. Κατά τα άλλα, ήταν η ίδια γνωστή συνωμοσιολογική και πολωτική φιγούρα. Παλλόμενος από ζήλο, ηλιοκαμένος και ευθυτενής μετέδιδε με ζέση τον παλμό της ομιλίας ως έξω από τις πύλες των πολυτελών εγκαταστάσεών του. Εκεί που συνωστίζονταν οι ένθερμοι οπαδοί του, οι οποίοι κυμάτιζαν αμερικανικές σημαίες φορώντας τζόκεϊ καπελάκια με το όνομά του. Προφανώς οι εκστασιασμένοι συγκεντρωμένοι αδιαφορούσαν αν ο λατρεμένος τους εκ νέου υποψήφιος αντιμετωπίζει μυριάδες νομικά και δικαστικά ζητήματα, πολλές ομοσπονδιακές και πολιτειακές έρευνες.

Για όλους αυτούς τους φανατικούς πιστούς του ο Τραμπ είναι ο αδικημένος και συκοφαντημένος ηγέτης τους. Δεν αναρωτιούνταν καν για τα πραγματικά ή υποτιθέμενα άπλυτά του. Ολες οι κατηγορίες εις βάρος του είναι ψεύτικες που τις προωθούν οι εχθροί της χώρας. Ποια εκτεταμένη κτηματομεσιτική και φορολογική απάτη; Ποια παράνομη μεταφορά, κατοχή και διαχείριση εγγράφων, μερικά εκ των οποίων άκρως απόρρητα, του Λευκού Οίκου; Ποια υποκίνηση βίας και επίθεσης στο Καπιτώλιο; Ποια ήττα στις προηγούμενες εκλογές; Για τους αφοσιωμένους οπαδούς του ήταν μια κατάφωρη κλεψιά. Για τους ίδιους ο Τραμπ είναι ένας μάρτυρας, αν όχι ένας προφήτης, που τον φίμωσαν μεροληπτικά οι πλατφόρμες των Twitter, Facebook και YouTube.

Ενας αυθεντικός ήρωας που υπόσχεται να ξανακάνει την Αμερική μεγάλη και ένδοξη. Μόνο που το ίδιο σλόγκαν, δόγμα και πεποίθηση ενστερνίζονται και διακαώς διακινούν και οι πιθανοί εσωκομματικοί ανταγωνιστές του για το προεδρικό χρίσμα. Με πιο προβεβλημένο τον ταλαντούχο 44χρονο κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις. Πολυαγαπημένο παιδί των ελίτ της Πολιτείας, δημοφιλής ανάμεσα στους μεγιστάνες οικονομικούς χορηγούς του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και media darling του καναλιού Fox News. Συμπτωματικά και τα τρία είναι τα μόνιμα προνομιακά στέκια του 76χρονου σήμερα Ντόναλντ.


de_santis-in

Η γνωστή τηλεπερσόνα Κέισι Μπλακ είναι η γυναίκα που έπεισε το νυν κυβερνήτη της Φλόριντα να εγκαταλείψει στα 32 του την εργένικη ζωή και να «νοικοκυρευτεί». Παντρεύτηκαν τον Σεπτέμβριο του 2010

Η επανεκλογή

Την περασμένη εβδομάδα στο συνεδριακό κέντρο της πόλης Τάμπα στη Φλόριντα ο Ρεπουμπλικανός Ρόναλντ Ντίον ΝτεΣάντις γιόρταζε τη θριαμβευτική επανεκλογή του στο πόστο του κυβερνήτη της Πολιτείας. Είχε μόλις κατατροπώσει με 1,5 εκατομμύριο ψήφους παραπάνω και περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες διαφοράς τον Ελληνοαμερικανό Δημοκρατικό Τσάρλι Κριστ. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι στο ταμείο του προεκλογικού του αγώνα είχαν συσσωρευτεί συνεισφορές 172 εκατ. δολαρίων σε σχέση με τα μόλις 15,3 εκατ. του αντιπάλου του. Αναπόδραστα η αναμέτρηση κατέληξε σε υγιεινό περίπατο για τον ήδη κυβερνήτη. Στο επινίκιο πάρτυ ο Ρον, με το στιβαρό παράστημα των πρώην αθλητών που με τα χρόνια παίρνουν παραπανίσια κιλά, ανέβηκε στο βάθρο εν μέσω ξέφρενων επευφημιών και θυελλωδών χειροκροτημάτων και έδωσε την παράστασή του. Καστανός, γαλανομάτης, ντυμένος στην πένα με βαθύ μπλε κοστούμι ραμμένο στα μέτρα του, για να μη δείχνει χοντρός, και πορφυρή γραβάτα υποκλίθηκε στους πανηγυρίζοντες οπαδούς του. Τα ηχεία της αίθουσας κόντευαν να σκάσουν από την ένταση παιανίζοντας το «Sweet Florida».

Η ατμόσφαιρα ήταν μάλλον πιο κάντρι παρά ροκ, αλλά αυτό δε εμπόδισε τον τσάμπιον των πρόσφατων ενδιάμεσων εκλογών στην Πολιτεία του να φωνάξει ως βετεράνος ρόκερ στη διαπασών προς το πλήθος: «Οχι μόνο κερδίσαμε τις εκλογές, έχουμε ξαναγράψει τον πολιτικό χάρτη». Και να προσθέσει αμέσως δυναμικά: «Δεν μείναμε αδρανείς, περάσαμε στην επίθεση». Ουάου και πάλι ουάου, αναφωνούσε η κοχλάζουσα σάλα που σειόταν σαν σε συναυλία. Σε πελάγη χαράς ο κυβερνήτης δεν χρειάστηκε αυτή τη φορά να κατηγορήσει τους φιλελεύθερους Δημοκρατικούς για όλα τα δεινά του κόσμου. Να τα ξαναβάλει επιθετικά με τις, κατά τον ίδιο, «μάστιγες» που πολιορκούν τον έντιμο λαό της Φλόριντα.

Δημοφιλέστερα

To Top