Οικονομία

Energean: Με οδηγό την ατζέντα βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ και τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος

Sponsored Content

H Energean, ανεξάρτητη εταιρεία που είναι εισηγμένη στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ που ξεκίνησε από την Ελλάδα, ήρθε στη δημοσιότητα τις προηγούμενες ημέρες με την έναρξη της παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα Karish στην θάλασσα του Ισραήλ καθώς και με την τρίτη ανακάλυψη νέου κοιτάσματος στην ίδια χώρα μέσα σε λίγους μήνες.

Το πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 3 δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο αποδίδει, ενισχύοντας την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και τον ανταγωνισμό.

Παράλληλα η εταιρεία καταφέρνει να επιτυγχάνει σημαντικές διακρίσεις που αντανακλούν ακριβώς στην φιλοσοφία και τις πολιτικές της για τη μέριμνα προς το περιβάλλον και στην ατζέντα της βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Η Energean υπήρξε η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως στον χώρο της έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων που δεσμεύθηκε, τον Δεκέμβριο του 2019, για μηδενικό ισοζύγιο σε εκπομπές αερίων θερμοκηπίου ως το 2050. Όσο φιλόδοξη κι αν ακούγεται αυτή η δέσμευση, με επίκεντρο τη στροφή της από το πετρέλαιο στο φυσικό αέριο σε ποσοστό γύρω στο 80%, η Energean έχει μπει στην τροχιά υλοποίησής της, έχοντας επιτύχει ήδη από τότε να μειώσει κατά περισσότερο από 70% την ένταση άνθρακα και να πέφτει σαφώς κάτω από τον μέσο όρο του κλάδου διεθνώς.


Energean-1

Η πορεία της Energean προς το net zero
Μάλιστα η εταιρεία κατάφερε το 2021 να μηδενίσει σε όλες τις εγκαταστάσεις που λειτουργεί στο πλαίσιο του Scope 2 (έμμεσες εκπομπές ρύπων θερμοκηπίου που συνδέονται με την κατανάλωση ενέργειας) με την χρήση ηλεκτρικής ενέργειας 100% παραγόμενης από ανανεώσιμες πηγές. Επιπλέον, η συνολική κατανάλωση ενέργειας μειώθηκε κατά 13% σε ετήσια βάση, ενώ το 95% του χρησιμοποιούμενου για τις ανάγκες των εγκαταστάσεων νερού ανακυκλώνεται και επαναχρησιμοποιείται.

Δημοφιλέστερα

To Top