Διεθνή

Ποια είναι τα καλύτερα Πανεπιστημία στον κόσμο με κριτήριο την επαγγελματική αποκατάσταση

Με βασικό κριτήριο την άμεση απορρόφηση πτυχιούχων ΑΕΙ στην αγορά εργασίας, ο βρετανικός οργανισμός Times Higher Education (THE) δημοσιοποιεί την τελευταία κατάταξη πανεπιστημίων από ολόκληρο τον πλανήτη -αν και η κυριαρχία των Αμερικανών είναι σαρωτική: Τα 6 από τα 10 κορυφαία ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου εδρεύουν στις ΗΠΑ με «πρωταθλητή» το περίφημο MIT (Massachusetts Institute of Technology, Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης).


82786271_l

Το Πανεπιστήμιο του Τόκιο γνωστό και ως Τοντάι είναι ένα κρατικό πανεπιστήμιο με έμφαση στην έρευνα με έδρα το Μπούνκιο του Τόκιο, στην Ιαπωνία. Το Πανεπιστήμιο του Τόκιο έχει δέκα σχολές και συνολικά περί τους 30.000 φοιτητές και φοιτήτριες, 2,100 σπό τους οποίους είναι αλλοδαποί. Διατηρεί 5 πανεπιστημιοπόλεις, στο Χόνγκο, το Κομάμπα, το Κασίβα, το Σιροκανεντάι και το Νακάνο. Είναι το παλαιότερο από τα «Επτά Εθνικά Πανεπιστήμια» της Ιαπωνίας και αξιολογείται συστηματικά ως το καλύτερο πανεπιστήμιο ολόκληρης της Ασίας.

Συγκεκριμένα, ο πίνακας του Top-10, όπως καταρτίζεται από το σύστημα Global Employability University Ranking and Survey – GEURS (Παγκόσμια Κατάταξη και Έρευνα των Πανεπιστημίων Βάσει Πρόσληψης Αποφοίτων) για το 2022 είναι ο ακόλουθος:  

Κατάταξη 2022

ΑΕΙ

Χώρα

Κατάταξη 2021

1

Massachusetts Institute of Technology

ΗΠΑ

1

2

California Institute of Technology

ΗΠΑ

2

3

Πανεπιστήμιο Harvard

ΗΠΑ

3

4

Πανεπιστήμιο Cambridge

Βρετανία

4

5

Πανεπιστήμιο Stanford

ΗΠΑ

5

6

Πανεπιστήμιο Οξφόρδης

Βρετανία

8

7

Πανεπιστήμιο του Τόκυο

Ιαπωνία

6

8

Εθνικό Πανεπιστήμιο Σιγκαπούρης

Σιγκαπούρη

9

9

Πανεπιστήμιο Princeton

ΗΠΑ

10

10

Πανεπιστήμιο Yale

ΗΠΑ

7

Με δεδομένη την αξιοπιστία του συστήματος που χρησιμοποιείται, η αξιολόγηση των ΑΕΙ έχει μεγάλη σημασία για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, δηλαδή τόσο τους αποφοίτους όσο και τα ίδια τα πανεπιστήμια. Με απλά λόγια, η θέση κάθε ΑΕΙ στην παγκόσμια κατάταξη μεταφράζεται σε εκατομμύρια δολαρίων, εφόσον μια σειρά από ισχυρές ιδιωτικές εταιρείες, πολυεθνικοί οργανισμοί κ.λπ. στρατολογούν την επόμενη γενιά ανώτατων στελεχών απευθείας από τις τάξεις των αποφοίτων. 

Αντιστοίχως, το εκάστοτε ΑΕΙ που εμφανίζεται μεταξύ των κορυφαίων παγκοσμίως, εξαργυρώνει το κύρος του αποσπώντας μεγαλύτερα κεφάλαια για την έρευνα -από ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς- και, φυσικά, δικαιολογεί τα αστρονομικά δίδακτρα παραπέμποντας, ακριβώς, στο αναγνωρισμένο status του.

Κατά συνέπεια, ένας απόφοιτος, πχ του Massachusetts Institute of Technology, ακόμη και εάν δεν είναι αριστούχος, κατά κανόνα δεν προλαβαίνει καν να αναζητήσει εργασία στην ελεύθερη αγορά. Η αγορά βρίσκεται μέσα στο ΜΙΤ και προχωρά αμέσως σε συνεντεύξεις, πρόσληψη κ.λπ. Επομένως, το σύνηθες μοτίβο είναι ότι, η εγγραφή σε ΑΕΙ του Top-10 πρακτικά ισοδυναμεί με απευθείας επαγγελματική αποκατάσταση.


178422681_l

Το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης. Είναι ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο. Μαζί με το Γέιλ και το Πρίνστον σχηματίζει τα λεγόμενα “Μεγάλα Τρία Πανεπιστήμια” της Αμερικής.

Δημοφιλέστερα

To Top