Οικονομία

Mood-food: Μία είναι η βιταμίνη για νεανικό και υγιή εγκέφαλο, σύμφωνα με διάσημη γιατρό του Harvard

Τους τρόπους με τους οποίους διατηρεί τον εγκέφαλό της «νεανικό και υγιή» μοιράζεται η Dr. Uma Naidoo, διευθύντρια ψυχιατρικής διατροφής στο Massachusetts General Hospital και γιατρός στην Ιατρική Σχολή του Harvard University. Η Dr. Naidoo, έχει βραβευτεί ως πρωτοπόρος στον τομέα της διατροφικής ψυχιατρικής και η πολύτιμη εμπειρία της είναι συμπυκνωμένη στις σελίδες του βιβλίου “This is Your Brain on Food” στο οποίο εξηγεί τη σχέση της ψυχικής υγείας με τις τροφές που καταναλώνουμε.

Mood-food: Μία είναι η βιταμίνη για νεανικό και υγιή εγκέφαλο, σύμφωνα με διάσημη γιατρό του Harvard

Η ίδια, επιδιώκει μια καλά ισορροπημένη διατροφή και λαμβάνει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες για την πρόληψη της γνωστικής εξασθένησης, ένα ζήτημα που απασχολεί πολύ την επιστημονική κοινότητα. Σύμφωνα με Dr. Naidoo, ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στην καλή υγεία του εγκεφάλου, καθώς αυτό που τρώμε εκτός από το σώμα επηρεάζει σημαντικά τον εγκέφαλο και τη διάθεση. Οι φυσικές τροφές περιέχουν μια σειρά από βιταμίνες οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν τη γνωστική λειτουργία και να διατηρήσουν τον εγκέφαλο σε φόρμα.

Για τον σκοπό αυτό η Dr. Naidoo προτείνει την ομάδα της βιταμίνης Β, η έλλειψη της οποίας συνδέεται με την κατάθλιψη, την άνοια και τη διανοητική αναπηρία. Το Β Complex είναι μια ομάδα από 8 βιταμίνες που έχουν σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό των κυττάρων και στη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και κάθε μία προσφέρει διαφορετικά οφέλη στον οργανισμό. Σήμερα, με τη γνώση και την πληροφόρηση που διαθέτουμε, μπορούμε να ελέγξουμε τις τροφές που καταναλώνουμε και να διαμορφώσουμε κατάλληλα το διαιτολόγιό μας.

Η Dr. Naidoo, ως ειδική στο mood-food ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ενσωματώνουν στα γεύματά τους τροφές που περιέχουν βιταμίνες του B Complex. Ωστόσο, δεν είναι πάντα εύκολο να παίρνουμε την απαραίτητη συνιστώμενη ημερήσια δόση με φυσικό τρόπο και συχνά πρέπει να καταφεύγουμε σε σκευάσματα για την αναπλήρωση των βιταμινών. Τα συμπληρώματα διατροφής B Complex συμβάλλουν στην ισορροπία των ορμονών, τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος και τη διατήρηση ενός δυνατού ανοσοποιητικού συστήματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η Dr. Naidoo επισημαίνει ότι δεν πρέπει να λαμβάνουμε σκευάσματα χωρίς να συμβουλευτούμε πρώτα τον γιατρό μας.

Mood-food: Μία είναι η βιταμίνη για νεανικό και υγιή εγκέφαλο, σύμφωνα με διάσημη γιατρό του Harvard
Οι τροφές
Αυγό: Τα αυγά είναι μια τροφή γεμάτη θρεπτικά συστατικά με λίγες θερμίδες. Προσφέρουν ικανοποιητικές ποσότητες βιταμίνης D, ψευδαργύρου, ασβεστίου και όλες τις βιταμίνες Β. Πολλά από τα θρεπτικά συστατικά των αυγών βρίσκονται αποκλειστικά στον κρόκο, ενώ το ασπράδι περιέχει κυρίως πρωτεΐνες.

Δημοφιλέστερα

To Top