Διεθνή

Βρετανός εμπειρογνώμονας: Ρώσοι διοικητές γνώριζαν και ενθάρρυναν τη σεξουαλική βία στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη

Υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που πιστοποιούν ότι Ρώσοι διοικητές σε αρκετές περιπτώσεις γνώριζαν για περιστατικά σεξουαλικής βίας εκ μέρους του στρατιωτικού προσωπικού στην Ουκρανία «και σε κάποιες περιπτώσεις, την ενθάρρυναν ή την επικροτούσαν», σύμφωνα με δικηγόρο του διεθνούς ποινικού δικαίου που συνδράμει το Κίεβο στις έρευνες των εγκλημάτων πολέμου.

Ο Βρετανός δικηγόρος Γουέιν Τζόρντας είπε στο πρακτορείο Reuters ότι σε μερικές περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα Κίεβο, όπου οι έρευνες έχουν προχωρήσει πιο πολύ, μερικά περιστατικά σεξουαλικής βίας οργανώθηκαν από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, γεγονός που δείχνει ότι «είχαν σχεδιασθεί σε ένα πιο συστηματικό επίπεδο». Ο ίδιος δεν κατονόμασε συγκεκριμένα άτομα που ελέγχονται.

Τα ευρήματα των ερευνητών σχετικά με τον φερόμενο ρόλο των διοικητών και τον συστηματικό χαρακτήρα των επιθέσεων σε ορισμένες τοποθεσίες, που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως, αποτελούν μέρος ενός μοντέλου φερόμενης σεξουαλικής βίας που εμφανίζεται καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία διανύει τον ένατο μήνα του.

Ο Τζόρντας, ο οποίος συμμετέχει στην υποστηριζόμενη από την Δύση ομάδα που πραγματοποιεί νομική εμπειρογνωσία στην Ουκρανία, είπε ότι είναι πολύ νωρίς να υπάρξουν συμπεράσματα για το πώς εξαπλώθηκε αυτή η πρακτική επειδή οι έρευνες στις πρόσφατα ανακαταληφθείσες περιοχές, βορειοανατολικά και νότια, είναι σε πρώιμο στάδιο. Ωστόσο, προσέθεσε ο ίδιος, το μοντέλο δείχνει ότι περιστατικά σεξουαλικής βίας «μπορεί να ήταν πολύ πιο συχνά» σε περιοχές που βρίσκονταν υπό κατοχή για μεγαλύτερες περιόδους, χωρίς να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία.


26492605

Το Reuters ρώτησε περισσότερα από είκοσι άτομα που εργάστηκαν με τα φερόμενα θύματα, συμπεριλαμβανομένων ατόμων που εκπροσωπούν τα όργανα επιβολής του νόμου, γιατρών και δικηγόρων, όπως επίσης και ένα υποτιθέμενο θύμα βιασμού και τα μέλη της οικογένειας ενός άλλου θύματος.

Τα άτομα αυτά έδωσαν περιγραφές για περιστατικά φερόμενης σεξουαλικής βίας εκ μέρους των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, που σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας: πολλές από τις περιγραφές αυτές περιλαμβάνουν ισχυρισμούς μελών της οικογένειας των θυμάτων σύμφωνα με τους οποίους τους εξανάγκαζαν να παρακολουθούν τις πράξεις, ή ότι συμμετείχαν σε αυτές πολλοί στρατιώτες, ή, οι πράξεις αυτές γίνονταν υπό την απειλή των όπλων.

Δημοφιλέστερα

To Top