Διεθνή

Κίνα – Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τον Σι: «Δύσκολη η εφαρμογή της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το δικαίωμα των ανθρώπων στην ειρηνική διαμαρτυρία στην Κίνα, δήλωσε η Ουάσινγκτον ενώ ένα μεγάλο πλήθος διαδηλώνει σε πολλές πόλεις κατά των αυστηρών μέτρων για την Covid-19.

Η κινεζική αστυνομία  ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας στη Σανγκάη και το Πεκίνο, αφού πλήθος ανθρώπων εκεί και σε άλλες κινεζικές πόλεις και δεκάδες πανεπιστημιουπόλεις προέβησαν σε πράξη πολιτικής ανυπακοής για πρώτη φορά αφότου ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ανήλθε στην εξουσία πριν από δέκα χρόνια.

«Είναι πολύς καιρός που λέμε πως ο καθένας έχει το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία, εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο. Αυτό περιλαμβάνει την PRC (Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας)» ανέφερε σε δήλωση εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

«Πιστεύουμε πως θα είναι πολύ δύσκολο για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας να μπορέσει να περιορίσει αυτόν τον ιό μέσω της στρατηγικής των μηδενικών κρουσμάτων» ανέφερε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εστιάζουν στο «τι λειτουργεί» προκειμένου να καταπολεμηθεί ο ιός, περιλαμβανομένης της αύξησης των ποσοστών εμβολιασμού.

Το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον αντιμετώπισαν την εξάπλωση της πανδημίας με εντελώς διαφορετικούς τρόπους, ένα χάσμα που έχει δώσει άλλη μορφή στον ανταγωνισμό των δύο ηγετικών οικονομιών στον κόσμο.

Πάντως, ο Σι επιβλέπει την καταστολή των διαφωνούντων και τη διεύρυνση ενός συστήματος κοινωνικής επιτήρησης με τη χρήση της υψηλής τεχνολογίας που έχει καταστήσει πιο δύσκολη και πιο ριψοκίνδυνη την πραγματοποίηση διαδηλώσεων.

Ο Σι κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο

Στα όριά της βρίσκεται η αντοχή ενός δισ. Κινέζων καθώς τα τελευταία τρία χρόνια ζουν υπό καθεστώς εγκλεισμού σύμφωνα με τους κανόνες που επιτάσσει η πανδημία. Τα αποθέματα αντοχής έχουν πλέον στερεύσει, τη στιγμή που οι οικονομίες των περισσότερων χωρών της Δύσης είναι ανοιχτές.

Η πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων που επιδιώκει το Πεκίνο πέφτει στο κενό, ενώ εκατοντάδες διαδηλώσεις, συνοδευόμενες από επεισόδια, σημειώνονται στις μεγαλύτερες πόλεις. Από την οικονομική πρωτεύουσα Σανγκάη μέχρι την Ουχάν, ηχεί η φωνή της αντίθεσης.

Δημοφιλέστερα

To Top